Půlnoční kocourek

Půlnoční kocourek https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417045/bmid_pulnocni-kocourek-0EJ-417045.jpg 4 44 15

Toník má nade všechno na světě rád kočky. Do dobročinné tomboly v místním útulku věnuje všechna svá plyšová zvířátka. V útulku žije také kocourek Valentýn, který Toníka ihned okouzlí. A druhý den Toníka čeká velké překvapení… Pomocí svých výjimečných ilustrací vypráví Sonja Danowski dojemný příběh o dobrém skutku, odměně a přátelství.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky
Vydáno: , Edika
Originální název:

Little Night Cat , 2016


více info...

Přidat komentář

Péťa Z.
03.01.2024 5 z 5

Taková umělecká knížka.
Tříletá dcera miluje kočky. Knížku jsme četly opakovaně - vydrží od začátku do konce. Ilustrace jsou jiné, neokoukané, propracované a vyjadřující emoce... Na konci najdete i notový zápis Půlnoční kocourek. Krása.

Lka
29.12.2021 5 z 5

Četla jsem s vnučkou. Krásná pohádka a nádherné ilustrace.


Nixa
23.04.2021 5 z 5

Krásný příběh s ještě krásnějšími ilustracemi.

Akcak
19.01.2021 5 z 5

Krásná knížka, nádherné ilustrace a moc hezký příběh. Četla jsem synovi, moc se nám líbila.

nikol0892
28.11.2020 5 z 5

Nádherné ilustrace. Synovi 2,5 roku se moc líbí.

lenkaBajza
11.06.2020 4 z 5

Krasna kniha,jen chybela propracovanejsi zápletka :)

Sidonka3
04.05.2020 4 z 5

Příběh je dětsky prostý, ten ponechávám stranou.
Nevšední jsou ilustrace, které i mě samotnou okouzlily. Kromě nesporně krásné atmosféry a rozměrného domu (nebo bytu?) s balkónem, ve kterém bych prostě chtěla žít, je na obrázcích zvláštní i nostalgická nálada, která vytváří dojem, jako by knihy vznikly v 50. nebo 60.letech minulého století. Interiér bytu nepůsobí jako ze současnosti, má všechny atributy dřívějších dob. Ilustrace mají v sobě mnoho detailů, na malovaném ubruse jsou třeba rozházené kostky, autíčka, na zdích je rozvěšených nesčetně obrázků, oči nevědí, na co se dřív dívat. Padesátá léta u nás nebyla žádná idyla, dětské ilustrace z té doby mi ovšem byly vždy blízké. Máma pár knížek z dětství měla a já k nim měla vztah. Říkám si, jestli to autorka měla podobné?
Další zvláštností je podzimní atmosféra, která na vás z knížky přímo dýchá, nejenom kvůli podzimním, zemitým barvám a potemnělé atmosféře, ve kterém má zvláštní úlohu decentní světlo, část knihy jako by se odehrávala v podvečer a část přiznaně v noci. Chlapec má bundu, venku nikde žádné květiny, některé stromy jsou bez listí, přitom v příběhu, který autorka patrně sama napsala je několikrát zmíněno, že se příběh odehrává v létě. Chlapec navíc chodí do školy, což mi taky do letního období úplně nesedí.
Autorka je německé národnosti, každou stránku však uvádí obrázky, jakoby vyšité na ubruse, závěsu nebo nějakém šátku či sukni slovanské ženy. Jméno umělkyně Sonja Danowski zní polsky, napadlo mě, jestli opravdu nemá slovanské předky? Je to zvláštní knížka, v tom pozitivním smyslu slova.
Na konci knihy je písnička s notami, kterou si chlapec v příběhu zpíval, takže děti si můžou prozpěvovat s ním. A pak následuje krátký životopis autorky, kde se píše, že za své barevné ilustrace získala řadu mezinárodních ocenění.
Dávám knize 4 hvězdy, hlavně za ten nesoulad textu s obrázky (odehrává se to opravdu v létě, jak už tu ostatně někdo zmiňoval přede mnou)? Jinak je to krásná knížka o zachráněném kocourku z útulku a nesobeckém chlapci, který si ho opravdu zasloužil.

Metla
03.04.2020 4 z 5

Knížku jsem koupila na základě lákavého názvu, přitažlivé obálky a pozitivních ohlasů zde na Databázi. Reakce mého skřítěte byla... blééé! Připouštím, mému estetickému cítění příjemné melancholické ilustrace mohou na děti působit pochmurně, možná i depresivně. Před spaním jsme se chvíli hádaly, co budeme číst - já vnucovala „Půlnočního kocourka“, dcerka trvala na svém „bléé, chci Annu a Elsu!“ Argument „tak já si Kocourka přečtu sama a ty si dělej, co chceš“ byl lehce unfér, ale zabral.
Knize dominuje výtvarná stránka a tak bylo za několik minut po všem. Příběh o laskavém klukovi, který chtěl pomoct zvířatům v útulku a jak byl za svou dobrotu odměněn, je bohužel jen krátkou povídkou s podstatně menší mírou poetiky, než jsem očekávala. Prohlížení obrázků vonělo příslibem tajemna, čehosi magického, text je však jednoduchý, prostý kouzel a politováníhodně stručný. Překvapivě jsem byla další večer bombardována žádostmi: „Mami, Kocourka!“
Jinak řečeno, já oceňuji vzhled knížky, zatímco děj mě malinko zklamal (není to vůbec špatné, prostě jsem měla chybně nastavené předpoklady). Cácorka vzala ilustrace na milost až se znalostí příběhu a ten se jí líbil, jakkoliv si rovněž stěžovala, že by ho ráda delší. 75-80%

zelena_zabicka
04.12.2019 4 z 5

Příběh je milý, přečtený naráz dětem před spaním, ale souhlasím, že mohl být propracovanější a nekončit ve stylu "a všichni usnuli a těšili se, co zažijí příští den." Jinak ilustrace jsou naprosto nedostižné - už jen kvůli nim stojí tuto knihu mít v knihovničce. Nádherný dárek pro milovníky koček - děti i dospělé. Jediné, co mi trochu "neštimovalo", bylo to, že obrázky mají spíše podzimní atmosféru a přitom se děj odehrává v létě.

Andrea x
28.11.2019 3 z 5

Hezké ilustrace, které knihu dělají nádhernou. Příběh v první polovině nudný, ale ke konci dostal mírně hloubku. Na jeden večer s dětmi dobré.

Lucissia
18.11.2019 5 z 5

Jedna z nejkrásněji kreslených knížek, co jsem viděla. Syn nám ji předčítal a všem se nám moc líbila. :-)

horkosladka
19.09.2019 5 z 5

Kouzelné ilustrace a příběh, který pohladí na duši. Knihu jsem dostala k třicetinám, takže překrásný dárek.

simona8126
11.09.2019 4 z 5

Ilustrace v knížce jsou opravdu krásné, působí tak realisticky, a přitom jsou jemné, melancholické. Nevím proč, ale původně jsem očekávala, že půjde o nějaké vánoční vyprávění, snad na mě tak působila kouzelná obálka... Ale příběh, jakkoli je milý, mohl být propracovanější a delší.

Anna27
23.08.2019 5 z 5

Nádherný příběh a ilustrace působili tak skutečně, opravdu skvost takhle kniha.

kikizubik
10.08.2019 4 z 5

Naprosto kouzelné!!! Kniha mě zaujala svými ilustracemi a příběh byl magický!

Štítky knihy

kočky pro děti od 5 let

Autorovy další knížky

2019  88%Půlnoční kocourek
2021  88%Divadélko od vedle

Kniha Půlnoční kocourek je v

Přečtených45x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce8x
Chystám se číst13x
Chci si koupit9x
dalších seznamech4x