Psí hvězda

Psí hvězda https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62487/psi-hvezda-62487.jpg 4 25 25

Kdo poznal Ponga a Slečinku v pohádkovém dobrodružství Sto a jeden dalmatinec, ví, že většina i těch nejobyčejnějších psů je neobyčejná. Nejenže milují lidi a jsou jim bezmezně oddáni, ale nechybí jim ani odvaha spoji se proti nepřízni osudu a seprat se s ním. V lidském světě se totiž psi nepohybují jen mezi samými Dearlyovými, kteří mimochodem na různé Kruťandy z Ďáblovic také nestačí ...... celý text

Pro děti a mládež
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

The Starlight Barking , 1967


více info...

Přidat komentář

Kozel
01.01.2024 3 z 5

Druhý díl dobrodružství Ponga, Slečinky a jejich veliké psí rodiny je moc hezkým čtením k jednomu odpoledni. I pro dospělého. Ač trochu pachuti se naskytlo.

Celý příběh je, jak by řekla Slečinka, "metafyzický a moc se mi to líbí." Pongo se probudí do světa, kde všichni tvorové vyjma psů tvrdě spí. Musí tak rozřešit záhadu a vynést jedno velmi důležité rozhodnutí. Celé dopoledne se mi líbilo jako Slečince, bylo odlehčené, kouzelné, pohádkové. Zhruba v půli, kdy se objeví Psí hvězda Sirius, změní autorka zcela tón a pohádkový dětský příběh velmi potemní a zavání jistou společensko-politickou agitací, možná až příliš průhlednou. Ačkoli v dobrém smyslu, pro děti možná příliš tvrdé. Na druhou stranu, proč se s nimi o knihách nepobavit. Dospělý čtenář se však může pobavit nad zajímavě podaným poučením, že líbivé sliby jsou falešné, nikdy zadarmo a velmi nebezpečné. Vzhledem k tomu, že tuto knihu Dodie Smith vydala v roce 1967, je to jádro zápletky zcela pochopitelné.

A přestože je ono jádro trochu poplatné (a to opravdu jen trochu) své době, i dnes je to příjemné počtení ve společnosti psů zastupujících vládu řešících složité problémy. Čteno jedině s potěšeným úsměvem na tváři čtenářově. Mimoto je tu nejeden hezká myšlenka. Třeba ta, že "kde nejsou hodiny, tam není ani čas". Nebo, že "myšlenky mají právo na soukromí", to stojí rozhodně za úvahu.

JancaMia
08.03.2020 4 z 5

Krásný druhý díl, sto a jedna dalmatinů . Obě knihy jsou srovnatelné s Kyplingovým "tvůj sluha pes" a Sewellové "Černý krasavec" :)


Kashi
03.07.2016 5 z 5

Nejoblíbenější kniha mého dětství, z nějakého důvodu se mi hodně vryla do srdce.

Amber
09.02.2014 3 z 5

Vzpomínková z dětství. Tenkrát se mi líbila a jedna z prvních samostatně přečtených knih.

kattyV
19.02.2013 4 z 5

Psí hvězda je méně pohádková než Sto a jeden dalmatinec. Nevím, zda se bude dětem tolik líbit. Dsopělí ale ocení satirický pohled na lidskou rasu.

Štítky knihy

psi

Autorovy další knížky

Dodie Smith
anglická, 1896 - 1990
1994  90%Sto a jeden dalmatinec
1994  82%Psí hvězda