Psanci

Psanci https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434449/bmid_psanci-naF-434449.jpg 3 19 6

Zhýralá rocková hvězda. Hluboce věřící rozhlasový moderátor. Zostuzený vědec. A mladistvá dívka, která je možná poslední nadějí světa. Shana jednoho dne ráno zjistí, že její mladší sestru postihla zvláštní nemoc. Je náměsíčná. Nemluví a ne a ne se vzbudit. A míří s neúprosným odhodláním k cíli, známému jen jí samé. Shana a její sestra však nejsou samotné. Brzy se k nim přidá celý zástup náměsíčných ze všech koutů Ameriky, podnikajících tutéž tajemnou pouť. A kromě Shany je doprovázejí i další „pastýři“ chránící své přátele a příbuzné na dlouhé temné cestě, která je čeká. Náměsíčnictví totiž rozpoutá v Americe násilí a teror. Skutečným nebezpečím tedy možná není samotná epidemie, ale strach z ní. Osud náměsíčníků závisí na tom, zda se podaří rozluštit záhadu epidemie, zatímco okolní společnost se hroutí a ultranásilnická domobrana se chystá je vyhladit. Děsivé tajemství buď rozeštve národ proti sobě – nebo semkne přeživší při obnově rozvráceného světa... celý text

Literatura světová Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Wanderers , 2019


více info...

Přidat komentář

Slůník
02.03.2024 4 z 5

Promyšleně složený příběh - různé linie postupně nacházejí styčné body, další informace přinášejí útržky internetových konverzací apod. A hlavně příběh velmi účelně propojující snad všechna témata, která by člověku neměla být lhostejná.

Jandýs
02.11.2021 1 z 5

Tento příběh mě nenadchl. Slibovala jsem si od knihy víc, ale v podstatě s přibývajícími stránkami jsem si uvědomila, že čtu s odevzdáním a tak nějak setrvačností. Ani konec nebyl zajímavý.


milanříský
17.10.2021 5 z 5

(SPOILER) Kněz, zhýralá rocková hvězda, zostuzený vědec, mladá fotografka a vůdce rasistické domobrany. Zkrácený výčet postav, se kterými autor Chuck Wendig rozehraje šachovou partii plnou přesahů do problematiky globálního oteplování, rasového napětí i politiky. Navíc kniha vyšla v zahraničí v roce 2019, nedlouho před světovou pandemií. A vir, devastující lidskou populaci, v knize přenášejí netopýři.

Dystopický apokalyptický román přitom začíná pozvolna. Sedmnáctiletá Shana, se probudí a zjistí, že její mladší sestra se chová divně. Bosá kráčí po silnici jako náměsíčná, nereaguje na žádné podněty a není možné ji zastavit. Když ji zkusí zbrzdit silou, nastoupí nekontrolovatelný záchvat. A tak ji nechají jít. A postupně se k ní přidávají další a další lidé se skelným pohledem mašírující společně k neznámému cíli.

Stádo putuje napříč Amerikou, mezitím se rozjíždí vyšetřování příčiny fenoménu a právě v tu chvíli Wendig naplno rozjede svůj vypravěčský um a na současné Americe nenechává nit suchou. Brojí proti netoleranci, náboženskému fanatismu, konspiračním teoriím, destrukci životního prostředí a situaci kolem šinoucího se davu sleduje z perspektiv několika osob různých ras, vyznání i světonázorů.

Decentralizace vlád, zmobilizování civilních domobran, prezident, který svou rétorikou připomíná Donalda Trumpa, jsou jen začátkem víru událostí, nesmírně napínavého a v závěru i neuvěřitelně dojemného. Zatímco parta vědátorů bojuje s časem, Wendig s figurkami v ději posouvá, nechává je vzájemně protínat osudy a celou situaci kolem náměsíčných představuje z různých úhlů. Svou roli zde má však i naděje. Wendig ji několikrát zadupe, protáhne blátem, rozseká na kousky, ale její byť minimální náznak se táhne celým dějem. Skrze teror, destabilizaci a absolutní rozvrat společnosti.

Babouš
24.03.2021 4 z 5

Navzdory tomu, že to má stránek skoro jako telefonní seznam, se to čte neuvěřitelně dobře. Zajímalo mě, co se sakra děje a na rozdíl od jiných zdejších hodnotících jsem postavy nehodnotil podle barvy pleti ani podle sexuální orientace, takže jsem s nimi neměl problém. Jediná moje výhrada je k tomu, že celkový motiv mi nepřišel kdovíjak originální - mám dojem, že jakmile člověk přečte jednu postapo dystopii, už má přečtené všechny :)

MrsDarcy
04.03.2021 1 z 5

Tohle není sci-fi.

Kniha je tak doslovným popisem současných Spojených států, až vám z toho bude nanic. U každé postavy autor zdůrazňuje původ a barvu kůže. Tmaví jsou ti hodní, inteligentní a pronásledovaní (a nezapomenou se o tom při vhodné příležitosti zmínit). Bílí jsou zlí, vidláčtí a nedá se jim věřit ani co by se za nehet vešlo (tetování s hákovým křížem? Vážně?). Je tam politika, tak očividně černobílá a prvoplánová, že se nejedny oči protočí v otráveném puberťáckém gestu. Je tam skupinka vyvolených, doslovně vyvolených, pečlivě spočítaná, aby se dostalo na každou barvu, orientaci a pohlaví, co jen jich na průměrném internetovém fóru najdete. A nad tím vším se vznáší umělá inteligence, přesvědčená, že lidí je jak much za horkého letního odpoledne a mělo by se s tím něco udělat.

První tak tři stovky stránek jsem četla s podobným pocitem, jako když za zmíněného horkého odpoledne čekáte na rozpáleném nádraží na vlak. Táhne se to, vlak má zpoždění a vás už napadá, že se na to celé vykašlete a vrátíte se domů. Ale už jste si koupili lístek a říkáte si, že každou chvíli už se to musí zlomit a vlak konečně dorazí...
Jenže ani ve vlaku se to moc nezlepší. Pokaždé, když se objeví slova jako "toxická maskulinita" nebo "bílí supremacisti" nebo postava sama sebe kárá za to, jestli nejsou její myšlenky rasistické, ve mně něco umřelo. Snad jen jeden spolucestujíci je fajn, postarší rocker s občasným irským přízvukem, který jako jediný ze všech nevypadá, že má v zadku zaražené pravítko. Jen jeho očima příběh letí, jen jeho postava je konečně sympatická, živelná, živá. Asi proto, že ho neštve ani konec světa, ani politika, ani barva kůže lidí kolem. Štve ho, že s koncem světa umře i rock.

Kdybych byla studentkou humanitních oborů z Kalifornie, asi by se mi ta kniha líbila. Takhle je mi z ní jen smutno.

Ta jedna hvězda je za Corleyho. Rock nikdy neumře.

pohrobot
17.02.2021 1 z 5

První stránky vtáhnou do děje vábivým přislibem netradičně pojaté zombie apokalypsy, brzy se však celý příběh začne táhnout jako náměsíčníci samotní. Struktura děje následujících několika stovek stran připomíná typickou první sezónu typického spotřebního seriálu na netflixu: půl hodiny okecávání, moralizování a bezcílného bloumání střídají desetiminutovky akce a dějových zvratů na konci každého dílu, které vás mají navnadit k dalšímu sledování. A když se konečně v očekávání velkého finále prokoušete až k poslednímu dílu, zjistíte, že jste celou dobu sledovali podprůměrnou epizodu Krajních mezí, roztahanou do třinácti dílů.
A ještě něčím tato kniha připomíná netflixové seriály: soudobá americká politka z ní trčí jak rezavá špona z chomáče cukrové vaty. Autor zjevně patří k onomu podivnému poddruhu levicových extremistů, kterému se kdovíproč říká "městští liberálové", a toto své přesvědčení nepřetržitě do čtenářů hrne lopatou hajcrovkou: Všichni křesťané jsou agresivní fanatici. Všichni konzervativci jsou zločinní rasisté a -fobové. Všichni obyvatelé vnitrozemských USA jsou burani, produkty příbuzenského křížení a současně příslušníci prvních dvou skupin. A všichni záporáci jsou bílí heterosexuálové. (Pokud tyto představy o světě sdílíte, přičtěte si k hodnocení dvě hvězdičky.)

Bohužel to vypadá, že Laser se pod křídly Euromedie definitivně mění z vydavatele kvalitní výběrové sci-fi ve filiálku Knižního klubu: ať je to klidně blbé, hlavně že je to tlusté a v tvrdé vazbě s barevným přebalem...
(Překlad nemohu posoudit, přečteno v originále.)