První - statečné - jedinečné

První - statečné - jedinečné https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421149/bmid_prvni-statecne-jedinecne-V0Z-421149.jpg 4 19 10

Jak se jmenovala naše první pilotka, první lékařka, první kandidátka na prezidentku? A kdo uskutečnil první módní přehlídku v Československu? Originální publikace autorské dvojice Jany Renner a Silvie Vondřejcové nabízí odpovědí mnohem více. Přibližuje osudy třiceti žen, jejichž jména by neměla být zapomenuta a na první pohled spolu zdánlivě nesouvisí. Jedno mají ale společné, všechny byly v něčem první, statečné a jedinečné.... celý text

Přidat komentář

Knihotyna
08.03.2023 5 z 5

Až teď mi došlo, že jsem knihu dočetla na MDŽ! :)
Příběhy 30 žen, které byly první-statečné-jedinečné.
Dala jsem si tu "práci" a spočítala jsem, o kolika ženách bych před přečtením knihy opravdu dokázala něco říct (u některých jsem pouze slyšela jméno) a vyšlo mi číslo 15. Polovinu žen jsem tedy znala a jejich příběh mi byl znám, druhá polovina pro mě však byla překvapením!
Máme zde ženy, které určitě budeme znát - Boženu Němcovou, Emu Destinovou, Elišku Junkovou, Miladu Horákovou a mnoho dalších. Na druhé straně pro mě v knize byly zmíněny ženy, jejíchž jména jsem až dosud neznala - Božena Laglerová, Lata Brandisová, Inka Bernášková, Helena Illnerová a mnoho dalších!
Kniha je krásná po grafické stránce, rozvržením i množstvím textu (dozvíte se to nejdůležitější v krátkém příběhu), skladbou barev i přiblížením jednotlivých historických etap na našem území.
Pokud máte podobné knihy rádi nebo máte děti, kterým jednou chcete podobné "příběhy" číst, tuto publikaci doporučuji :).
Na konci knihy navíc naleznete pár kvízů a zjistíte, jak velký pozor jste při čtení dávali :).

Nasko
18.05.2022 1 z 5

Knihu jsem si zapůjčila v knihovně v podstatě hlavně podle názvu a netušila jsem přitom, že jde spíše o literaturu pro mladší ročníky. I tak jsem si ale řekla, že dám knize šanci a dozvím se snad něco zajímavého.

Rozhodně se mi moc líbí grafické zpracování a skvělé je i to, že kniha zaměřená na významné české ženy vůbec pro mládež existuje. Co se mi ale opravdu nelíbí jsou hloupé kecy o něžném pohlaví, které v knize o významných ženách a často slavných feministkách nemají co dělat.

Kniha popisuje i osudy žen, které se nikdy nevdaly, protože nechtěly, a kdyby ještě žily a někdo jim přečetl úryvek ve znění: "Nebýt mužů, život žen by byl neúplný, muž je pro ženu silou, která podporuje a usměrňuje její kroky"... tak by vás ještě požádaly, abyste je z tohoto literárního díla laskavě vyškrtli.

Ženy fakt nepotřebují silné muže, aby usměrňovaly jejich kroky. Ženy potřebují víc Junkových, Horákových, Allbrightových, Plamínkových a dalších žen v této knize, a méně keců o tom, jak jsou slabší pohlaví a měl by je usměrňovat nějaký chlap. A zároveň míň trapných řečí o tom, jak jsou něžné a bez muže neúplné hlavně se mají vdát. Zejména u knih pro mladé slečny, které potřebují slyšet, že jsou dost dobré i jako ženy a nepotřebují jinou sadu chromozomů k tomu, aby něčeho dosáhly.

Vydejte to prosím znovu a bez těchto keců o tom, jak bez chlapa je život ženy nenaplněný. Protože není. Dík.


vlkcz
20.02.2022 3 z 5

Graficky moc hezké. A vlastně i obsahově, pokud člověk předpokládá, že je kniha určena mladým (zejména dívkám). Alespoň autorky to uvádějí jako jednu z motivací, aby mladé dívky měly nějaké vzory. Jen mi v tom výběru pak přijde nepatřičná Němcová. Se svými milostnými avantýrami a zanedbáváním rodiny mi jako vzor moc vhodná nepřijde. A upřímně, i literárně je strašně přeceňovaná. Naproti tomu, z mého pohledu nepochopitelně, chybí medailón Berty Suttnerové. Chápu, že ten výběr je značně subjektivní, ale přijde mi, že nositelek Nobelovy ceny míru moc na výběr nemáme, takže ve výběru prvních a jedinečných by chybět neměla.
Celkově hodnotím asi tak 3,5*.

iveta3689
04.07.2021 5 z 5

Moc hezky udělaná kniha. Po grafické stránce překrásná. Texty jsou krátké, jedná se o stručné představení jednotlivých hrdinek, nic nejde do hloubky. To ale nepovažuji za nevýhodu, spíš za přednost. Je to kniha, ke které se dá vracet a čerpat náměty pro další vzdělávání.

Zmiu
06.04.2021 3 z 5

Knih o inspirativních ženách vzniká poslední dobou víc, tahle je jen o Češkách. Jde sice o inspirativní příběhy, ale je to vlastně jen učebnice se strohým stylem a shrnutím na konci každé kapitoly. Knihou jsem se spíš prokousávala, a to je zřejmě určena dětem. A těch pravopisných chyb! Někdo přede mnou je v knize pěkně podtrhal. :-) Knihu ale i tak spíše doporučím. Některé ženy jsem znala jen podle jména, jiné vůbec. Jsem ráda, že tento druh literatury vzniká. Daleko více mě bavila kniha https://www.databazeknih.cz/knihy/to-je-napad-uzasne-objevy-a-vynalezy-za-ktere-vdecime-zenam-420517.

MartinaF
07.04.2020 5 z 5

Encyklopedické a naučné literatuře dávám málokdy plný počet hvězdiček, ale tato si zaslouží plným právem. Je napsána velice čtivě, nápaditě, zahrnuje jak základní fakta, tak i osobní informace. V knize je třicet žen, které se více či méně zapsaly do našich dějin, ale moc doufám, že autorky pracují i na další třicítce. Vřele doporučuji k pořízení do vašich knihovniček.

LunaL.
23.02.2020 5 z 5

Skvělá kniha, která by neměla chybět v žádné domácí knihovně! Spoustu zajímavostí o známých i méně známých ženách od české historie po současnost. Zajímavé osudy, které až inspirují :) Kniha je celkově hezky provedená, najdete v ní jak obrázky zmiňovaných žen, shrnutí údajů, mapy, kvízy, hádanky,.. Je vidět, že si na knize dali autoři záležet!

Jiri17
08.01.2020 4 z 5

Výborná kniha. Daroval jsem jednu kopii známým, co mají dva kluky, o ženách nemusí číst jen ženy, že. Na jednu stranu je škoda, že je tam jen 30 hrdinek, na druhou stranu by člověk se o jednotlivých ženách chtěl dozvědět více, ale už se tam více nevejde. Ja to psané spíše stručně a pro středoškoláky, ale i pro dospělé poskytne zajímavé životní přehledy žen o kterých člověk slyšel nebo taky ne. Plus krásné ilustrace!

Marčullkas
16.12.2019 5 z 5

Rozhodně doporučuji přečíst. Odkaz budoucím generacím! A velmi čtivé a poutavé.

ZuK1
15.11.2019 5 z 5

Touha koupit si tuto knížku vznikla během hodiny, kdy mě na Radiožurnálu upoutal velmi zajímavý rozhovor s autorkou Janou Renner a ještě ten den jsem si knihu objednala. Dnes už ji mám doma a můžu potvrdit, že se Janě Renner a její kamarádce ilustrátorce Silvii Vondřejcové moc povedla a jsem z ní nadšená! V krásném a originálním grafickém zpracování najdeme spoustu zajímavostí o mimořádných ženách, jejichž jména jsou všeobecně známá, ale najdeme v ní i úžasné ženy, jejichž jména jsem slyšela poprvé v životě, ať už se jedná o první lékařku, notářku, pilotku, poslankyni, první Češku, popravenou nacisty, či jedinou vítězku Velké pardubické. Přidanou hodnotou pro mě určitě byly i informace z rozhovoru s autorkou o tom, proč a jak kniha vznikala, o výběru žen, o hledání informací, které často nebyly vůbec běžně známé, o spolupráci s ilustrátorkou, proč jsou ženy „podkresleny“ určitými textilními vzory, o výběru barev a spoustě dalších drobností, které dělají pohled na knížku a její detaily ještě zajímavější.
https://radiozurnal.rozhlas.cz/v-pribehu-kazde-zeny-hraje-roli-muz-jana-renner-predstavuje-knihu-prvni-statecne-8108388
Takže za mě jednoznačně 5*!

Štítky knihy

ženy 19. století přelom 19. a 20. století 18. století 20. století Česko, Česká republika 20.-21. století 18.-19. století medailony osobností

Autorovy další knížky

Jana Renner
česká, 1980
2019  78%První - statečné - jedinečné
2023  80%Místečka

Kniha První - statečné - jedinečné je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst29x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x