Průvodce po literárním řemesle

Průvodce po literárním řemesle
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/121264/pruvodce-po-literarnim-remesle-121264.jpg 3 9 9

Podtitul: "Základy tvůrčího psaní" Je tvůrčí psaní jen otázkou talentu? Autor této knihy, spisovatel, překladatel a pedagog Fr. Hrdlička, je přesvědčen, že přinejmenším existuje soubor profesionálních postupů, jejichž osvojení proklestí cestu začínajícím literátům. V jednotlivých kapitolách probírá, jaké vlohy a nápady mají rozvíjet, jak má vypadat zápletka, příběh, popis, dialog a literární postava, v čem spočívá umění stylu a kompozice atd. Nezabývá se jen prózou, ale i poezií, dramatem a fantastickou a okrajovou literaturou, zvláštní důraz klade na žánrové rozlišení. Praktická příručka provází zájemce všemi fázemi tvůrčího procesu. Výklad je doplněn řadou inspirativních ukázek a cvičení.... celý text

Přidat komentář

los
09.01.2020 1 z 5

ale i k řemeslu je třeba talent...

Pazúzu96
18.06.2018 4 z 5

Většinu doporučení by dal asi každý, kdo alespoň občas píše povídky. Není však na škodu mít to hezky sesumírované a především se mi líbilo velké množství příkladů z literatury.


MorriconeTheGod
18.01.2018 1 z 5

Extrémně suchopárné dílo složené vesměs z balastu, vaty a frází, které by si mohl vycucat z prstu kdokoli. Není v tom poznat, že by autor něco o psaní věděl, natož aby to dokázal předat dál.

molt
07.12.2017 4 z 5

Ději se hodí zápletka. Hmmm. To jsem asi věděl. V psaní se dá řídit starými konvencemi - což může, ale i nemusí přinést úspěch, anebo člověk může psát od srdce, což taky může i nemusí přinést úspěch. Nejzajímavější byly asi praktické rady na konci knihy.

Akana
22.12.2013 3 z 5

Kniha nepochybně obsahuje množství užitečných rad a návodů pro začínající spisovatele, zároveň je ale i trochu školometská a konzervativní. Autor rozhodně nepatří k bořitelům stereotypů, základním měřítkem jsou pro něj ta nejklasičtější díla, která se ovšem dnes konzumují převážně jako povinná četba. Tím vůbec nechci naznačit, že klasikové patří na smetiště, dnešní spisovatelé stojí na jejich ramenou a měli by si toho vážit. Ale řekl bych, že mladí literární adepti mají přece jen trochu méně staromilské preference. Ani styl výkladu není bůhvíjak záživný natož zábavný (to asi ani nemá být). Na druhou stranu má autor s kurzy tvůrčího psaní bohaté zkušenosti, takže mu snad můžeme věřit, že jeho příklady a cvičení, které mi osobně někdy připomněly hodiny slohu na základce, zabírají.

Štítky knihy

tvůrčí psaní

Autorovy další knížky

2004  58%Průvodce po literárním řemesle
2011  80%Soumrak utopií
1987  53%Hotel Rezeda
2014  0%O kočkách a lidech
2000  80%Rezavá léta