Průvodce po dějinách české literatury

Průvodce po dějinách české literatury https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89583/pruvodce-po-dejinach-89583.jpg 4 7 4

Encyklopedické dílo sleduje českou literární tvorbu od nejstarších dob až do r. 1946 v souvislosti s politickým a sociálním životem. Zaměřuje se především na zjevy klíčového významu, přičemž se je snaží přiblížit i čtenářsky, takže se na jeho stránkách setkáváme i s vybranými ukázkami z děl našich nejvýznamnějších básníků, prozaiků i literárních teoretiků.... celý text

Přidat komentář

Marekh
20.07.2020 4 z 5

Kniha je zpracovaná dobře, nachází se v ní hodně informací od nejstarších dob našeho písemnictví až do konce 50. let 20. století. Myslím si, že tato kniha je určitě velkým zdrojem informací o české literatuře a může sloužit studentům ke studijním účelům na středních nebo vysokých školách. Knihu si samozřejmě může přečíst každý čtenář, kterého zajímá vývoj české literatury.

Kniha byla napsána během komunismu, takže v knize určitě nenalezneme všechny české autory, kteří byli na "černé listině" a komunistickému režimu se nehodili. Taková byla realita. Přesto si myslím, že tuto knihu mohou využít i dnešní čtenáři, ačkoliv jsem si vědom, že na knižním trhu existuje nespočet obdobných publikací, které záměrně nevyřazují autory. Kniha obsahuje také fotografie.

JLČ
08.12.2016 2 z 5

Výrazně komunistická, pokroková publikace, bohužel v dobách našeho mládí, jediná dostupná. Za neodpustitelné považuji hodnocení barokní literatry, vynechání J. Š. Baara, Jakuba Demla atd.


vitavita
17.04.2012 3 z 5

Pro studenty či zájemce o literaturu ....

vitavita
11.03.2012 3 z 5

V době vydání to byla nejlepší kniha o naší literatuře.