Průsvitné srdce

Průsvitné srdce https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512001/bmid_prusvitne-srdce-63fdee4a2297e.jpg 4 57 10

Román o zakázané lásce mezi svobodomyslnou Finkou a ruským válečným vězněm. Píše se rok 1942 a pokračovací válka mezi Finskem a Sovětským svazem je v plném proudu. Mladá svobodná matka Beata se vrací domů na jihofinský poloostrov Hanko, kde nachází jen smrt a zmar. Když se setká se sovětským válečným zajatcem Ivanem, který jako by jí viděl přímo do duše, v temnotě války najde záblesk naděje. Beatu to k muži neodolatelně přitahuje, jenže své city musí tajit. Láska k němu totiž znamená jediné – zradu. Vzniklou vášeň ale nejde umlčet, a milenci se tak ocitají ve smrtelném ohrožení.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Tämä läpinäkyvä sydän , 2021


více info...

Přidat komentář

simca9342
17.11.2023 5 z 5

Kniha se po dlouhé době hodí do výzvy- téma 20.- kniha, která výjde/vyšla v r. 2023

Příběh je psaný z pohledu hlavní postavy- dospělé ženy s malou dcerou-, vysvětluje nejen politický a válečný stav ve Finsku , kde Beata žije s celou rodinou, ale jejich minulost.
Beata vzpomíná, jak se svou rodinou museli utéct před ruskými vojsky ničícími jejich rodnou zemi. Tím byl a konečně po letech je a bude napořád ostrov Hanko na jihu Finska.
Příběh se vrací do přítomnosti, kdy na dvorku nedaleko stavení potká ukrývajícího ruského vojáka- vězně. Hlad ho donutí vstoupit na pozemek Beatiny rodiny. Ivan dobře ví koho má před sebou- osobu z národa těch, kterým ničil vše včetně jejich životů.

Láska je však mocnější než smrt a milostný vztah přebije válečný stav.
Romeo a Julie se teď sice nacházejí v úplně jiné době, ale stejně nebezpečné.

BohyněKuchyně
03.10.2023 5 z 5

Beata je mladá dívka, která žije ve finském městě Hanko. I přes své mládí je už matkou, dceru však vychovává více její sestra a matka. Když Beata potká Ivana, sovětského válečného zajatce, zamiluje se. Možná bych řekla, že je Ivanem zcela posedlá. Celý její život se točí kolem chvilek, ve kterých se potkají. Vznikne mezi nimi intimní vztah, který však musí tajit, protože jakékoliv styky s vězni jsou vlastizradou. Kniha je napsaná úžasným stylem, vyhovovala mi a všem ji rozhodně doporučuji.


clouds
30.08.2023 5 z 5

Velmi pozoruhodně vylíčený vnitřní svět a citové vnímání hlavní hrdinky dělá z této knihy mimořádný čtenářský zážitek. Do citových vjemů Beaty nahlížíme skrze poetické metafory, které velmi silně vystihují její zvláštní křehkost. Kniha není pro každého, ne každému bude vyhovovat, že dějově nebude strhován mnoha a mnoha událostmi, o to mocnější je ale kouzlo Beatina citového prožívání, které nám tu autorka předestírá.

Robodruh
16.08.2023 4 z 5

Tahle knížka určitě stojí za přečtení. Doba, prostředí i příběh sám jsou tíživé. S hlavní hrdinkou se asi málokdo ztotožní. Přesto je její vykreslení tak poutavé, že prostě musíte číst dál. Jen mi úplně nesedl autorčin styl a místy i zdlouhavost vyprávění.

laiheliini
02.08.2023 5 z 5

Krása! Kniha a jazyk, které chytí za srdce - už dlouho mě nějaký text, navzdory tragičnosti příběhu, tak krásně, hluboce a melancholicky neokouzlil. Katja Kallio je znalkyní duše a její hrdinky jsou vždycky TOP!

Fidibus
02.08.2023 1 z 5

(SPOILER) Za mne bohužel ne. Nezaujala mne od začátku, ale ten konec... Opravdu by to dokázala udělat? Styl textu mi nevyhovuje, dialogy bez uvozovek, do toho občas fantazie hlavní hrdinky, ztrácela jsem se. Vlastní příběh nic extra, plus za finské válečné reálie.
Válečné příběhy mám ráda, ale do tohohle jsem se nedokázala vžít, přitom téma lásky k zajatci dobré + matka s "bastardem". Navíc jsou zde její sestry s nelehkým osudem - jedna si chce vzít německého vojáka, druhá s manželem ve válce řeší lesbický vztah.

Ditules
27.07.2023 4 z 5

Severské podivno zatnulo drápek i tady. Nehostinná příroda, krutá doba a žena, která se zamilovala do nepřítele.

Katka2382
26.06.2023 5 z 5

Čirá krása.
Kniha napsaná poetickým a krásným jazykem.

lencin
12.06.2023 4 z 5

Poetický popis láskyplného citu finské mladé ženy k sovětskému zajatci, a to na pozadí strašlivé druhé světové války. Hlavní hrdinka Beata mě fascinovala i dráždila.

Margravine
24.05.2023 5 z 5

O druhé světové válce, případně o lásce během ní, vyšlo nepřeberné množství románů a nikdy se nejednalo o typ literatury, který bych nějak cíleně vyhledávala, Průsvitné srdce je však v tomhle ohledu něco "úplně jiného". Krásně jiného - autorčin poetický jazyk a schopnost popsat vjemy, pocity, přírodní úkazy a historické i osobní zvraty jsou skutečným balzámem na čtenářskou duši. Válka zuří kdesi na pozadí, na frontu se podíváme zřídkakdy a jen díky vyprávěním a dopisům z druhé ruky, případně vidíme její následky v podobě zubožených lidí, navrátivších se finských vojáků ("chabrusrota"), sovětských válečných vězňů. Jsme spíše svědky každodennosti, osudů obyčejných lidí za těžkých časů, a především milostného příběhu Beaty a Ivana, který je vším jenom ne typickým románkem z válečné doby. Kniha je nevěřitelně autentická, bez patosu a zveličování, zachycuje život takový, jaký je. Dalším plusem je samozřejmě geografické zasazení - jihofinské město Hanko je zajímavou lokací samo o sobě; druhá světová válka očima Finů je pak něco, co v našich (evropských) poměrech stále není zas až tak známé. Rozhodně doporučuji.