Providence

Providence https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418590/bmid_providence-x7z-418590.jpg 3 31 7

Jon. Nenápadný třináctiletý chlapec. Odstrkovaný, přehlížený, šikanovaný. Téměř nikoho nezajímal, a to ani tehdy, když beze stopy zmizel. Když se pak o čtyři roky později téměř dospělý vrací, nepamatuje si, co se s ním dělo. Vypadá jinak, chová se jinak. O svém únosci nechce mluvit, a navíc v sobě odhaluje velmi nebezpečnou schopnost... Chloe. Mladá nadějná malířka, jediná, která neztratila naději, když její nejlepší kamarád zmizel. Chloe má před sebou úspěšnou kariéru, zmítají se v ní však protichůdné pocity. Miluje Jona, ten je ale bez vysvětlení odmítá. Co se tehdy stalo, když Jon zmizel? Bude ještě někdy součástí Chloeina života? Eggs. Zkušený detektiv staré školy, spořádaný muž. V mravenčí policejní práce se spoléhá na instinkt a smysl pro detail. Když v městečku Providence začnou umírat mladí lidé na srdeční selhání, vypozoruje Eggs v jejich úmrtích jakýsi podivný vzorec. Navzdory nadřízeným i svým blízkým nepolevuje v pátrání – je totiž přesvědčený, že se ocitl na stopě velkého případu. Případu, v němž figuruje monstrum.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Domino
Originální název:

Providence , 2018


více info...

Přidat komentář

malýčtenář
19.11.2020 2 z 5

Shoduji se s čtenáři, že začátek je napínavý a tajemný. Nutí ho stále číst. Postupně mi uniká podstata příběhu, asi jsem čekala více a ten otevřený konec? Nevím, jestli bych knížku doporučila.

Lenka.Vílka
05.08.2020 5 z 5

"A Deathless Song - Parkway Drive"

Kniha začíná zajímavě. Jona unese jeho bývalý podivínský učitel. Jediný, kdo neztrácí naději, je Chloe. Tedy, dokud ji neztratí a Jon se po čtyřech letech vrátí. Ale není úplně v pořádku. Všech se straní a kdo se k němu moc přiblíží, tomu se stane něco špatného. Smrtelně špatného. Chce ochránit Chloe, ale tímhle jí od se sebe akorát odežene. Nadobro.

(Další skok, tentokrát o šest let. Děcka už nejsou v pubertě. Uf. Začátek zní trochu jako prapodivná peranormální romance. Tak jsem byla zvědavá, co bude v ději dál.)

"To je na tom to nejděsivější. Nezáleží na tom, že je váš trošinka dobrá, pokud jste z větší části zlo."

A potom byla kniha už jenom zvláštní. Stále tam bublá to tajemství. Co se stalo, když byl Jon pryč? Co se stalo jemu? A do toho záhadná úmrtí, které se rozhodně vyšetřovat postraší policista. Jon to dělá nerad, ale...něco tam bublá.

Teď bych na chvilku zastavila. Nejdřív si přečtěte pár recenzí, než knihu zatratíte, že se vám nelíbí její obsah. Nebo si prostě přečtěte anotaci originálu, to taky dost napoví. Anotace (naše) totiž působí (a autorky předchozí tvorba vás taky zmate), že bude kniha psychologický román nebo detektivní román. Jenže tohle je něco úplně jiného. Protože...

..protože mě hned napadlo: on se tam proměnil v monstrum jako podle toho autora!?!? A potom je celá kniha holdem autorovi a jeho dílu? (Což se mi hodně rychle potvrdilo.) No, a jelikož jsem od knihy původně čekala něco trochu jiného, netrklo mě to podle názvu...

A když už jsem se chytla, o čem ta kniha je, plus fakt, že se mi vážně líbí styl autorky, byla jsem z knihy vážně nadšená. A to z obálky "román o podivných událostech na malém městě" vymyslel kdo? Stane se tam událost, ale většina děje se odehrává jinde!

A ve výsledku to byla těžká romantika. Takže doporučuji všem, nenechte se odradit anotací. Jedna z nejlepších knih, které jsem za poslední dobu četla :)


blackoutzuzi
20.05.2020 1 z 5

V téhle knize je toho tolik špatně - ať už nečitelnost toho, co nám vlastně chtěla autorka tímto příběhem říci nebo mix žánrů, které dohromady prostě nefungovaly (thriller, love story, fantasy) - působilo to neuvěřitelně překombinovaně! Navíc ty hrubky a překlepy - ty jsem většinou schopna odpustit v případě, že se do příběhu zamiluju - bohužel, to v tomto případě nešlo.. Prostě ne. A neuvěřitelně mě to štve, protože kniha má fakt dobrý námět (připomínal mi můj oblíbený seriál I am not okay with this, který jede na podobné vlně) a potenciál, jen kdyby autorka s tím vydáním tak nepospíchala a ještě to celé překopala - já osobně bych například úplně vypustila postavu Eggse - absolutně nechápu jeho přítomnost v příběhu, vždyť byl pro příběh taaaak zbytečný! Škoda :(

Borufka_9
06.02.2020 3 z 5

Zajímavé téma, ale taky něja nevím, co to všechno dohromady mělo znamenat. Myšlenka té lásky a "superschopnosti" byla zajímavá, ale chybělo mi tam vysvětlení, ten konec byl nějaký odfláklý. Možná moc žánrů v jedné knize, což se asi nepovedlo tak úplně propojit.

invocation11
01.12.2019 1 z 5

Stejně jako čtenářka níže jsem na rozpacích. Od Kepnes jsem před lety četla Ty, což mě docela bavilo, zase trochu jiný druh thrilleru, než na jaký je člověk zvyklý, a tak jsem se na její novinku vcelku těšila. Jenže co to vlastně mělo být? Thriller? Horor? Romance? Nebo mix všech dohromady? Protože jako celek to prostě nefungovalo – když už se někdo opírá o Lowecrafta, měl by tomu dát atmosféru, a ne použít ho jen jako vábničku pro rádoby romantický dráma... Přiznám se, že mě kolikrát ty výlevy hlavních hrdinů ani nezajímaly a nic ve mně nevzbuzovaly. Vůbec nejhorší zbytečnou postavou je pro mě Eggs, který by v celém příběhu vůbec figurovat nemusel. Všechny ty ubíjející sebelítostivé monology (co kdyby, jak kdyby, protože kdyby) a skákání časem i mezi postavami mi vůbec nesedly a vlastně jsem se nakonec těšila na to, až knihu prostě dočtu, tečka.

rode
11.11.2019 3 z 5

Já tedy nevím, jsem celkem na rozpacích, příběh celou dobu gradoval, gradoval a nakonec puf a nic. Nicméně dřívější knihy autorky zbožňuji, ale tohle mě teda nijak neokouzlilo, i když potenciál by byl obrovský, myslím si, že to není dotažené. Abych jen nehanila, Kepnes se skvěle povedlo popsat myšlení jak malých dětí, tak teenagerů a potom dospělých, na příběhu to bylo vidět a proto musím říct, skvělá práce. A také se mi moc líbí obálka, ovšem doporučuji, aby korektor textu více zapracoval, našla jsem pár hrubek a překliků.

PetraN17
15.10.2019 4 z 5

Knížka byla úplně jiná než jsem čekala, ale příběh se mi celkem líbil. Kdo by to dokázal, milovat někoho tak moc a vědět, že jediná šance jak ho ochránit je být na míle daleko.....

Štítky knihy

thrillery zmizení lidí zmizení dětí Nová Anglie

Autorovy další knížky

Caroline Kepnes
americká, 1976
2015  74%Ty
2016  72%Skrytá těla
2019  64%Providence

Kniha Providence je v

Přečtených35x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce71x
Chystám se číst53x
Chci si koupit26x
dalších seznamech5x