Prostopravda / Paměti

Prostopravda / Paměti https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26850/prostopravda-26850.jpg 4 5 3

Historicky a umělecky cenný literární odkaz pokrokového humanistického básníka konce 16. a počátku 17. století zahrnuje sbírku mravoličných a mravoučných veršování „Prostopravdu“, která vznikla v letech 1619–1620, a kronikářské „Paměti“, sahající od r. 1278 až do r. 1626. Drobné básně i velké dramatické skladby „Prostopravdy“, první sbírky básní českého autora v naší literatuře, útočí na soudobou politickou situaci, církev i jednotlivé osoby. V „Pamětech“ zachytil Dačický nejen své vlastní vzpomínky, nýbrž sebral a přepsal i kronikářské záznamy pěti generací svých předků. Na pohled drobné, nevýznamné události ze života měštanů Kutné Hory, kde žil Dačický i jeho předkové, zaznamenávané nikoli pro veřejnost, nýbrž pro potomky rodu, jsou jedinečným pramenem pro historii Kutné Hory, pro dějiny hornictví i života městského lidu u nás na sklonku 16. a poč. 17. století.... celý text

Přidat komentář

heavy66
19.05.2023 3 z 5

Poezie Mikuláše Dačického z Heslova je, v souladu s pověstí proslulého bouřliváka, frejíře a vína pitele, inspirována ženami a chlastem. Nabízí se srovnání s Francois Villonem, ale to byl lepší básník. Dačického verše obrážejí množství vypitého vína a některé, psané zřejmě v depresi po opici, připomínají mravoučná kázaní k poddaným v kostele!
Tuhle recitují v Cechu panen kutnohorských - "Ó, nebozí mladíkové i moudří filozofové, zvláště ženští otrokové, páni, rytíři, měšťáci, mistři, bakaláři, žáci, nebuďte ženští poddáci!"

leny.wood
06.04.2022 4 z 5

Prostopravda byla fajn, Paměti horší, zvlášť od doby, kdy začal převládat přehled úmrtí a sňatků (s uvedením jmen) v Kutné Hoře.


Jaruš7
16.05.2019 5 z 5

Jsem nadšenec staročeštiny a zde je jen tato.
Kronika - Prostopravda, je národní unikum, a závazek několika generací rodu Dačických je pokladem pro naši historii.
Úvodem jsou zde prostopravdy,
Citace:" Ne hned pojednou všemu věř,
neb jse k pravdě plichtívá lež.
Ne se vším na plac, o čem víš
aniž vše zjevuj, co umíš."
Od roku 1278 je každý rok zapsaná ta nejdůležitější zpráva - panovnické sňatky, zrození, úmrtí, války, církevní glejty, povstání, kacířství, válečné výhry, prohry, pustošení. Pozvolně výčet informací přechází do Kroniky města Kutné Hory. Město Kutna, díky stříbrným dolům je bohatstvím a panovníky jsou havíři osvobození od válečných povinností, desátek aj. V zápisech jsou zde soudní a exekuční ( katovské) ortely, výkony, úmrtí, sňatky, pohromy - požáry, povodně hladomory, morové epidemie a tragédie, i zemětřesení ( v roce 1348 při němž zemřela i královna česká Blanka Valois, manželka Karla IV.).
Živý sled dějin, později už jen městská kronika.
Obdivuhodné dílo, inspirativní materiál pro nadšence.