Prokletí rodu

Prokletí rodu https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495522/bmid_prokleti-rodu-EFn-495522.jpg 4 42 19

Mladá novinářka Alice Bergerová opouští kvůli sporům s kolegy slibně rozjetou kariéru i svůj moderní pražský byt a ocitá se v Juratově, malém městečku, kde se na první pohled zastavil čas. Stává se redaktorkou v bezvýznamném regionálním týdeníku a postupně se seznamuje s místními lidmi i poměry. Poklidnou atmosféru náhle narušuje tragická smrt jednoho z Aliciných kolegů. Alice není ochotná uvěřit, že šlo o sebevraždu a pouští se proto do vlastního pátrání. Pomoc jí ochotně nabídne Robin, majitel místní restaurace, hledající rozptýlení po ztrátě své životní lásky. Postupně zjišťují, že zavražděný novinář intenzivně pracoval na textech o staré šlechtické rodině Damperků. A právě to ho mohlo stát život…... celý text

Přidat komentář

bazyk21
12.02.2024 5 z 5

Skvělý příběh, kniha má spád, je úžasně čtivá, ani se mi nechtělo ji odložit. Už se těším na další autorčin počin.

čef
02.08.2023 5 z 5

Kvalitní detektivka, kde vše do sebe dobře zapadá bez různých výmyslů, nepravděpodobného jednání postav a krkolomných událostí. Možná je trochu přehnaná otázka strachu současných obyvatel z bývalého rodu a prokletí z něho plynoucí, ale i to je celkem uměřené a neurážející čtenářovu mysl. Takže předpokládám relativní spokojenost s knihou u všech čtenářů krimi.


LuBu
07.05.2023 5 z 5

Přečteno během dvou dnů, dobře se čte. Za mne pohodová detektivka bez spousty krve.

Nutra
02.05.2023 5 z 5

Tak to se mi hodně líbilo !

bedkniha
18.04.2023 5 z 5

Nádherná obálka, perfektní počteníčko, moc se mi to líbilo!!!

Aghatte
15.04.2023 5 z 5

Povedený počin, přerod hlavní hrdinky z totální krávy k snesitelné mladé ženě, díky bohu, žádná romantika mezi aktéry, zajímavá zápletka, sice trochu předvídatelný děj, ale to nevadí.
Bavilo mě to, hezky napsáno.
Jen mě udivuje, že 5.tis město má dvě redakce, MHD a gymnázium

knihomolka1197
10.03.2023 5 z 5

Naprosto úžasná detektivka!! Skvěle vymyšleno a napsáno.

molinka140
10.01.2023 4 z 5

Díky jiné knize jsem objevila tuto edici PČD a musím říct, že jsem zatím velmi spokojená. Líbilo se mi propojení minulosti, kniha se dobře četla, měla spád a sympatické postavy.

elenagabi
19.12.2022 4 z 5

Skvělá detektivka a tajemství z minula to mám ráda dobře se to četlo mohu jen doporučit hlavně těm co nemají rádi drastické krváky

Izu
15.12.2022 4 z 5

Dobře napsaná detektivka.

babystar
24.11.2022 4 z 5

Jsou tajemství, která se mají nechat raději spát. Dominik, novinář z malého města se tím neřídil a svou zvědavost zaplatil životem. Jeho kolegyně Alice, původně namyšlená Pražačka, která si teprve na venkově uvědomila, co trápí obyčejné lidi, by si nikdy nepomyslela, že jí bude tak záležet na odhalení pozadí kolegovy smrti, až jí půjde o život.
Velmi čtivá česká detektivka. Děj má spád i gradaci (v jednom místě jsem se fakt bála). Pachatel byl také docela dobře "zamaskován".

marie7039
22.11.2022 5 z 5

České detektivky moc nečtu, ale tuto knihu jsem dostala od kamarádky jako dárek a nakonec jsem ji přečetla téměř za jeden den. Kniha se četla velmi dobře, děj má spád a vraha jsem odhalila až téměř ke konci, kdy už jsem měla téměř všechny vodítka. Za mě mohu určitě doporučit :)

Rór009
18.11.2022 5 z 5

Ráda se pouštím prostřednictvím knižních stránek do pátrání s detektivy, ať už profesionálními nebo amatérskými. A Prokletí rodu mě rozhodně nezklamalo. Příběh má spád a ideální dávku pochmurné atmosféry. Charaktery postav se vyloupnou ze slupky v tu správnou chvíli a tajemství minulosti vyplouvají na povrch a jemně přitom zavadí o pravdu, k jejímuž odhalení není snadná cesta. Zkrátka parádní detektivka s kvalitní zápletkou, sympatickou hlavní hrdinkou a nečekaným rozuzlením. Jakožto vášnivá čtenářka českých detektivek se už velmi těším na další knihu od autorky.

bagel
18.11.2022 4 z 5

Určitě jedna z nejlepších detektivek z této edice. Děj měl spád, pro mě sympatické hlavní postavy vyšetřující tragickou smrt, výborně vylíčená atmosféra města. Jen tak dál, ale raději s mírou. Právě v této edici mně vadí stále a stále další příběhy s jedním vyšetřujícím hrdinou, dovedla bych uvést více příkladů.

evaval
06.10.2022 5 z 5

Dočetla jsem další knihu z edice Původní česká detektivka - Prokletí rodu od Ilony Dobrovolné. Knížka se čte jedním dechem, a to od svého začátku až do úplného konce. Moc se mi líbilo propojení historie, dávného rodinného prokletí a současnosti.
Celým příběhem nás provází mladá novinářka Alice Bergerová, která má skvěle rozjetou kariéru v Praze. V práci se jí daří, má velmi dobré postavení, píše skvělé články, které se dostávají na titulní stránky. Je nezávislá, má krásný byt, práce ji baví a nemělo by ji ke štěstí nic chybět. Přesto není se svým životem tak úplně spokojená. S kolegy příliš nevychází a proto se rozhodne svou skvělou kariéru v Praze opustit a začít někde jinde a od začátku.
Přijme místo v malém regionálním deníku v městečku Juratov. Zpočátku si není jistá, zda její rozhodnutí nebylo ukvapené a zda vůbec přesun z Prahy zvládne. Přece jen byla zvyklá na jiné prostředí a tak trochu jiný standart. Chybí ji ruch a možnosti velkoměsta. Její nové působiště působí ospale a šedě. Její nový byt není zrovna útulné místo, kam by se ráda vracela a chvílemi vzpomíná, na svůj krásný byt, který tak rychle opustila. V nové redakci je to taky dost jiné než očekávala. O své vlastní klidné kanceláři si může nechat jen zdát. Sedí teď se svým nadřízeným a pouze jedním kolegou v jediné místnosti a z počátku je to pro ni těžká zkouška nervů. Měla ráda svůj klid, pořádek a řád. Tady se o prostor musí dělit a nemá žádné soukromí. Ale možná, že opravdu potřebovala Prahu nechat za sebou. Rozhodne se dát všemu šanci.
Poznává nové lidi, klidné okolí Juratova, seznamuje se s historií tohoto městečka a pomalu zjišťuje, že se dá žít i jinak. Jakmile se v novém prostředí trochu rozkouká, umírá její kolega z práce, ke kterému si postupně hledala cestu. Nejdřív si od něj držela odstup, ale časem zjistila, že je to milý kluk, který stejně jako ona miluje svoji práci. A nejednou je mrtvý. Ze začátku se vše jeví jako sebevražda a spousta lidí má ve všem jasno. Zabil se sám z nešťastné lásky, měl psychické problémy, vše mu přerůstalo přes hlavu. Rozhodl se svůj život ukončit. Alice je ale jiného názoru. Věří své intuici a v žádném případě není ochotná uvěřit tomu, že člověk, který byl tak plný života, pracoval na velkém článku, o kterém tvrdil, že bude opravdu skvělý a dostane se na titulní stranu se rozhodne skončit se životem. Proto začíná pátrat na vlastní pěst a nehodlá se jen tak vzdát. Postupně se dostává ve svém pátrání do historie místního městečka a zjišťuje, že je víc než možné, že vše souvisí s článkem o starém rodu Damperků a jejich rodovém prokletí, na kterém její kolega už nějakou dobu pracoval. Mohlo stát tohle jejího kolegu život, nebo je vše úplně jinak? Alice pátrání nevzdává a věří, za vším je víc, než se zpočátku mohlo zdát. Doufám, že jsem vás nalákala si knížku přečíst, protože je opravdu skvělá a čtení vás bude bavit, tak jako mě. Těším se, s čím dalším nás autorka překvapí a upřímně musím říct, že by mě zajímalo, jak se bude život hlavní hrdinky vyvíjet dál.

A víte, že "Původní česká detektivka" je prestižní knižní edice, která dlouhodobě vydává české autory? V této edici vyšla už opravdu pěkná řádka knih, které stojí za přečtení. Zmíním Václava Erbena, Hanu Proškovou, Evu Kačírkovou, Františka Niedla. Vše od nakladatelství Moba.

libuse6749
05.10.2022

Nenápadný zelený obal skrývá detektivní skvost, který jsem přečetla prakticky na jeden zátah. Jde o příběh ze série Původní česká detektivka, ve které vyšlo v nakladatelství MOBA už přes 300 knížek a všechny je poznáte právě podle zeleného obalu. Škoda, že o nich není více slyšet, určitě si zaslouží více pozornosti.

Příběh má díky kratším kapitolám rychlý spád, což mám ráda a nutí mi to číst dál a dál. Velkou výhodou je domácí prostředí, fantazie jede na plné obrátky, úplně vidím jako televizní detektivku, kterou s napětím sleduji o víkendu s partnerem. Takže určitě doporučuji fanouškům českých seriálů typu Policie Modrava, kde společně s vyšetřovateli poměrně v klidu jdete po stopě zločinu. Pachatele jsem odhalila v poslední třetině knížky, pusťte se do čtení a zkuste ho najít taky.

bookcase
04.10.2022 4 z 5

Dobře se mi to četlo, zajímavý námět, napínavý příběh.

domiii97
27.09.2022 5 z 5

Toto byl neskutečný nářez. Po dlouhé době jsem četla skvělou detektivku, která mě bavila od začátku až do konce. Moc mě bavila kombinace historie, rodového prokletí, vyšetřovatelky - novinářky. V průběhu knihy jsem byla několikrát napjatá a popravdě jsem po nocích, kdy jsem nemohla usnout, přemýšlela, kdo by nejspíš mohl být vrahem. Má dedukce byla správná, jelikož mám přečteno již více detektivních knih.
Edice Původní česká detektivka je úžasná a mám z této edice již přečtených pár knih a mohu vřele doporučit. Doufám, že paní spisovatelka Dobrovolná napíše více detektivních knih a kdyby byla hlavní aktérkou zase Alice, okamžitě bych si příběh chtěla přečíst.

Dodám, že tato edice mi hodně připomíná seriály jako Policie Modrava nebo Temný kraj. Pokud tedy máte rádi tento typ seriálů, neváhala bych a pustila bych se do čtení těchto detektivek.

hippiesak
07.09.2022 5 z 5

Tak tuto knihu jsem dal za dva večery a pokud bych nebyl nachlazený a unavený, tak možná za jeden! Moje první detektivka (asi). Skvěle promyšlený příběh, postav není málo, ale ani moc, takže čtenář může přemýšlet, kdo/co/s kým/jak :) Velmi poutavě napsané, dobře se kniha čte. Ani nevím jak a 320 stran bylo u konce :) Do poslední chvíle jsem si nebyl jistý, jak může příběh dopadnout a to mě na tom bavilo nejvíce. Za mě skutečně povedená česká kniha, kterou po dlouhé době mile rád označuji jako "DOPORUČUJI" a přeji Iloně Dobrovolné ať se daří a budu se těšit na další knihy!