Prokletí Harrow Lake

Prokletí Harrow Lake https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465531/bmid_prokleti-harrow-lake-F6P-465531.jpg 4 57 13

Young adult horor založený na skutečných událostech. O Harrow Lake ví Lola první poslední. Její otec tam natočil Lelka, kultovní hororový snímek. Lola ví, že pod lunaparkem se rozkládají jeskyně, že kvůli sesuvům půdy se zřítil kostel i se hřbitovem a že v lese roste strom, na kterém visí lidské zuby. Ale o temné minulosti zapadlého městečka nebo o tajemstvích vlastní rodiny nemá ani ponětí. Teď, když se octla v Harrow Lake, se snaží najít odpovědi. Jenže někdo, nebo něco, sleduje každý její krok. V Harrow Lake vás touha najít pravdu může stát život.... celý text

Literatura světová Horory Pro děti a mládež
Vydáno: , #booklab
Originální název:

Harrow Lake , 2020


více info...

Přidat komentář

ZuzanaZ83
22.04.2024 4 z 5

Temný a tajemný příběh mladé Loly, která je po tom, co najde pobodaného otce, slavného režiséra hororů, poslána ke svojí babičce, kterou nezná.
Harrow Lake je město, ve kterém její otec natočil jeden z hororů. A tohle městečko stále žije z tohoto filmu.

Místy trochu nedotažené, ale velmi čtivé.

Varjohukka
14.09.2023 5 z 5

Ani jsem nečekala, že mě příběh bude až tolik bavit. Kvůli některým recenzím jsem neměla moc velké očekávání, o to víc mě kniha příjemně překvapila. Můj šálek čaje!


Angie.D
11.05.2023 3 z 5

Ide o YA príbeh o záhadnej minulosti hrdinky, ktorej otec je slávny režisér hororových filmov. Lola sa ocitne v rodnom meste svojej mamy, ktorá tam pred rokmi zmizla a dejú sa tam zvláštne veci. Knižka sa tvári, že má byť hororom, čo ma zaujalo. Ale za mňa sa k hororu ani nepribližovala, išlo skôr o psychadelický thriller pre teenagerov.
Asi som ale od toho čakala menej, takže ma to vlastne príjemne prekvapilo, že ma to celkom bavilo :)
Hlavná hrdinka je dosť otravná, správaním aj štýlom komunikácie s inými ľuďmi. Ale možno je to len tým, že som na knihu už pristará :D
Polovicu knihy som po pravde netušila čo sa tam deje a čo z toho vylezie. Udržiavalo to moju zvedavosť, nútilo ma čítať ďalej, ale nejako veľmi v napätí som nebola. Ku koncu knihy už čitateľ dokáže odhadnúť akým smerom to ide a ako to skončí, čo ja hodnotím pozitívne. Pozitívum je aj to, že kniha je útla a nie je tam tak zbytočná "omáčka" a dej odsýpa. Viacero vecí však ostalo nevysvetlených a to ma trocha irituje.

Hodnotím ako fajn priemer, určite by som si to užila viac, keby som cca vo veku 15-18 rokov. Tejto vekovej kategórii to môžem určite doporučiť (ale asi nie citlivejším povahám).

Roubas
22.08.2022 4 z 5

Výborný horor s nápaditým námětem, super lokacemi a postavičkami ze sevřeného maloměsta, které žije pouze slávou filmu Lelek, který tam byl kdysi natočen. Festival, kdy se lidé oblékají do kostýmu postav z onoho filmu, má už sám o sobě perfektní atmosféru. K tomu je potřeba přičíst sympatickou Lolu, která je nucena se vrátit do městečka, kde její otec točil nejslavnější film své kariéry, v němž hrála hlavní roli její matka.
Autorka si výborně hraje s představami, které v lidech probouzí strach z neznáma a zejména náznaky, kterým se snaží uvěřit, aby je dovedli k šokujícím odhalením.
Podobnou hororovou zábavu jsem čekal od nového Klauna v kukuřičném poli. Ten zklamal. Harrow Lake zabodovalo.

Sarka25
09.06.2022 4 z 5

(SPOILER) Podle hodnocení jsem si říkala, že to bude pěkná blbost a young adult mě moc nebere. Knížku jsem dostala jako dárek. Pustila jsem se do ní a kupodivu jsem nejak nemohla přestat. Velice zajímavy příběh o tom že skutečné příšery žijí mezi námi. Chvilema jsem nevěděla co si myslet, jestli to to cele jen halucinace Loly nebo takove divné město opravdu existuje. Moc mě mrzel ten konec, nedozvi me se co s s Lolou stalo kde je a co dela.. možná bude mit kniha pokracováni a nebo je to jen na nas ...

Nazli
02.03.2022 4 z 5

Po pravdě jsem na knihu byla hodně zvědavá, pročež jsem si ji i koupila. Námět je dobrý, na poli young adult bych řekla, že i nadprůměrně zpracovaný, docela jsem se bavila a autorce se povedlo udržet mou pozornost, že jsem knihu neodložila s tím, že budu přitom číst i něco jiného. Jen drobná výhrada, čistě osobní: Lola je na facku. :D

sgjoli
30.01.2022 4 z 5

Na tuto knihu mne nalákala anotace a jsem moc ráda, že mne příběh nezklamal. Ten námět samotný je tu zpracovaný za mne dost slušně. Autorka si tu skvěle hraje se čtenářem - dlouho nevíte, co se děje, ale zároveň to umí napnout a zaujmout. Byla jsem pohlcená a potřebovala jsem vědět, co bude dál. Autorka tu totiž umí dobře dávkovat informace tak, aby čtenář pořád pokračoval. Aspoň na mne to tak působilo. Ke konci už člověk začíná teda tušit, co se děje, ale ten celkový dojem mi to nijak nenarušovalo.
Příběh se na řadě míst pohybuje na tenké hraně mezi realitou a sny či halucinacemi, takže čtenář musí dost dávat pozor. Občas je ta hranice dost nezřetelná, navíc autorka tyto přechody v průběhu knihy příliš nevysvětluje, což by asi ne každému muselo vyhovovat. Sama jsem byla občas trochu zmatená, co se právě zrovna děje - je to takové trochu psycho (chce se mi říct lehce psychedelické?). Ale o to lepší mi přišel ten závěr, který do toho děje a těch událostí vnáší světlo a naznačuje, proč se hlavní hrdince děje, co se děje. Nicméně je třeba, aby čtenář byl hodně obezřetný a dával dobrý pozor, aby mu právě všechno pak docvaklo a spojilo se vše dohromady.
To, že se mezi některými pasážemi můžou nacházet podivné skoky a některé události na sebe navazují dost trochu nejasně a nezřetelně, má tady své vysvětlení, které vyplývá z toho závěrečného rozuzlení. Takže se tím případně nenechte odradit.
Knize dost svědčí to, že není tolik dlouhá. Autorka se tak nenimrá ve zbytečnostech, děj svižně odsýpá, pořád jsem měla dojem, že se v knize něco děje - je to takové nahuštěnější. Bylo to napínavé, celkem temné a ty nejasnosti, které se vznášejí ve vzduchu, mi tu seděly - vytvářely tu pro mne fajn atmosféru. To srovnání s Kingem mi přijde trochu mimo - v člověku to vyvolává až moc velká očekávání a je to škoda. Já bych to srovnání raději ignorovala.
Celkově tak hodnotím na 4 hvězdy. Z žánru hororu jsem četla lepší díla, ale v rámci young adult mi to přišlo vcelku solidní čtivo, na které jsem byla správně naladěné a které jsem si užila.

MonaR0se
18.11.2021 1 z 5

Horory sú moja slabosť a moje veľké guilty pleasure, asi aj preto mám od nich extrémne vysoké očakávania a s hodnotením som oveľa prísnejšia, ako pri iných žánroch. Buď to, alebo bola táto kniha naozaj zlá. V tomto "hororovom" príbehu mi totiž sadol iba autorkin štýl písania a to je vlastne všetko.

Obálka a samotná propagácia knihy mi totiž sľubovali dokonalý hororový zážitok. Mal to byť nový "King" v tínedžerskom prevedení. Už to ma malo varovať, pretože ja Kingovky nedokážem dočítať, ale to je vlastne jedno, pretože táto kniha má od nich asi tak ďaleko, ako After.

Hrôza v Harrow Lake má extrémne nesympatickú hlavnú hrdinku, divný snový a bohužiaľ totálne nelogický psycho dej a pre mňa fakt neuspokojivý záver. Najväčším plusom knihy je to, že je krátka a tak som nemusela trpieť dlho. Pretože čítať toto bolo fakt utrpenie. Vyvolalo to vo mne podobné pocity, ako keď som pred dvoma rokmi dočítala knihu Toto je celá pravda.

Knihy Hrôza v Harrow Lake a Toto je celá pravda sú totiž napísané dobre. Majú príjemný štýl písania, tie príbehy majú potenciál aj dobrý námet... Ale spracované sú slabo, majú medzery v deji a ich plot twisty sú až príliš predvídateľné, navyše sa obe autorky snažili záverom extrémne šokovať, čo podľa mňa moc nevyšlo a pôsobilo to na mňa umelo.

Takže nie, Hrôzu v Harrow Lake (a ani Toto je celá pravda, keď už som ju tu úplne odveci spomenula) nemôžem s čistým svedomím odporučiť nikomu, avšak registrujem, že kniha má svoj nadšený fanklub. Neviem, no... , možno mám fakt od hororov nerealistické očakávania (to najväčšie je asi to, že očakávam HOROR), takže ak ste v tomto trochu pri zemi, možno práve vám knižka sadne

spencer
16.07.2021 3 z 5

Tato kniha mě zanechala s velmi smíšenými pocity.
Styl psaní byl čtivý a zaujala mě i dobře vykreslená atmosféra města Harrow Lake. Co už mi tak propracované nepřišlo, byly samotné postavy. Hlavní hrdinka Lola mi částmi děsně lezla na nervy a myslím, že nejsem jediná, kdo s ní měl problém. Taky bych titul úplně nenazvala hororem, ale spíše psychologickým thrillerem. Pár děsů tam bylo, ale spíše těch psychologických. Mrzí mě, že autorka úplně nevyužila toho, co po celou dobu budovala a konec mi přišel urychlený a trochu odbytý.

Basta1912
13.06.2021 3 z 5

(SPOILER) 'Horor' (spíš asi ten psychothriller) hlavně o tom, že skutečné příšery jsou z masa a kostí a normálně žijí mezi námi. Hlavní hrdinka mi přišla podle chování spíš max 12ti letá. Psychicky narušené děvčátko, které v mamčiných šatech pobíhá po městečku - kdoví proč zacykleném ve 20tých letech - no... Hledá mamku, jasan, chce volat taťkovi do nenocnice, ok - ( podle popisu má asi jen nějaký mobil pro seniory?) Z pevné linky z domu se jí nedaří dovolat a přestože se imrvére pohybuje po městečku, nepokusí se zavolat odjinud? Babička jí řekne namaluj se a ona se namaluje, pak jí za to vynadá - labilitu mají asi v rodině...No a ten konec... kam se teda ztrácely všechny děvčata, představující v průvodu Ptáčátko?! Strašně moc nesrovnalostí, ale oceňuji žlutou ořízku a že jsem se příběhem nemusela prokousávat příliš dlouho.

MrsDarcy
29.05.2021 3 z 5

Optimisticky žlutá knížka o tom, že největší strašáky si nosíme pohřbené hluboko v sobě.
Čekala jsem pár hodin s nenáročným horůrkem a přesně to jsem dostala. Kulisy městečka, kde se čas snad nikdy ani nerozběhl, se pro podobné vyprávění dokonale hodí, a Lola mi lezla na nervy daleko méně, než bývá u pubertálních hrdinek obvyklé. A i když jsem hlavní zápletku odhadla dříve, než nejspíš autorka zamýšlela, stejně nemám obvyklý pocit zklamání. Nejspíš se nebudete po přečtení knížky bát podívat pod postel, ale to stejně záměrem nebylo. Může se vůbec o hororu říct, že to byl vlastně celkem příjemný příběh? Protože o Harrow Lake to platí rozhodně.

To-z-kanálu
23.05.2021 3 z 5

Příjemný příběh o holce, která přijede do městečka, ve kterém není vše zcela v pořádku. Začíná objevovat různé zvláštní věcí, neví čemu věřit a co se ve skutečnosti děje. Líbil se mi ten pocit nejistoty. Na všem bylo něco divného. Dřevěná loutka sebou škube, z pokoje se ztrácí věci, rodinná tajemství a noční můry. Závěr mě však neuspokojil tolik, jak jsem předpokládal. Asi jsem od konce čekal ještě malinko víc. 3*. Rychlé a snadné čtení.

jonyrico
17.04.2021 4 z 5

4,5*
Když se mi kniha dostala do rukou, nebyl jsem si úplně jistý, co čekat. Young adult horor... Co si pod tím představit? V žádném případě bych se nezalekl klasifikace do skupiny YA, já sám se do skupiny mladých čtenářů již nějaký ten pátek neřadím, a přesto jsem si knihu neskutečně užil. Příběh má tu správnou gradaci, je neskutečně napínavý, atmosféra amerického venkova je parádně vykreslená a dívka z velkého města je v ní dokonale ztracená.

Štítky knihy

záhady horory pro dospívající mládež (young adult) maloměsto

Autorovy knížky

Kat Ellis
britská
2021  70%Prokletí Harrow Lake

Kniha Prokletí Harrow Lake je v

Přečtených63x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených1x
Knihotéce64x
Chystám se číst22x
Chci si koupit11x
dalších seznamech4x