Proč se z našich dětí stávají tyrani aneb Ztracené dětství

Proč se z našich dětí stávají tyrani aneb Ztracené dětství https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82924/proc-se-z-nasich-deti-stavaji-tyrani-aneb-ztracene-detstvi-82924.jpg 4 8 3

Nesprávný společenský vývoj a vlastní problémy dospělých brání tomu, aby rodiče i pedagogové vystupovali vůči dětem rozhodně a z pozice svého postavení a umožnili tak jejich normální psychický vývoj. Dospělí nevědomky uspokojují své potřeby prostřednictvím dětí a znemožňují tak svým potomkům, aby z nich vyrostli platní členové společnosti. Ve své překvapivé analýze autor poukazuje na emocionální zneužívání dětí a dokládá to mnoha názornými příklady. Děti nejsou malí dospělí. Jen tehdy, když s nimi začneme opět jednat jako s dětmi, budou v pozitivním smyslu schopné života. ... celý text

Literatura naučná Rodina
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Warum unsere Kinder Tyrannen werden


více info...

Přidat komentář

Guepp
17.08.2022 5 z 5

Německý psychiatr předkládá velmi těžké a citlivé téma, poukazuje na negativní následky v současné době rozšířeného způsobu rodičovství.
Zjednodušeně = popisuje, jak partnerský a rovnocenný způsob výchovy ovlivňuje vývoj dítěte. Jedná se o jeho interpretaci dlouholeté praxe s dětmi.
Obsahově toho kniha nabízí mnohem víc, je velmi detailní a téma uchopuje zeširoka. Oceňuji i, že autor přidal způsoby, jak by se podle něho mohl problém řešit.
I když je kniha již trochu starší (originál 2008), toto téma stárne velmi rychle, nabízí mnoho podnětného k zamyšlení. Netvrdím, že se vším úplně souhlasím, ale i tak za ni moc děkuji.
Kniha má v sobě zakomponované dvě samostatné knihy. Je psána velmi čtivě, vše je dobře vysvětleno a dokresleno na příkladech.
Občas mi pouze nesedl alarmující a stresující způsob nátlaku, který čtenáře přesvědčuje, že se blíží dětská apokalypsa. Ale zase rozumím, že z autorova pohledu je potřeba na toto téma dát velký důraz.
Další kámen úrazu vidím v názvu a designu obálky. Zbytečně to snižuje hodnotu knihy.
Například jen název Ztracené dětství by byl za mě dostatečný.

felisa
05.04.2013 5 z 5

Knihu jsem si koupila s tím, že se bude jednat o románovu formu literatury s tématikou o výchově dětí. I přesto, že jsem hned v úvodu zjistila, že se jedná i popisy z praxe dětského psychiatra, knihu jsem dočetla a rozhodně nelituji. Jelikož zatím nemám vlastní děti, aplikovala jsem obsah na děti z mého blízkého okolí, ledas co se mi objasnilo a chvílemi jsem se i zamýšlela, jestli mám dostatek odvahy do tohoto světa vlastní děti přivést. Knížku bych doporučila jako povinnou četbu minimálně všem budoucím, ale i stávajícím rodičům.


dusin
04.02.2013 5 z 5

Mám čtyřletého syna a mrzí mě, že jsem si knihu přečetl až teď. Ikdyž autor není spisovatel, ale dětský psycholog knihu napsal skvěle. Tuto knihu nejen 100% doporučuji, ale ještě bych jí dal jako povinnou četbu všem nastávajícím rodičům!!! Neberu dogmaticky vše co je v ní uvedeno, ale při čtení jsem se nad sebou musel hodně zamyslet... Přeji všem otevřenou mysl a psychický odstup :))

Autorovy knížky

Michael Winterhoff
německá, 1955
2011  80%Proč se z našich dětí stávají tyrani aneb Ztracené dětství