Probouzení: Příběh o nečekaném probuzení ze spavé nemoci

Probouzení: Příběh o nečekaném probuzení ze spavé nemoci https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65157/probouzeni-pribeh-o-necekanem-probuzeni-ze-spave-nemoci-65157.jpg 4 12 3

Ve své nejzásadnější knize neurolog Oliver Sacks přibližuje neobyčejné příběhy dvaceti pacientů dlouhodobě žijících v nemocnici pro chronicky nemocné. Tito lidé přežili pozapomenutou velkou epidemii spavé nemoci, jež ve dvacátých letech minulého století zasáhla celý svět. Podivuhodné explozivní probuzení ze somnambulního, často absolutně nehybného a na vnějším okolí zcela závislého stavu, ve kterém přežívali několik desetiletí, umožní až použití nového léku, L-DOPY. Dozvíme se tak podrobně a z první ruky (neboť autor vyznává osobní přístup a setkání s pacienty tváří v tvář), jaký byl jejich život předtím, jak absolutně "zpomalení" byli, a jak se postupně probouzeli, stávali aktivnějšími, doslova "zrychlenějšími", vraceli se do života, ve světě, který byl pro ně úplně nový a cizí, a jak se vypořádávali s leckdy druhým pólem: tiky, nutkáním, patologickou euforií. Osudy jednotlivých pacientů se liší, jak co se týče rodinné situace, věku, kdy je nemoc postihla, tak i anamnézou či reakcí na lék.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Dybbuk
Originální název:

Awakenings , 1973


více info...

Přidat komentář

martunka
07.03.2018 5 z 5

Nádherná a zároveň děsivá kniha. Četba této knihy je náročná, je v ní plno odborných výrazů a není také úplně snadné číst o lidském utrpení. Přesto je to cenná kniha pro každého, kdo se chce o Probouzení dozvědět co nejvíc.

Hanka_Bohmova
18.12.2017 4 z 5

Tahle kniha podává zprávu o světech, z jejichž existence člověka mrazí. Když jsme v matematice zkoumali různé metriky, zdály se hříčkou užitečnou nanejvýš těm, kdo budou mít co do činění s mikrosvětem nebo astronomií. A hle - oni v tom někteří z nás žijí.

Smekám před všemi muži a ženami, kteří dokázali silou svého intelektu, nezdolné naděje, vůle a bystrých pozorovacích a analytických schopností postavit důmyslná "přemostění", překonávající zrady vlastního mozku, a vyzískali pro svůj život aspoň trochu ze svobody a aktivity, které my ostatní považujeme za samozřejmé.
Cítím bezmocný hněv nad zbytečnou smrtí a utrpením těch, kdo padli za oběť necitlivosti okolí, nedostatečné nebo zmechanizované péči.
Žasnu nad tím, jak neuvěřitelně mnoho zmůže něco tak obyčejného jako zdravý vztah - k druhému člověku, k práci. Ke kaktusu. Jak vražedný může být vztah nezdravý.

Je krásné číst knihu, jejíž autor - vědec, lékař, odborník, pozorovatel - je zároveň přítelem, spolubojovníkem, partnerem i žákem svých pacientů.


Nighty
17.11.2015

Kniha napsaná osobitým stylem O. Sackse ličí příběhy postencephalitických pacientů v širším kontextu s jejich osobnostními vlastnostmi a vlivem nemoci na jejich celkový život. Přibližuje také čtenáři soudobou vědu a neurologii. Zvláště zajímavé pro mě byly zcela odlišné reakce pacientů na L-Dopu a jejich pozdější detailní rozebrání v dodatcích.

Štítky knihy

zfilmováno

Autorovy další knížky

Oliver Sacks
anglická, 1933 - 2015
2010  87%Probouzení: Příběh o nečekaném probuzení ze spavé nemoci
1997  91%Antropoložka na Marsu
2009  88%Musicophilia
2013  86%Halucinace
2016  86%Vděčnost