Ti, co vidí

Ti, co vidí https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504332/bmid_ti-co-vidi-eQR-504332.png 4 266 83

Přízraky z Michiganu série

1. díl >

Jednoho slunečného srpnového rána roku 1935 najde třináctiletá Sophia Grayová svou kamarádku Rosemary, jak se potuluje po lese. Rosemaryiny žluté šaty jsou flekaté a potrhané, dívka zvláštně napadá na jednu nohu a má prázdné skleněné oči. Zoufale naznačuje Sophii, že jí musí nutně něco ukázat, a ta ji následuje. Dvacet let po nálezu Rosemaryina těla se Sophia ocitá uvězněná v rozlehlém a děsivě krásném Ústavu pro choromyslné v severním Michiganu. Dostává se do rukou zlovolného doktora, který si za své oběti vybírá pacienty s nadpřirozenými schopnostmi. V současnosti, v roce 1965, je Hattie, podobně jako před třiceti lety její matka, vedena duchem. Noviny ukryté na půdě odhalí tajemství, které ovlivnilo život Hattie a jejích sourozenců. Hattie a její sestra Jude se vydávají na křížovou výpravu, aby napravily křivdy minulosti a odhalily podvod, který jim před deseti lety ukradl matku.... celý text

Literatura světová Horory Romány
Vydáno: , Fobos
Originální název:

Some Can See , 2018


více info...

Přidat komentář

Deevv
12.04.2024 5 z 5

Přečteno za pár hodin. Kniha mě chytla a nepustila. Některé kroky byly předvídatelné, ale to nic nemění na tom, že to byl skvělý příběh. Miluju mysteriózní příběhy a lidi s nadpřirozenými schopnostmi. Určitě si přečtu i další díly.

katerina1933
10.04.2024 5 z 5

Jsem z knihy naprosto nadšená.... Určitě doporučuji. Jdu na další díl


Veju007
07.04.2024 4 z 5

Ti, co vidí, je velmi zajímavý úvod do nové série, Přízraky z Michiganu, která se určitě bude líbit fanouškům Darcy Coates.

Příběh vypráví dvě časové linie, z 30. a 60. let, které na začátku působí lehce matoucí, protože se ocitnete uprostřed spousty jmen a je těžší se zorientovat.
Ale jakmile si to sedne, čeká vás velmi zajímavá kniha, která se čte úplně sama.

Rodinná dramata a duchařské příběhy jsou ale nic v porovnání s částmi z psychiatrické léčebny, kde se setkáváme s doktorem Kaiserem, který je naprostým ďáblem. Co dokázal beztrestně a ve jménu vědy páchat na svých pacientech je naprosto děsivé a kruté a ta bezmocuff

Suma sumárum kniha super, a určitě si počíhám na další díly.

uzivatel83509
31.03.2024 5 z 5

Příběh mě bavil, i když jsem se ze začátku dost ztrácela v časové ose... napínavé čtení až do samotného konce :-)

Zuzíček77
26.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Tato kniha přitáhla mojí pozornost Svou obálkou a anotací. Ze začátku jsem se v knize dost ztrácela, a jména mi tak trochu splývala než jsem přišla na to jak je kniha psaná. Když jsem tomu přišla na kloub, příběh už mě vtáhl a nepustil. Bylo to opravdu napínavé čtení, kde se člověk může podívat do ústavu pro choromyslné. Chvílemi se mi dělalo opravdu špatně jak s lidmi jiní lidé dokážou zacházet. Místo to muselo být opravdu hrozivé, i když z venku krásné. Běhal mi mráz po zádech jen když jsem to četla. Postavy jsem si oblíbila a Sophii jsem opravdu moc fandila ať to vše zvládne a přežije ten teror a vinu, kterou na ní všichni hází. Tajemství, které je v rodině zamlčováno babičkou, mi teda sebral dech. Opravdu skvěle napsaná kniha, s kterou člověk prožije hodně pocitů.

K zamyšlení:
Ne každá rodina si říká pravdu, a někdy to bohužel může stát i život.

Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Kniha nás zavede do Michiganu v minulém století a nechává nás ve dvou proplétajících se liniích s napětím sledovat, jak 2 sestry postupně odhalují děsivé tajemství jednak své rodiny a jednak tamního ústavu pro choromyslné.

Přiznávám, že jsem se na knihu velmi těšil a rozhodně jsem nebyl zklamán. Autorce se daří držet poměrně solidní tempo děje a v druhé polovině knihy i čtenáře v konstantním napětí. Ze začátku mě trochu mátly střídající se časové roviny, ale postupně jsem si zvyknul a došel k názoru, že tomuhle dílu takový přístup slouží velice dobře.

Postavy jsou napsané uvěřitelně s hloubkou přesně tak akorát pro tento typ příběhu. Moc se mi líbilo, jakým způsobem autorka vykreslila kontrast mezi oběma sestrami. Velmi oceňuji, že kniha se příběh vešel do necelých 300 stran. Umím si velmi dobře představit, že by podobný thriller napsal King, přičemž by délka byla minimálně dvojnásobná. Taky by to mělo něco do sebe, ale je fajn se z té popisnosti chvíli vymanit, což se tady povedlo výborně.

Co naopak řadím spíše k záporům je zbytečně přeslazený epilog, odbyté zakončení dějové linky s blázincem a podle mého naprosto zbytečná postava Damiana.

Celkově je vidět, že autorka umí a byl jsem mile překvapen. Žánrově bych tohle dílo označil spíše za thriller, než horror, ačkoliv nesporně obsahuje prvky obojího. Autorku jsem neznal, ale od teď ji budu mít na radaru a pokud od ní vyjde něco dalšího, tak si rád přečtu.

Jenny46
04.02.2024 3 z 5

Musím pochválit obálku, ale obsah knihy už tolik ne...
Jsem tak trochu z knihy zmatená, zklamaná je to jednohubka na jeden večer, ale jestli vím co jsem četla ne...
Strašně moc informací, které mají navnadit atmosféru , ale mě příběh vůbec neoslovil a určitě nebudu zkoušet další díly. Asi mi to vůbec nesedlo 3*

Kee
01.02.2024 3 z 5

(SPOILER) Cením námět na příběh, zasazení děje a některé opravdu precizně vykreslené postavy (zejména Hattie, Sophie a Jude). Z mého pohledu jde o knihu sice zasazenou do duchařského obalu, ale skutečným jádrem jsou vztahy.

V knize jsem se orientovala dobře, přestože věřím tomu, že vícero dějových linií může být pro někoho matoucí. Nejvíce se mi jako vypravěčka líbila Sophie (dětská i dospělá verze).

Co mi úplně nesedlo, byly některé aspekty příběhu, jež v logičnosti pokulhávaly (př. - Opravdu by se již dospělé děti nesnažily zjistit, co se stalo s jejich matkou? Opravdu by se Sophie po tolika letech psychického trýznění vynořila z ústavu tak nějak stále "normální"?) a jednání postav.

Například postavě Damiena opravdu nerozumím, proč se v příběhu ocitl (kromě zamotání vztahů) a jaký je jeho význam, jelikož mi přišel jako účelová figurka posunující děj. Babička Ruth pro mě byla ve své zášti a jednání opět až neskutečná...

Jaymay
31.01.2024 3 z 5

(SPOILER) Zpočátku je chaotické se zorientovat,co kdo kdy a proč, což může odradit od čtení a v závěru je příběh zase rychle ukončený. Žánr rozhodně není horor, spíše psychologické drama s prvky nadpřirozena. Duchařinu si tedy představuju jinak. Bohužel všechny postavy se chovaly nelogicky, divně, (chování Sophie po letech strávených v blázinci, nadržený Damien, otravně naivní Hattie, odpudivě sebevědomá Jude...), nikdo nebyl sympatický, vlastně mi bylo jedno,jak to s nimi dopadne. A závěr byl úplně mimo, kde se autorka ani pořádně nevěnovala oné vraždě, z postav udělala ještě větší hlupáky a z příběhu romantické melodrama, kde vlastně nic nedávalo smysl (proč šla Hattie do toho ústavu???). Jediná část, která stála za to, byl popis mučení Sophie v blázinci, jinak takové nemastné, neslané...Plusy, kniha se čte poměrně rychle, když se teda zvládnete prvních pár kapitol, svižně, žádné zbytečné popisy, krátké kapitoly, žádná krkolomná souvětí. Dám šanci ještě druhému dílu

Birlibán
30.01.2024 4 z 5

Poté co si zvyknete na přeskakování v ději a jednotlivé postavy, se příběh ubírá rychle vpřed. Nebudete se nudit, když přijmete fakt, že hlavní hrdinka má schopnost vidět duchy a komunikovat s mrtvými. Autorka vykresluje zlo za zdmi psychiatrické léčebny, ale i mimo ni. Kdo jí nejvíc ublížil se dozvíme až v závěru. Rychlá oddechovka, není to horor, spíš psychothriller.

Leena
28.01.2024 4 z 5

Bylo to moc hezký, líbilo se mi to.
Střídání časových rovin mi vůbec nevadilo, dalo se v tom dobře orientovat.
Bylo tam tedy pár nelogických věcí, kdy Hattie jako 19leta dělala dobrovolnici už 15 let, ale to bylo spíš úsměvné.
A že rodina Sophie po ní víc nepátrala, to mě zarazilo.
Jinak mi tam žádná postava nevadila.

Monni
09.01.2024 3 z 5

Tak musím říct, že s touhle knihou jsem se trápila. Vůbec jsem se ze začátku neorientovala a odložila ji. Nakonec jsem ji díky IG začala číst znovu od začátku a dala jí ještě šanci s tím, že jsem doufala, že sem ji jen četla, když na ni zrovna nebyla chuť. Bohužel žádná hitparáda se nekonala. Nemohla jsem se pořádně začíst. Cca v půlce už jsem se začala orientovat, ale ani tak mě kniha neoslovila.

Leník95
04.12.2023 3 z 5

Musíte dávat velký pozor při čtení. Různé období a více dějových linek může nejednomu čtenáři zamotat hlavu. I mě to ze začátku dělalo problém. Nicméně k samotnému ději teda nic moc. Očekávala jsem od knihy více. Damien mi přišel v příběhu úplně zbytečný a označení "horor" to za mě teda určitě není. Kniha se dá přečíst rychle, ale že bych se u toho bála, se říct nedá. Samotný závěr se nepovedl už vůbec.

JanaHana
28.11.2023 2 z 5

Pokud kniha byla psána jako parodie na horor, tak se to moc povedlo. Každou kapitolu jsem čekala co ještě autorka vytáhne za trumf z rukávu. V té změti zmatku a nelogičností tomu nasazovala korunku dějová linka s Casanovou Damienem, jehož příběh vystřižený jak z turecké telenovely se nějakým omylem zapletl do autorčina hororu. Celkem dobrej úlet, ale vlastně proč ne.

Terrez93
11.11.2023 3 z 5

Tak první polovina knížky, pro mě byla dost trápení, nemohla jsem se začíst, pletly se mi postavy, vůbec jsem nevěděla, kdo je kdo, kdo žije, kdo ne, kdo je s kým příbuzný, jestli je to minulost nebo přítomnost... takže některé kapitoly jsem musela číst vícekrát, abych se vůbec zorientovala.
Ale pak? Když se děj konečně rozjel byla to paráda a stránky ubývaly skoro samy. Rozuzlení příběhu jsem nečekala.
- Jooo a tu bábu jsem od začátku neměla ráda, nepletla jsem se v ní. -

lucie1744
08.11.2023 3 z 5

Nejdřív jsem se nemohla začíst, ale pak příběh nabral spád. A kniha mě velmi bavila.

Airelle
06.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Nevím, kdy se to stalo, ale stala se ze mně čtenářka hororů?! To byl jeden ze žánrů, který jsem číst nechtěla, protože filmové horory nedávám. Jenže já miluju duchařský příběhy, a těch hororových je mraky!

Ti, co vidí je jeden z nich. Nedávno jsem si z bookstormingu přinesla druhý díl, a tak jsem hledala, jestli mám i ten první a díky klubu Knih Dobrovských jsem zjistila, že je to jedna z knih, kterou nedávno rozdávali. Moje peněženka a můj muž si zas jednou oddechli.

Co se týče knihy, tak to je jízda od začátku do konce. Prolíná se přítomnost s minulostí, pak taky náš svět se světem duchů. Příběh je vyprávěn z pohledu tří žen, dvou sester Hattie a Judy a tou třetí je Sophie.

Hattie a Judy hned nazáčátku odhalí, že jejich matka nezemřela, jak jim celou dobu nalhávali. Otázkou zůstává, kam se ztratila, a tak se vrhnou do pátrání, které nabírá na obrátkách.

Sophie v dětství našla zavražděnou kamarádku, a vzhledem k tomu, že od dětství mluví z duchy, je pro okolí divná, padne podezření na ní, nezbyde jí než utéct začít někde jinde. Osud tomu snad chtěl, že se po několika letech setkává s matkou zavražděné kamarádky, a musí utíkat znovu. Nečekanou zradou se však ocitá v psychiatrickém ústavu, kde se stane obětí pokusů jednoho doktora.

Jak se jejich cesty propletou, už si musíte přečíst sami.

Musím zvlášť vyzdvihnout popisy léčebných metod, protože při jejich popisu jsem občas trnula hrůzou a děsila se, co se opravdu dělo. A že těch pokusů na pacientech bylo! Elektrošoky byly snad jen slabým čajíčkem

Pak také pátrání po skutečném vrahovi byla třešíňka na pomyslném dortu.

Taky čtivost se tomuto hororu nedá popřít, max dva večery a bylo přečteno. Ač jsem se bála jen trošičku, tak se četl sám. Oproti Pod hladinou od Darcy jsem nadšená. Kniha měla snad všechno, co si správný milovník duchařských příběhů může přát.

Ann98
05.11.2023 5 z 5

Četla se dobře, ale některé pasáže mi přišly trochu nedomyšlené a zdlouhavé. Možná by bylo lepší, kdyby tam nebyly tři dějové linky. Hodně jsem se ze začátku ztrácela, musela jsem se vracet a pečlivě sledovat jaká je to doba a kdo to vypráví. Později už jsem si na to zvykla a nakonec jsem si to užila.
Hattie byla křehká dívka, snílek, citlivá, plachá a každý měl potřebu ji chránit. Naopak Jude stála rovnýma nohama na zemi a byla to živelná, drsná, tvrdohlavá, sebevědomá a cílevědomá mladá žena. Mezi sestrami nemohl být větší rozdíl. Petr mi přišel jako zbytečná postava, to samé Damien. Sofie byla silná žena. I když je mi jasné, že ve skutečnosti by po deseti letech mučení v ústavu nebyla normální, tak jak nám to vykreslila autorka. Ale když od toho člověk odhlédne, dostane celkem slušný mysteriózní thriller.
Mám ráda příběhy z ústavů pro choromyslné. Plus tady navíc čtenář dostane zjevování mrtvých, paranormální schopnosti a pokusy na lidech. Za mě dobrý, cítila jsem strach i napětí. Určitě se těším na další díl z této série.

Zmitko.m
17.09.2023 4 z 5

Kniha se mi místy četla obtížně, jiné pasáže zase byly velmi chytlavé a znepokojivé. Za nejsilnější považuji asi scénu, kdy Sophii podrobují tomu testu a ona vidí, to co vidí. To byla asi opravdu nejděsivější scéna v knize. Dávám 4* protože se mi hodně líbil námět i celkové rozuzlení příběhu, ale občas jsem se v něm místy ztrácel. Ale už mám objednaný další díl, takže se těším.

zsykorova
11.09.2023 2 z 5

(SPOILER) Jedno velké zklamání. Rozhodně se nejednalo o horor, ale o nějakou splácaninu protkanou duchy a blázincem, což mělo vyvolávat strašidelný dojem, ale mělo to spíše opačný účinek. Hlavní postavy katastrofa, Hattie byla na zabití, Jude ještě ušla. Zápletka žádná, vyvrcholení nebudu komentovat a jediné, co se jakž takž povedlo, bylo opětovné shledání celé rodiny na konci.