Přiznání

Přiznání https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91874/mid_priznani-pZx-91874.png 4 143 31

Devět let čeká Donté Drumm - mladík tmavé pleti ze Slone, obviněný a odsouzený za znásilnění a brutální vraždu bělošské dívky Nicole Yaberové - v cele smrti na den, kdy bude popraven. Právě tak dlouho bojuje jeho právník o zvrácení rozsudku. Když už se zdá, že popravu nic neodvrátí, přizná se v jiném městě presbyteriánskému pastorovi skutečný vrah, Travis Boyette, k činu, za který má být Donté popraven. Začíná boj s časem a především s policejní a soudní mašinerií - ta však už dávno neslouží spravedlnosti, ale mnohem spíš osobním a kariérním ambicím politiků a policistů: pokud někdo jejich postavení ohrozí, neváhají ho obětovat - i kdyby šlo o život nevinného člověka. Román Přiznání, jehož zápletka opět vychází ze skutečného příběhu, je dalším Grishamovým výrazným protestem proti justiční praxi a zejména trestu smrti, uplatňovaným v mnoha státech USA.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Confession , 2010


více info...

Přidat komentář

Luigi1
25.10.2023 4 z 5

Kniha podle skutečných událostí v nihž byly pasáže ze kterými jsem se neztotožňoval

helenkan
06.06.2023 5 z 5

Napínavý jak kšandy. Někdy se mi jak se říká ,,otvírala kudla v kapse". Moje emoce lítaly jak splašený. Není pochyb,že tohle Grisham dokonale ovládá.


luksky
23.12.2022 4 z 5

Určitě jedna z těch lepších knih od Grishama. Dost napínavý začátek i střed knihy, jen poslední čtvrtinu mohl ubrat na pár stránek a minimálně jednu část ukončit jinak, nějak vice dramatičtěji.

Hanys_
10.11.2021 5 z 5

Lepší objevit Grishama pozdě než vůbec. Netradiční detektivka a nervydrásající souboj s časem.

MatoPalkes
27.01.2021 5 z 5

Prečítané za jeden večer, napínavé od začiatku do konca, ako väčšina kníh od autora.

Paris2000
10.01.2021 5 z 5

Trest smrti ...

Jedni s ním souhlasí, jedni ne. Jak velká úměra ale někdy stačí kousek a špatné odsouzení je nezastavitelné.
Dávám plný počet hvězdiček, kniha měla spád od začátku do konce.

misaC
16.12.2020 5 z 5

Kniha má spád, je napínavá. Čas před stanovenou popravou letí nepředstavitelně rychle. Z osudu Dontého mrazí v zádech. Přesto ale musím říci, že já nepatřím mezi odpůrce trestu smrti.

veronika9761
07.07.2020 5 z 5

Grisham jak vysitej. Zejmena prostredek knihy mel spad jako blazen, ani sem nestihala cist.

1amu
07.02.2020 4 z 5

S právní detektivkou to kultivovaně odstartoval Erle Stanley Gardner. Domnívám se, že jeho nástupcem je John Grisham, která nám to každý rok dokazuje tím, že bohudík vychází jeho nová kniha. Je pochopitelné, že ne vše co napsal je vynikající, ale on nikdy neklesl po průměr. Dokladem toho je i PŘIZNÁNÍ. Novému čtenáři jeho knih umožňuje autor nenásilný vstup do jiného druhu práva, než je to, co známe i u nás - právo kontinentální. A právě v tom obdivuji jak se právě právo ve Velké Británii a USA vyvíjelo postupně jinak. Zejména v USA hraje roli precedent, tedy soudní rozhodnutí konkrétního případu, které se postupně stává nenapadnutelným a je pro soudce závazným.
V této knize se řeší výkon trestu smrti, který se ovšem nerealizuje ve všech státech USA (Trest smrti je naopak zakázaný v 19 amerických státech: Aljaška, Connecticut, Havaj, Illinois, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Nebraska, New Jersey, New York, Nové Mexiko, Rhode Island, Severní Dakota, Vermont, Wisconsin, Západní Virginie a v okrsku District of Columbia. Pouze Nebraska se k trestu smrti vrátila. Nejvyšší frekvence trestu smrti je ve státě Texas). I zde využívá advokát maximální možnost odvolání a tím se možný výkon trestu odkládá. Ponechávám na čtenáři, aby zvážil zda je to pro odsouzeného dobré. Zejména v případě, jako je tento a jde o skutečnost - únosné.
Kniha má napětí, odsýpá to.

Allena24
21.10.2019 5 z 5

Opět dávám plný počet hvězdiček. Při čtení téměř celé knihy mi táhlo hlavou: Je možné opakovaně páchat tak hnusné věci a být propuštěn na podmínku?

patricia8137
22.08.2019 5 z 5

Po dlhej dobe som konečne siahla po knihe od môjho obľúbeného autora Johna Grishama. Mám rada knihy s právnickou tematikou a táto kniha ma vôbec nesklamala. Dej bol napínavý od začiatku až do konca. Autor mal všetko do detailu premyslené. Kniha dokáže u čitateľa vyvolať množstvo emócií a vtiahnuť ho do deja. Skvelé čítanie.

marek7167
09.08.2019 5 z 5

Dlouho jsem zvazoval, co o knize napsat... tolik radosti, smutku, nenavisti, zadostiucineni, hnevu, odporu ve me jedno dilo snad nikdy nevzbudilo a silne me tento mix emoci spolu s dechberoucim pribehem jednoho velkeho bezpravi potesil!

ivis77
20.07.2019 5 z 5

Nepustila mě od začátku do konce. Drsný příběh.

slunicko1958
13.02.2019 5 z 5

Mrzí mě, že jsem přečtení této knihy poměrně dlouho odkládala. Nedařilo se mi ani pořádně se začíst, ale zhruba od poloviny už nešlo knížku zavřít. Autor napsal čtivý román, který vtáhne čtenáře a donutí ho se vztekat s Drummovým obhájcem, s pastorem podezírat Boyetta i plakat s Robertou. Doporučuji.

kinsey
04.03.2018 5 z 5

Neuvěřitelné, jak snadné je v USA dostat trest smrti

Atak
04.02.2018 4 z 5

Poutavě napsaná kniha, kde není o emoce nouze.

rodak
12.05.2017 4 z 5

Dávám si časový odstup u knih autora.Když to čtu za sebou pletou se mi všechny osoby dohromady.Nicméně kdykoliv čtu Grishama -je to zážitek.Mám jich ještě mnoho před sebou.Tato byla hodně drsná a smutná.

konicekbily
28.06.2016 5 z 5

Dokonalý autor románů s právnickou tématikou se tady hodně vytáhl a laťku, kterou si svými díly nastavil, tentokrát přeskočil s hodně velkou rezervou. Nenajdete tady popis pitvání na pitevně, šílenou honičku vraha za obětí, nebo naopak - honičku policajtů za vrahem - a přesto, když skončíte, budete litovat, že už je konec a navíc o ději a postavách budete hodně dlouho přemýšlet.
A nakonec sáhnete po dalším Johnovi!

čef
20.05.2016 5 z 5

Trochu mi tato kniha připomněla Americkou tragédii od Theodora Dreisera. Naštěstí to Grisham s popisností tak nepřehnal jako Dreiser, takže se dá i úvodní do děje zavádějící část docela dobře číst. Pak už je to jízda, kde se čtenář nemůže odtrhnout - závod o lidský život a konečné odhalení pohnutek a nelidského jednání všech kreatur je prostě strhující.

Zorro89
09.03.2016 4 z 5

Kdyby se to stalo ve skutečnosti, příliš bych se nedivil, celkem věrohodný příběh. Autor poukazuje na možné mezery americké jurisdikce, a kniha sama o sobě vyvolává otázky kolem trestu smrti a rasové předpojatosti. Keith Schroeder je opravdový hrdina příběhu hned vedle Robbieho Flaka. Jedna z lepších knížek od Grishama.