Přišel befel od císaře pána

Přišel befel od císaře pána https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/274279/bmid_prisel-befel-od-cisare-pana-fB4-274279.jpg 5 15 15

Polní pošta – příběhy Čechů za první světové války. „Nestřílejte, tady jsme my, osmnáctý!“ Unikátní kompozice z deníků, pamětí a korespondence českých vojáků z první světové války, doplněná svědectvími jejich příbuzných v zázemí a deníkem novináře Jana Herbena. Hlavní dějový proud knihy tvoří dosud neobjevené osudy devíti vojáků, jejichž příběhy zasahují do několika válečných let na různých frontách. Z jejich osobitého líčení vojenského života se dozvídáme nejen o klíčových událostech jednotlivých válečných let, třeba o sarajevském atentátu, mobilizaci, výcviku, odchodu do pole, důležitých bitvách, zakládání dobrovolných jednotek, vyhlášení Československa, návratu z legií, ale také o stravování na frontě, poznávání cizích kultur, zavádění nových zbraní, zapojení zvířat do válečných operací, o nemocech a zraněních, milostných vztazích ve válečné vřavě, o dezinformační kampani s francouzským zlatem, špionážních aférách a o procesech s velezrádci, budoucími československými politiky. Texty ilustrují autentické fotografie, pohlednice, korespondenční lístky, kresby a reprodukce rukopisů a tištěných dokumentů. Kniha, chronologicky členěná podle válečných roků, navazuje na úspěšný dvacetidílný pořad Polní pošta vysílaný Českým rozhlasem na stanici Vltava v roce 2014, kdy od vypuknutí první světové války uběhlo sto let.... celý text

Přidat komentář

pujec
05.02.2023 5 z 5

(SPOILER) Velmi dobře zpracované osobní příběhy z první světové války. Poměrně široká škála vypravěčů zajišťuje opravdovou pestrost.
Velmi se mi též líbilo začlenění fotek, plakátů, obrazů i obrázky z deníků.
Jediné, co mi vadilo, bylo zařazení deníčku (jinak to nelze nazvat) Jarmily Glazarové. Pubertální deníček s vypovídací hodnotou 0 mi v kontrastu ostatních deníků přišel mimo mísu. Chyběla akorát srdíčka lemující stránku, když óchá nad vojákem s blýskavýma očima.
Navzdory tomuto menšímu kiksu jsem z knihy nadšená.

Katka2382
03.09.2020 4 z 5

Je to pěkná kniha sice tedy svými rozměry trochu větší.Ale působila na mne bohužel trochu chaoticky,změna vypravěče co pár stránek.


Roberta
31.03.2019 5 z 5

Není nad to, promítnout si světové události do života obyčejných lidí.

Autoři knihy

Pavla Horáková
česká, 1974
Jiří Kamen
česká, 1951