Příprava na příští život

Příprava na příští život https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/303127/mid_priprava-na-pristi-zivot-gui-303127.jpg 3 18 8

Může mít román z prostředí současných Spojených států závažnost klasické tragédie, aniž by se vzdal strohého, nezaujatého realismu? Je opravdový příběh velké lásky slučitelný s vášní pro kulturistiku a fastfoodové restaurace? Lze bez falešného patosu popsat brutalitu moderních válek, úmornou dřinu novodobých otroků a vůbec onu „odvrácenou stranu“ americké společnosti po 11. září? Atticus Lish svou strhující knihou odpovídá na tyto otázky kladně. Cou Lej je ilegální imigrantka z Číny. Brad Skinner je veterán z Iráku. Ona má za sebou těžké chvíle v rodné zemi a několikaměsíční vězení v nové vlasti, on má na těle zhojené jizvy po šrapnelu, psychicky však funguje jen díky antidepresivům a alkoholu. Oba je přitáhne New York – ona se chce ztratit v nesčetném davu jiných ilegálních přistěhovalců, on plánuje propít se k nové chuti do života. V brilantně vylíčených kulisách společenského dna dnešního velkoměsta se odehraje jejich smutně uvěřitelný příběh. Lish jej spřádá nelítostně, bez planého mentorování i líbivých příkras. Píše strohým, ale bohatým jazykem plným temného lyrismu, navíc s brilantním postřehem muže „ušpiněného životem“.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Preparation for the Next Life , 2014


více info...

Přidat komentář

SynD
29.05.2023 3 z 5

(SPOILER) myslím, že záměr měl autor dobrý, kniha se ale často zvrhává v misery p*rn. příběh navíc stojí na zbytečných klišé a je tím pádem předvídatelný. veterán stižený PTSD má v americké literatuře stejnou životnost, jako mají detektivové, kteří se ve filmech či seriálech těší na brzký odchod do penze (a plánují, jak budou rybařit a dělat další bezva věci).

Atuin
25.02.2022 5 z 5

Tak jelikož je kniha vedena ( sice nikoliv v ich formě) přes postavu hlavní hrdinky úderná kritika ( kterou čekal KapitánSmrt) v tom být nemůže, ale je to kritika mezi řádky a to natolik sugestivní a přesná, že to až bolí. Je to smutná kniha, bez sentimentu ukazuje život ( dvou lidí zejména), tak jak byl ( je) narýsován a ne tak jak je romanopisecky občas křiven. Je to surové a bez příkras, je to deprese v níž auror zatíná drápky velice jasně a ÚDERNĚ.

" Bude se držet míst, kde jsou všichni lidi stejně jako ona ilegální imigranti. Ztratí se v anonymním davu, nebude vyčnívat. Zapomeňte na americký způsob života. Dost na tom že je na svobodě a na ulici. Raději se nechat odirat, žít v přecpaném brlohu a třeba dostat tuberkulózu"

Je to těžké čtení


KapitánSmrt
22.06.2020 3 z 5

Pro mě osobně poměrně zklamání. Čekal jsem údernější kritiku a nemilosrdnější svědectví o bezútešném stavu současných Spojených států. Problém je v postavách, které nejsou úplně sympatické. Často mi přišlo, že jsou jen jakousi karikaturou, zkratkovitým ztělesněním jedné jediné vlastnosti (veterán, imigrantka, ex-vězeň). O historii či pozadí postav se dozvíme málo. Já bych rád šel hlouběji... Značnou část knihy tak tvoří popisy míst, obchodů, ulic. Závěr je napínavý, ale nedokáži říct, zda uspokojivý.

IYv
13.02.2020 4 z 5

odvrácená tvář světa, kniha, která není nijak lehká (viz komentáře dole - konzumní čtenáře nenadchne).
když si ovšem vyhledáte něco o Ujgurech v Číně nebo máte přímou zkušenost z americké základny v Iráku, řeknete si, že u nás, v zaprděné české kotlince máme jako prasata v žitě.
mě se ta kniha dost líbila.

CarolC
29.12.2019 2 z 5

Bohužel musím konstatovat, že těžký podprůmer. A tolik jsem se na ni těšila. Bohužel. Dost mi to narušovalo už je to, že přímá řeč nebyla nijak odlišena, a tak jsem se v celém příběhu strašně moc ztrácela, až mě to děsně otravovalo. Příběh bohužel také nic moc, charaktery postav na mě jednoduché.

aktak1203
26.04.2019 2 z 5

Nebudu dávat hvězdy, kniha je dobře napsána a kvalitní, ale pro me silně depresivní. Nechám si ji na později.

ILoveBooks258
01.05.2018 odpad!

Kniha je napsaná po slohové stránce velmi špatně.Nešlo rozeznat přímou řeč od zbytku knihy. Příběh na úrovni 11 letého dítěte tomu také jenom ubírá a jednu hvězdu dávám za odvahu něco takového vůbec publikovat pod svým jménem.

Melanka
10.04.2017 4 z 5

Jednoduše a velmi sugestivně napsaný příběh. Dokonale depresivní popis částí New Yorku. Člověku je úzko, když si uvědomí, kolik lidí na světě takhle žije - imigranti, bezdomovci, bezprizorní výrostci, prostitutky... Čtvrtá hvězda je za velmi věrohodnou atmosféru knihy.

Štítky knihy

New York váleční veteráni

Autorovy knížky

Atticus Lish
americká, 1972
2016  68%Příprava na příští život

Kniha Příprava na příští život je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst25x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x