Případy pro poručíka Slídila

Případy pro poručíka Slídila https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231253/mid_pripady-pro-porucika-slidila-231253.jpg 4 56 9

Poručík Slídil, hlavní hrdina detektivní povídkové knihy Marcela Deliho, by se mohl jmenovat Břídil a nikomu by to nepřišlo divné. Je to totiž trouba k pohledání. I když má občas i lepší chvilky, vyšetřovací metody, úsudek a důvtip tohoto kriminalisty jsou jedním slovem katastrofální. A když k tomu připočtete dobu, v níž se jeho příběhy odehrávají – osmdesátá léta –, vyjde vám, že v knížce obsahující šestnáct případů nebude o humorné situace nouze. Ale nenechte se mýlit: poručík Slídil bere svou práci stejně vážně, jako vážně bere jeho nadřízený major Vomáčka službu socialistické vlasti. A stejně vážně bere své spisovatelské řemeslo autor tohoto svěžího díla, Děčíňan Marcel Deli, který děj povídek umístil do svého rodného města. Zná ho dobře a zrovna tak si moc dobře pamatuje i na dobu, v níž poručík Slídil získává své první kriminalistické zkušenosti. S mistrnou bravurou rozehrává příběhy, jejich hrdiny nechává vymáchat se ve vlastní hlouposti a nakonec každou povídku výborně vypointuje. Při čtení Případů pro poručíka Slídila se zkrátka nudit nebudete, a pokud máte rádi džentlmenský humor, budete se dokonce bavit.... celý text

Přidat komentář

jprst
22.12.2022 3 z 5

Výstižné a současně humorné, i když někde i tak trochu na husí kůži. Za obzvláště vydařené považuji Případ dušičkový vzhledem k povedeným scénám na nočním hřbitově. I Případ zamčeného pokoje není až tak marný, ostatní bych ohodnotil jako slušný průměr.

jarka2222
01.04.2016 3 z 5

Určitě nečekejte závratnou detektivku, ale smutné vyprávění ze smutné doby. Jen doufám, že kriminalistické metody se od té doby posunuly k lepšímu a u kriminálky pracují sofistikovanější pracanti než Vomáčka se Slídilem. Já se při čtení bavila a byla jsem ráda, že ty doby jsou už pryč.


Olafson
21.03.2016 5 z 5

Jako starej androš, kterej si výslechů užil až až, tady prohlašuji, že tahle knížka je k těm rudejm fízlům ještě hodně mírná. Pokud si někdo myslí, že se v ní přehání, rád mu popíšu praktiky stylu: Nejdřív mlátím, a až potom se ptám.
Pro někoho blbina. Pro jiného sranda a pro mě legrace, při které mi občas přeběhl mráz po zádech.

hareharehare
24.01.2016 5 z 5

Po poslechu audiknihy na CD jsem si přečetl i zbytek povídek a jsou všechny supr.

Pardubičák
22.01.2016 5 z 5

Vtipně a čtivě napsané. Pravda, nemusí to být pro každého jeho šálek čaje, ale rozhodně je to velmi originální a já tomu tleskám. Nenapadá mě žádné srovnání s jinou knihou, spíš bych tyto příběhy přirovnal k filmům s Luisem Funésem :-)

JanaKrakova
15.04.2015 5 z 5

Věděla jsem do čeho jdu, tak jsem nebyla ničím překvapená. Není problém si přečíst ukázku a poslechnout ukázku z audioknihy. Styl mi sedl. Je to zkrátka řachanda a nesnaží se to být něčím jiným. Nejvíc se mi líbily povídky Případ zamčeného pokoje, Případ s Bohunkou a Případ s Mikulášem.
A detektivky v tom opravdu nehledejte. :-)

marlowe
13.04.2015 2 z 5

Něco, co by atmosférou mohlo hodně, hodně vzdáleně připomínat druhý díl Škvoreckého "Borůvkovské" série (Konec poručíka Borůvky ) – kdyby ovšem autor dokázal rezignoval na přílišnou prvoplánovost vtipů a obecně se odpoutat od humoru ve stylu "utírat si nos židlí".
Škoda!
Je mi jasné, že se jedná o grotesku – a jak čtu v komentářích, mnozí podobný styl vítají – ale čeho je moc, toho je příliš, a i parodie by měla ctít určité hranice vlastního "parodování" (namátkou třeba "krvavé výslechy v kachlíčkárně" apod.).

Trochu mi vadilo i neustálé opakování leitmotivů (např. všudypřítomná Bohunčina sekaná) – ale daleko víc bych autora vyplísnil za katastrofální nevyváženost obsahové úrovně jednotlivých povídek ; co si budeme namlouvat, poslední dva "megakousky" (Případ zamčeného pokoje a Případ s hazardními hráči – zabírají prakticky třetinu knihy) se prostě nepovedly a pan spisovatel je měl ze sbírky nemilosrdně odstranit, protože byly zjevně napsány pouze proto, "aby toho bylo na celou knížku".

P.S.: Major Vomáčka mi svojí krevní skupinou vzdáleně připomínal legendárního esenbáka z Pelíšků ("Dostali jsme rozkaz zastavit diverzanta, muže s koženou brašnou na zádech.") :-)

Ladinek
16.03.2015 1 z 5

Po přečtení nadšených hodnocení jsem se dost na knihu těšil, nicméně mě zklamala. Ne že by to bylo špatné, ale neustále jsem měl pocit, že ta grotesknost a přehánění zachází o malinký chloupek dál, než je potřeba. Působilo to na mě jako nějaký film Zdeňka Trošky.

Ajtakrajta
01.02.2015 4 z 5

E-Kniha obsahuje 16 povídek. Tištěná knížka, která je jako bonus k cd s audioknihou, má sedm kousků a audiokniha pět povídek. Za mě musím říct, že bych bral všech šestnáct příběhů i v tištěné formě. Audio v podání J.Plesla je perfektní, ale i tady je škoda, že toho nenatočili víc. Je vidět, že E-Bohém není žádný mamut, ale malé nezávislét nakladatelství, takže v tomhle případě šlo asi i o to na co měli peníze. V každém případě je dobře, že je tu někdo, kdo se nebojí a vydává i nové autory.
Jinak Případy pro poručíka Slídila jsou dobrá zábava. První povídka mi (po pravdě řečeno) sice trochu drhla, ale pak se to rozjede a následuje kolotoč absurdních situací a velmi neortodoxních vyšetřovacích metod. Podle mě je nejlepší povídkou Případ dušičkový, kde jsou úžasné scény na nočním hřbitově a pak Případ zamčeného pokoje. To je vymazlená variace na klasické anglické detektivky odehrávající se v zámcích na blatech, která se ve druhé polovině převrátí v naprostou grotesku. Tahle povídka je i na audioknize a nechápu, jak mohl Plesl tolik postav uhrát! A uhrál je nádherně!