Vytoužená smrt

Vytoužená smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509601/bmid_pripady-inspektora-fawleyho-63cac422b469a.jpg 5 155 38

Inspektor Adam Fawley a jeho tým bojují s časem. Co když je ve vězení nevinný člověk? Na tísňovou linku je hlášena střelba na odlehlém statku. Když na místo dorazí policisté, čeká je děsivý pohled na mladého muže s prostřelenou hlavou. Vyšetřování však postupuje pomalu — oběť se totiž nedaří identifikovat, nemá u sebe doklady, peněženku ani telefon. Podle starších manželů ze statku šlo o lupiče, ale inspektor Adam Fawley tuší, že pravda bude složitější. Ve výpovědi manželského páru se navíc začínají objevovat nesrovnalosti. Vědí snad něco víc? Navíc se brzy ukáže, že existuje spojitost mezi zastřeleným mužem a jistým mediálně známým případem z minulosti. Vyšetřovatelé začnou závodit s časem: musí případ vyřešit rychleji, než se stane terčem mediálního honu za senzací. Není totiž vyloučeno, že jejich kolegové při vyšetřování předchozího případu neodvedli dobrou práci a poslali za mříže nevinného člověka. A takové chyby veřejnost neodpouští. Někdy vražda není to nejhorší, co se může stát.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Host
Originální název:

Hope to Die , 2022


více info...

Přidat komentář

veronika4001
16.04.2024 5 z 5

Kniha bez kapitol, příběh oddělován třemi tečkami. To jsou úvodní znaky Cary Hunter.
Proč je kniha tak čtivá? Nejprve cesta vlakem tam a zpět, poté doma. Pořád samé čtení. U všech jejích děl s Adamem Fawleym jsem dala pět hvězd, teď tomu nebude jinak.
..."Sladká svoboda."
Lhaní jí připadá stejně přirozené jako dýchání...
Někdy mohou vězeňské dozorkyně pomoci. Ale komu a jak?
Zapojeno je mnoho osob, a to vzroste na důležitosti šetření případu.
Na příbězích Cary Hunter se mi líbí poslední zúčtování. Jen bych nerada v dalších knihách série přišla kvůli přeložení o Adama Fawleyho a jeho tým.
A Chloe Sargentová? Skvělá posila policejního týmu, jíž autorka propůjčila jméno od skutečné osoby - dívky bojující s rakovinou.
Možná se autorka mohla v příběhu zmínit o Carterovi. Trochu se na něj pozapomnělo vzhledem k tomu, jak se zachoval k Chloe (podvod?).
Snad to jsou tak trochu otevřená vrátka k dalšímu dílu, v němž bychom se s Carterem a Chloe mohli setkávat. Nuda by to nebyla. Alespoň doufám, soudě podle tohoto dílu.

janastok
07.04.2024 4 z 5

Další dobrý díl série. Pomalejší tempo, klasické pátrání, originální zápletka. A ovšem nezbytný epilog.


work
09.03.2024 4 z 5

Nejsem znalec Fawleyho série a toto (zatím poslední) pokračování bylo moje první. Každopádně nebude moje poslední, protože se četlo velice dobře.
Cara Hunter zalidnila svou knížku dostatečným počtem policejních seržantů, takže považovala za nutné na začátek příběhu umístit krátký přehled kdo je kdo. Popravdě nechápu proč, protože se v postavách zorientujete po pár stránkách a další už nepřibudou, a ty krátké charakteristiky jednotlivců jsou vesměs k ničemu. Autorka se s tím nicméně nepáře a hned na první straně nasadí vyrovnané tempo v nejlepší tradici britské detektivky. Jeden mrtvý muž v kuchyni jí tak stačí na celou knihu a my můžeme krok po kroku rozkrývat tajemství, která ho opřádají. Vyšetřování probíhá ze čtenářského pohledu téměř v reálném čase, čemuž Cara Hunter vydatně napomáhá formou, kdy jakoby přetiskuje v knize emaily, výstřižky z novin, vedené rozhovory, a dokonce i přepis několikadílného televizního dokumentu. Ze začátku to působí nápaditě a příběh to opepří, později to je ale spíše na škodu a naopak to rozmělňuje.
Jak jsem napsal na začátku, neznám předchozí díly, ale podtitul "Případy inspektora Fawleyho" mi nepřipadá moc výstižný. Fawley sice za případ zodpovědný je, na jeho vyřešení má ovšem pramalou zásluhu a nebýt zbytku týmu a notné dávky šťastných (a značně nepravděpodobných) náhod, pravděpodobně by ani vyřešen nebyl.
Jakkoli tahle knížka Agathu Christie z trůnu královny detektivek nesesadí, je to rozhodně vykročení správným směrem a ukazuje, že je možné se obejít bez hektolitrů krve a přesto napsat napínavý příběh. Leč souhlasím s ostatními, že český název knížky je úplná blbost...

Toňula
25.02.2024

U této knihy jsem se dost trápila, velké časové skoky, dějová překombinovanost, různé styly textu-dříve mi to u autorky nevadilo, tentokrát neskutečně otravovalo..škoda

Olous1
18.02.2024 3 z 5

Opět povedený díl,i když jsem se v některých pasážích ztrácela. Zápletka dobrá, určitě stojí za přečtení.80%.

SilvieSisinka
10.02.2024 5 z 5

Zvláštní zamotaná zápletka,četla jsem rychle abych to rozmotala.

alzbeta4340
26.01.2024 5 z 5

Knihu jsem skoro nemohla odložit a pořádně jsem si kvůli čtení prodloužila večerku. Moc se mi líbila neotřelá a originální zápletka a seděl i konec, který se leckdy v jiných detektivkách nepovede. Zápletka se soustředí na vyřešení případu, soukromí policistů ji jen mírně "koření", což mi také vyhovovalo.

rumova_kulicka
06.01.2024 5 z 5

Líbilo se mi postupné rozplétání případu, udržovalo mě to celou dobu v napětí. Co mi u této série trochu vadí, že tady nejsou kapitoly, jak je známe, ale vždy jen předěly. To si pak člověk nemůže říct, že dočte kapitolu a jde spát :-D Ale to na kvalitě díla nic nemění. Budu se těšit na další díl.

Dela111
18.12.2023 4 z 5

Opět povedený díl, autorka se volně inspirovala skutečným případem a udělala z toho pořádně zamotanou záležitost.
Příběh začíná tuctovou vloupačkou do domu na samotě. Při prošetřování však dojde k nečekaným zjištěním a najednou se vyšetřují dva zločiny, mimo toho aktuálního i další z minulosti. Postupně se ukáže, jak moc jsou oba případy provázané a že jejich objasnění bude pořádný oříšek.
Opět je tu spousta přepisů výslechů, zpráv z tisku, ukázky konverzací ze sociálních sítí a tentokrát i netflixovský dokument.
Mimo závěrečný závod s časem není příběh nijak více napínavý, jeho předností je spousta nečekaných odhalení a překvapivé rozuzlení.
Při hodnocení ubírám hvězdičku ze dvou důvodů. Jednak mě příběh pořádně upoutal až někde v polovině a také mi vadí vysoký počet vyšetřujících policistů. Autorka je sice v úvodu jmenovitě opět představí, ale za mě je těch postav zbytečně moc, já to vidím jako mínus této série.

soukroma
03.12.2023 5 z 5

Napínavé, ale hlavně hrozně divné: kdyby autorka nepřičinila na závěr poznámku, že se inspirovala skutečným příběhem (z Austrálie), vrtěla bych odmítavě hlavou, že to s tou fikcí už přehnala.
Takhle mi zbývalo jen to vrtění hlavou, protože hlavní (křehká, mladinká) hrdinka byla prostě neuvěřitelné monstrum.
Moc se mi líbilo prokládání krátkých dějových (deníkových) vyprávění inspektora Fowleyho (2018) výpověďmi, pátráními členů jeho týmu, starými policejními záznamy (kolem 1997), e-maily, SMSkami, přepisem odvysílaného dílu pořadu true crime i útržky novinových článků (pro zpestření)...
Nejen že to oživilo děj, ale zestručnilo (byť je kniha i tak hodně dlouhá), autorce zjednodušilo práci a učinilo čtení napínavější. Jen kvůli odlišení typů textů se používaly čím dál menší fonty až hotové blechy, takže z hlediska čtecího komfortu nic moc.
Po dočtení mi ale stejně pár otázek stále vrtá hlavou, samozřejmě hlavní hrdinka zůstává zcela mimo mé chápání jako velevýkonná patologická lhářka (chameleon je skoro urážka zvířete), ale třeba ta hlavní oběť a lži kolem ní a její konec. V té souvislosti rovněž nechápu titul knihy. 90%

SPOILER
A že by technický forenzní tým cíleně hledající důkazy na nevelkém pozemku domu "nenašel" žumpu, to by tedy vskutku hraničilo s neschopností nejvyššího kalibru...!

Sulmo
04.10.2023 2 z 5

Nechápu název knihy. Kdo teda po té smrti toužil, nebo si ji přál nebo nevím...? Nějak mi asi něco uniklo. Posledních 40 stran zbytečných. Snad to bude příště lepší.

L.Helena
20.09.2023 5 z 5

Výborné čtení, zajímavý případ i jeho vyšetřování, pravda se odkrývá krůček po krůčku po celou dobu, spousta překvapujících okolností. Akorát mě po dočtení napadá, že život není spravedlivý.

Pavlnka
24.08.2023 5 z 5

Výborné pokračování skvělé série. Doufám, že brzy vyjde nový díl.

hlenicka
22.07.2023 5 z 5

Tady se nedá nic vytknout! Začátek se jeví jako normální vražda v sebeobraně,normální příběh a vy čekáte,co jako z toho bude... To budete teda koukat!!

ladush
18.07.2023 3 z 5

Zatím poslední kniha ze série případů inspektora Fawleyho je zčásti inspirovaná skutečnými událostmi. Byť mám toto propojení v knihách ráda, považuji Vytouženou smrt za nejslabší knížku z celé série. Nějakým způsobem mě vyšetřování případu otevřeného po skoro 20ti letech nudilo a v závěru působilo překombinovaně. Zároveň přemýšlím nad zvoleným názvem knihy, který mi nedává smysl.

KatyM.
17.07.2023 5 z 5

Úžasné jako vždy, přečteno během dovolené. Již se těším na 7. díl.

ropotamo
16.07.2023 5 z 5

Znovu parádní případ inspektora Adama F. Čte se samo, ale za prvními 3 díly trochu pokulhává. Doufám, že se brzy dočkáme dalšího pokračování.

Maky806
16.06.2023 5 z 5

Fawley úžasný jako vždy. Mělo to spád, přečteno jedním dechem.

čef
14.06.2023 4 z 5

Nakonec snad všechno zapadlo na své pravé místo. Nicméně jsem se často ztrácel v tom balastu výslechů, novinových článků, popisů televizních pořadů a komentářů k nim. Autorka jistě dodala románu novou, progresivní formu, ale osobně tomu moc nefandím. Příběh samotný je však správně zamotaný, pravda se odhaluje velmi těžce, pátrači se dožívají mnoha překvapení a čtenář tedy dostává přeci jen velkou dávku napětí, ale bohužel někdy i místy zdlouhavou nudu. Nakonec snad však

Evule *
09.06.2023 5 z 5

Čtivé, napínavé, překvapující a šokující. Prostě skvělé jako všechny předchozí díly.

Autorovy další knížky

Cara Hunter
anglická
2018  83%Někdo blízký
2019  88%V temnotě
2020  88%Není úniku
2021  87%Takový hněv
2022  85%Celá pravda