Příhody matky Přírody

Příhody matky Přírody https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/222975/bmid_prihody-matky-prirody-vD0-222975.jpg 5 31 12

Sedm příběhů, bajek nebo moderních autorských pohádek, tak jak to u oblíbeného básníka Radka Malého hned nepoznáme… Rozhodně se tu ovšem nejedná o příběhy prvoplánově naučné, jak prozrazuje už popis hlavní postavy: „Příroda vypadala jako taková zanedbaná vesnická tetka, vlastně tulačka, která žila v lese a vůbec, kde se dalo. Spávala na mezích, pod širokými stromy, občas v medvědím brlohu a je téměř jisté, že kdyby už tehdy byly v lesích krmelce pro lesní zvěř, spávala by i tam. Z jedné boty jí čouhala suchá tráva, druhá noha byla bosá. Z jedné strany voněla po fialkách, z druhé po králičím bobku. Na hlavě měla neforemnou květovanou hučku a na ní bylo ptačí hnízdo. Taková to byla divná osoba.“ Příběhy dětem i dospělým odpoví na sedm všetečných otázek. A tak jestli vás zajímá, proč vrabec vypadá, jako by spadl do louže, proč stromy nemluví nebo proč mouchy nemají královnu, určitě se to dozvíte v Příhodách matky Přírody. A nakonec se dozvíte i to, proč matka Příroda neměla zaspat.... celý text

Přidat komentář

adela2316
17.03.2024 5 z 5

Krásná kniha, vtipná, příběhy jsou vyšperkované, moc mě to bavilo. Pěkné ilustrace. Jsem ráda, že ji máme doma koupenou, ne z knihovny, protože se k ní určitě budeme vracet.

Safrika
30.05.2023 3 z 5

Knizka se nam libila, ale tak nejak mame radeji trosku jine.


Ťapulka
14.12.2022 5 z 5

Někdy už nemám chuť číst o druhé světové válce, o problémech několika generací žen a o vyšetřování vražd a únosů. Potom, a je to čím dál tím častěji, sahám po adult literatuře a po knihách pro děti. A po této jsem určitě nesáhla naposledy.
Každý příběh je plný krásného pochopení přírody, předkládá dětem vlastnosti, které nejsou pěkné a které bývají potrestané, příjemnou formou se děti mohou dozvědět i spoustu zajímavostí o přírodě (i když o zmínce o čmeláčí královně bych se s panem Malým dohadovala, ta prostě u čmeláků je, měla jsem jich již několik ve svém čmelíně). Trošku mi chybí nějaký laskavý hrdina, nějaké pohlazení.
Poslední příběh, "Proč matka Příroda neměla zaspat", mě hodně dojal. Ten bychom si měli číst často.
….On totiž člověk za ta léta zapomněl, kdo je jeho matkou, a Přírodě se velice vzdálil. Příroda si s člověkem mnohokrát zkoušela promluvit, ale on dělal, že neslyší. ...

Gabi13
23.10.2021 5 z 5

Skvělé, velmi pěkně napsané pohádky, nejen pro děti. Příroda, vtip a laskavost v jednom.

Adrim
28.05.2021 5 z 5

Hezké pohádky

EvaEma
02.05.2018 5 z 5

Pohádky pro celou rodinu. Máme rádi přírodu a máme rádi pohádky. Zde byla ideální kombinace obojího. Navíc vždy ocením, když jsou kapitoly v přiměřené délce pro děti před spaním. Pro nás úplně akorát.

banánovépyré
02.04.2018 5 z 5

Krásnè a po všech směrech boží :) moc hezka knížka o přírodě a v něčem jako bajky/nebajky od Kiplinga.

Makrela Liška
12.12.2017 3 z 5

Nějak sem si s Malým nesedla, text mi přišel trochu přemoudřelý a chyběla mi v něm laskavost- žádná z postav snad neměla vyloženě dobrou povahu, jako by svět byl plný jen mudrlantů, lenochů či marnivců...

MayB2
27.07.2017 5 z 5

Někdy se mi prostě nechce číst vážnou literaturu a potřebuju odpočinek. Ženskou literaturu nečtu, detektivky málo, dobrodružné jsou pořád na jedno brdo, fantasy mi celkem nic neříká – takže jsem si začala půjčovat dětské knížky. Zároveň to beru jako seznámení s jiným okruhem spisovatelů a výtvarníků. A zrovna Příhody matky Přírody jsou úžasné, vtipné, poučné a krásně namalované.

HanKasp
14.01.2017 5 z 5

Nevšední pohádkové příběhy podané krásnou, vtipnou a velmi čtivou formou. Nenuceně děti učí budovat si vztah, jak píše autor, k matce Přírodě.

Autor si vybral témata spojená s přírodou, některá z nich jsou velmi diskutovaná v posledních letech - např. klíněnka. Pro děti užitečný je i popis vlastností postav, jenž ty, které jsou pyšné, hýřivé, sobecké, nedopadají vždy dobře.

Velmi jsme se nasmáli u pohádky o houbách, ale také u ilustrací, například u mouchy Bóži alias Královny Kleopatry XIII. Poslední pohádka o přírodě a člověku chytne milovníky přírody za srdce.

Pro mne je knihou, ke které se budu vždy ráda vracet.

zuzi1162
20.07.2015 5 z 5

Krásné pohádky co mají hlavu a patu trochu s nádechem k nabádání k ochraně přírody. Jazyk vytříbený a skladbě vět příhodná. Četla jsem to dceři před spaním a čtení mi přišlo až zvukomalebné. Už přeháním, co? Ilustrace také krásné.

TerJac
10.02.2015 5 z 5

Pěkná knihy, poutavým způsobem zde zajímavě autor dává do spojitostí zákony přírody.