Příběhům o lásce věřit zakázáno

Příběhům o lásce věřit zakázáno https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473026/bmid_pribehum-o-lasce-verit-zakazano-TdX-473026.jpg 4 32 15

„Láska za časů YouTube“ Sedmnáctiletá youtuberka Cali se připravuje na maturitu a po svém se vyrovnává s popularitou na sociálních sítích. Nikdo ji nenaučil, jak to chodí, jak se smířit s tím, že je neustále na očích a sledovaná, nikdo jí neporadil, co všechno může sdílet, aniž by o sobě prozrazovala příliš. Přemýšlí, jaký obraz o ní videa podávají, jak ji ostatní vidí. Nechce s cizími lidmi sdílet úplně všechno, někteří pak mají pocit, že ji dobře znají, jsou drzí a chovají se, jako by jim snad patřila. Zatímco její matka klidně nasdílí téměř všechno a kameru v podstatě nedá z ruky, Cali by si ráda uhájila alespoň kousek soukromí. Zároveň však chce vyhovět rodičům, protože její rodinu všechna ta videa, spolupráce a reklamy nebo účast na akcích živí. Cali je zamilovaná do stejně úspěšného youtubera Gerarda a užívá si života zlaté mládeže, ale hluboko v srdci cítí, že to není ono… A do toho se objeví Héctor, obyčejný kluk z dětského domova, který se snaží vypátrat svoji rodinu a hledá svoje místo v životě. Cali díky němu postupně zjišťuje, že i její hodnoty se změnily, a objevuje úplně jiný svět.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , Šulc - Švarc
Originální název:

Prohibido Creer En Historias De Amor , 2018


více info...

Přidat komentář

Satyrka
16.03.2024 3 z 5

Pěkný příběh s řadou hezkých mouder. Absolutně ale ne můj žánr, můj styl. Pro mě to bylo v některých chvílích docela předvídatelné, někdy až trapně, i když chápu, že tahle kniha nebo tento žánr asi nemá zrovna šokovat a vytvářet šílené zvraty (jak já to mám ráda), známost a sláva Caliiny rodiny a Gérarda mi přišla větší jak naší české největší celebrity, tomu mi prostě nešlo věřit, a přišlo mi, že něco takového už jsem někdy četla. Navíc jak všichni byli slavní nebo měli úspěch, tomu se mi taky nechtělo věřit, i když jsem člověk, co miluje šťastné konce. Doslov autora jsem četla, to vždycky, a jak jsem napsala, pěkný příběh. Toť vše pro mě. Myslím, že mi příběh brzy někam zapadne a nevím, zda si ho budu pamatovat. Pro mě je to 2/5, i když se kniha četla docela svižně, nicméně nechci být tak krutá jen protože to není můj žánr, takže 3/5. Ale kdoví - mému náctiletému já by se to třeba líbilo víc, určitě jsem kdysi takové knihy četla.
"..... Aby člověk miloval, nepotřebuje důvody....."

LucieVero
18.02.2023 5 z 5

Kniha se mi moc líbila a moc hezky se četla. Příběh starého kina byl kouzelný.


jitka_dankova
26.04.2022 4 z 5

Překvapivá španělská romantická kniha s kostrbatým vyjadřováním. Překvapivá tím, že autorem je muž, který píše z pohledu mladé puberťačky. Tak na to jsem byla velmi zvědavá. Děj rozhodně není ze života obyčejné dívky, ale jde o takovou moderní YouTube celebritu, která se chce z toho světa vymanit, ale je dost svázaná (rodinou, přítelem). Bála jsem se, že celý příběh bude jen o videích a aférkách, ale překvapivě se většina odehrávala v reálném světě a hledání Héctorovy rodiny bylo taky hezky mimo virtuální svět.
Škoda toho kostrbatého vyjadřování, dlouhých souvětí a některých nudných rozhovorů o ničem. Ubíralo to knize na čtivosti. Ale jinak byl děj jako takový celkem svižný, prokládaný různými trapasy (což moc nemusím), ale občas překvapivý. Tím, že je autor muž, tak se zaměřoval především na to, aby se něco dělo, než na zdlouhavé popisy romantických částí - až mi tahle stránka vlastně i poněkud chyběla. Sečteno podtrženo, jde o milé zpestření, když už nevíte, co číst.

knihomolkaMist
31.12.2021 5 z 5

Proč tahle knížka tak zapadla?!
Pokud máte rádi španělské seriály, je to u vás sázka na jistotu!
Skvělý děj, zajímavé postavy, skvělá romantická linka. Navíc je to neskutečně čtivé a plné zajímavých myšlenek. Co víc si přát?
MILUJU tuto knížku. Neskutečně si mě dostala jak charakterem postav, tak i celkovou atmosférou.
Velmi velmi doporučuji. Protože jestli máte rádi YA romantiku a Španělsko, je to něco pro vás a dokonce bych se ani nebála říct, že z tohoto žánru je to jedna z nejlepších knih (a to jsem jich četla fakt hodně )

Luca84
15.11.2021 3 z 5

Milá oddechovka.

*-*Kleny*-*
24.10.2021 2 z 5

Ou...
Dvě hvězdy za pěkný nápad, který mohl mít i dojemný konec, kdyby...
Kdyby to psal někdo jiný, jiným stylem (možná chyba překladatele??).
Kdyby vyhodil 140 stran úvah v sáhodlouhých dialozích, ve kterých jsem se ztrácela i já jako již nenáctka (co teda potom ti náctiletí??).
Kdyby se tam řešilo třeba i méně věcí, ale ty věci byly dotažené do konce a věnovalo by se jim trochu více stran a rozepisování než dvě věty v předposlední kapitole typu: ,,Text jsem dopsala a na školu jsem se dostala."
Takže poměrně uspokojivý příběh, který se ztratil ve změti čehosi?
Do děje se nedalo vůbec dostat a ani postavy mi k srdci nepřirostly. Klidně bych vynechala prvních 140 stran a mělo by to stejný efekt.
Kniha sice naláká anotací o zajímavém velmi aktuálním tématu. Pravdou je, že se řeší spíše okrajově a hlavně, kniha není vůbec čtivá, stránky se neskutečně vlekly.
Škoda zahrabaného potenciálu.

JanaDor
29.09.2021 4 z 5

Hlavní hrdinkou je Cali. Její rodina je vyjimečná. Máma přišla s nápadem udělat rodinný YouTube kanál a kupodivu se stali slavnými.
Je to velmi čtivé, přirozené s nádechem první lásky. Je to tak trochu jiný svět. Hlavně mě fascinovala maminka, která v domění, že dělá to nejlepší pro dcery a sdílí to se světem, se velmi pletla.
Kniha je určená mladým lidem, ale bavila i mě. Příběh působí reálně, je zajímavé sledovat, jak to vnímá ten, co sdílí svůj svět online a jak to vidí ti, co to sledují. Mládež a děti žijí přes online svět. Je to možná škoda, ale je taková doba, takže spíš by mohli jít youtubeři příkladem.

petulkapeta
30.08.2021 4 z 5

"Takže spoiler života - neni to pravda. Pláč očisťuje a zklidňuje emoce, jako to dešť dělá s prachem na zemi. A Cali, poslouchej mě - nevěř těm, co zapomněli plakat,protože maj vyprahlou duši, a na vyprahlý půdě nic neroste."
jo dnešní doba je šilená a i když sama nejsem ani youtuber a ani jejich velký fanda věřím že se najdou lidé co tím jsou úplně pohlceni, kor mladší generace..ale byl to velice pěkny přiběh

HrabM
29.08.2021 4 z 5

Romantický příběh s nádechem nostalgie o tom, jak najít sám sebe, když vaš život probíhá výlučně na sociálních sítích.
Knížka se dobře čte. Hlavní hrdinové i jejich přátelé jsou sympatičtí od první stránky. Téma knihy je aktuální. Čtení jsem si užila a zpříjemnilo mi propršený víkend.

bookcase
17.08.2021 4 z 5

Taky nejsem cílovka, proto jsem na to zkusila podívat "mladšíma" očima. Líbilo se mi to. Bylo to trochu klišoidní, ale to je každá romance, co si budem. Tady mě zaujalo téma -a sice sdílení soukromí na socsítích, to bylo zpracováno velmi dobře.

Tesset
09.08.2021 1 z 5

Sice nejsem cílová skupina, ale věřím, že i jako náctiletá bych řekla, že tohle byla teda pořádná blbost. Děj takový nemastný neslaný, postavy taky... téma asi aktuální, ale tím že všechny postavy jen visely na telefonu, fotily a natáčely, to pro mě byla strašná nuda. Těžko uvěřit, že takhle někdo opravdu žije nebo chce žít. Nevím, jestli je mi líto více těch, co pro pár "liků" udělají cokoli nebo těch, kteří je sledují a ty "liky" jim dávají. Málem mi taky vypadly oči z důlku, když jsem v poděkování četla, že autor na tom dělal šest let - proboha, co mu na tom trvalo tak dlouho? Za mě teda ne. Asi už je to téma, které mě prostě minulo.

LiKa00
08.08.2021 5 z 5

Pro mě krásná young adult kniha. Já takové knihy a příběhy mám ráda, občas je fajn si přečíst něco takové jednoduchého a krásného na odlehčení.

Pokorna_Praha
04.08.2021 1 z 5

Knihu jsem si vybrala jen díky těmto pozitivním recenzím a to mě štve, protože není tak dobrá jak lidé tvrdí.

Za prvé, ač je mi jen lehce přes třicet a k internetu mám velmi blízko už od doby co vtrhl do málokteré domácnosti, tak tohle je vážně hrůza hrůz. Opravdu takhle někteří lidé i celé rodiny fungují? Že cokoli se v jejich životě děje, ať je to první menstruace, sex nebo jakákoli (i zcela ubohá a pitomá) věc v jejich životě - oni to natáčí a sdílí? Nedívají se mezi sebou do očí, ale jen do kamery? Jo, znám youtubery, vím, že natáčí kraviny kvůli sledovanosti, vím, že spousta lidí čučí na jejich videa a "lajkují" jako ovce, jo, moje děti taky koukají na pitomce kteří hrají hry a pak to sdílí... Ale děsivější pro mě je představa, že ti natáčející jsou tím takhle pohlcení a nemají pak vlastní život a vlastně JIM TO NEVADÍ A MYSLÍ SI, ŽE JSOU OSOBNOSTI. To je diagnóza ne? Vždyť nic neumí!

Ke knize: téma určitě aktuální, ale pro mě málo čtivé, naprosto nechytlavé, po cca sto stránkách jsem to vzdala. Zkoušela jsem se vrátit a číst dál, ale nešlo to. Bylo jasné jak to dopadne, kdo s kým,..co se bude dít dál,... Prostě ztráta času. A číst to jen kvůli tomu abych si uvědomila zoufalost některých typů lidí? Na to mi stačí těch sto stránek až až.

ZapisnikTerky
25.07.2021 4 z 5

Opravdu krásný a dojemný young adult příběh, který si užijete, i když už dávnou young adult nejste. Milé čtení, které dokončíte s úsměvem na tváři. Víc v mojí recenzi.

banánovépyré
20.06.2021 5 z 5

Opravdu povedená a hodně dobře vystavěná young adult kniha. Postavy jsou super a zajímavé, příběh je plný současných témat, autorovi se ale taky podařilo vybudovat až hmatatelně silnou atmosféru. Je to skvělé! A bylo mi až líto, že už je konec :)) Spousta věcí se mě tam dotkla na duši a nutila mě se zamyslet. Tohohle autora si budu hlídat.

Štítky knihy

španělská literatura pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy další knížky

Javier Ruescas
španělská, 1987
2021  73%Příběhům o lásce věřit zakázáno
2022  74%Tlukot - Když potkáš lásku svého života… a zapomeneš na to!

Kniha Příběhům o lásce věřit zakázáno je v

Přečtených41x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce78x
Chystám se číst35x
Chci si koupit11x
dalších seznamech2x