Příběh pana Pollyho / Láska a pan Lewisham

Příběh pana Pollyho / Láska a pan Lewisham https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67459/bmid_pribeh-pana-pollyho-laska-a-pan-lew-yat-67459.jpg 4 20 2

Příběh pana Pollyho je román který líčí v řadě příběhů bezútěšný život a bankrot anglického maloměšťáka, zločin, jímž se vyprostí z nesnesitelného prostředí, a nový život, v němž najde splnění svých skromných tužeb. Láska a pan Lewisham je román v němž hlavní hrdina obětuje milostnému vztahu svou kariéru i přátele.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

The History of Mr.Polly / Love and Mr. Lewisham , 1962


více info...

Přidat komentář

RaptoR
13.12.2023 4 z 5

Toto je přesně ten typ lehkého anglického humoru, který mám tak rád. Neměl jsem pocit, že by kniha byla zbytečně natahovaná či příliš obstarožní. Naopak se mi líbí popis života konce devatenáctého století přesně tak, jak nám to líčí H. G. Wells. Decentní a nadnesené s dávkou nadsázky a ironie.

jindra2
24.06.2019 3 z 5

1. kniha je příběhem "zbytečného" muže středních let, žijícího v nepodařeném manželství a trápeného existenčními problémy. Pan Polly ničím nevyniká, má o sobě nevalné mínění a nic od života nečeká. Jeho frustrace vyústí v sebevražedný pokus. Teprve útěk od manželky, setkání s jinou ženou a násilný boj s vetřelcem obnoví jeho sebeúctu a umožní mu najít nový smysl života. Nikdy není pozdě začít znova.
Hrdinou 2. knihy je mladičký nadaný univerzitní student, který v duchu svého vědeckého přesvědčení sepíše "Schéma" - plán svého budoucího života. Avšak setkání s krásnou stenotypistkou obrátí jeho spořádaný život vzhůru nohama, umožní mu dospět a poznat, že pány svého osudu jsme jen do určité míry.
H.G.Wells má své postavy rád, nesoudí je, nahlíží na ně a jejich počínání laskavě s jemným humorem. V obou knihách se nevyskytuje žádná záporná postava, i rabijátský sok pana Pollyho je podán s určitou grácií.
Příjemné oddechové čtení.


Autorovy další knížky

Herbert George Wells
britská, 1866 - 1946
2005  82%Válka světů
1992  81%Stroj času
1990  76%Neviditelný
1928  81%Ostrov doktora Moreaua
1927  72%První lidé na Měsíci

Kniha Příběh pana Pollyho / Láska a pan Lewisham je v

Právě čtených1x
Přečtených21x
Doporučených1x
Knihotéce76x
Chystám se číst11x
Chci si koupit1x