Příběh matematiky

Příběh matematiky https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/362724/mid_pribeh-matematiky-JIO-362724.jpeg 4 7 4

Od projektování pyramid po objevení nekonečna Autorka Anne Rooney spřádá vlákna z každého věku a kultury do jednoho fascinujícího příběhu, který – mimo jiné – vypráví o tom, jak se lidstvo přesunulo z jeskyní k současnému stylu života. Kniha obsahuje spoustu zajímavých témat: vývoj sčítání a číselných systémů; vznik nuly; kultury, které neznají čísla; algebru; geometrii těles; symetrii; problémy a hádanky na téma matematická logika; třecí síly; subatomární částice nebo expanzi vesmíru. Poznáte též velké matematické myslitele, jako například Napiera, Liu Hui, Aryabhata, Galilea, Newtona, Russella, Einsteina, Riemanna, Eukleida, Carla Friedricha Gausse, Charlese Babbageho, Montmorta, Wittgensteina a mnoho dalších. Kniha je celobarevná, doplněná krásnými ilustracemi a fotografiemi.... celý text

Literatura naučná Věda Matematika a logika
Vydáno: , Omega
Originální název:

The Story of Mathematics: From Creating the Pyraminds to Exploring Infinity (The Story of Series) , 2012


více info...

Přidat komentář

grizlinka
25.04.2023 4 z 5

Žádné složité popisy a nenasilnou formou dobře vysvětleny různé matematické metody. Trošku mi vadi kdyz vsunuté odstavce nejsou dobre umístěné a nenavazují na dokoncenou myslenku.To pak trošku ruší při čtení. Ale jinak spokojenost.

codeas
27.11.2022 3 z 5

Kniha shrnující historii matematiky s plno obrázky a vysvětleními. Nejde tolik do hloubky, ale určitě pro základní přehled je dostačující. Svojí barevností a hravostí je snadno přístupná i pro ty, které matematika děsí či děsila. Pokročilejší uživatel si najde cestu k dalším kniham, např. Příběh matematiky https://www.databazeknih.cz/knihy/pribehy-matematiky-163169


iveta3689
07.04.2021 4 z 5

Kniha je plná zajímavostí, občas i drbů ze života matematiků. Témata nejsou vysvětlena do hloubky, ale to asi není ani ambice této knihy. Je to pěkný přehled, vhodný jako odrazový můstek pro další vzdělávání.

Zknihydohlavy
04.03.2021 5 z 5

Příběh matematiky od Anne Rooney je skvělá kniha zhuštěných informací o matematice. Autorka se v knize věnuje vývoji matematiky od vzniku konceptu čísel, geometrie, přes kvadraturu kruhu, kalkulus až po teorii množin, matematické důkazy, logiku a filozofické základy matematiky. Škoda, že jsem tuto knihu neměl po ruce při studiu na střední škole / gymnáziu. Matematika by tak hned bývala mohla být zajímavější.

Anne Rooney stravitelnou formou vysvětluje stěžejní matematické koncepty a přibližuje je čtenáři, který o nich nemusí mít žádné hlubší povědomí.

Ve vztahu k číslům mne zaujalo několik konceptů – myšlenek. Zejména pak důležitost znalosti jazyka a existence pojmů k tomu, abychom o čemkoliv vůbec mohli uvažovat (lingvistický determinismus). Pro co nemáme pojmy, to nemůžeme v zásadě ani popisovat. Matematika tak představuje takový systém pojmů – jazyka – díky kterému je možné popisovat reálie všedního života. Tímto způsobem lze sledovat např. vznik čísel za účelem zachycení a zaznamenání počtu čehokoliv. Vznik čísel zároveň ale umožnil další rozvoj matematiky samotné. Matematika nám nabídla konkrétní slova, která nám dále umožnila uvažovat o matematice jako takové.

Štítky knihy

matematici matematika

Autorovy další knížky

Anne Rooney
anglická
2018  82%Příběh psychologie
2017  80%Příběh matematiky
2017  82%Příběh filozofie
2017  85%Příběh medicíny
2016  93%Za 15 minut filozofem