Příběh malířství: Jak se dělalo umění

Příběh malířství: Jak se dělalo umění https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451624/bmid_pribeh-malirstvi-jak-se-delalo-umen-9pO-451624.jpg 5 9 3

Příběh malířství zcela změní vaše chápání umění a přinese vám novou radost z jeho objevování. Kniha pokrývá krok za krokem velké množství témat – od používání prvních barevných pigmentů přes fresky až k lineární perspektivě v renesančním umění, vliv fotografie, impresionismus a zrod moderního umění. Zohledňuje, jak se během uplynulých 25 000 let umění vyvíjelo, od jeskynních maleb po abstraktní díla posledních sta let. Prohlédnete si působivé reprodukce maleb a ukázky materiálů, které umělci používali, představíme vám klíčová díla každého období, abyste odhalili techniky a tajemství v detailech mistrovských děl. Ponořte se do stránek této úžasné knihy, nechte se okouzlit novými barvami, žasněte nad perspektivou, dokonalým zobrazením materiálů a světla, pokuste se proniknout do kubismu a abstrakce. Díky této knize se na malířská díla budete dívat zcela novýma očima.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Umění
Vydáno: , Grada
Originální název:

The Story of Painting , 2019


více info...

Přidat komentář

Sidonka3
03.08.2022 5 z 5

Nádhera, nádhera a ještě jednou skvěle udělaná kniha o výtvarném umění. Z hlediska informací pestré, od vývoje umění od jeho počátků až po... například styly různých malířů, vysvětlení různých faktů nebo spektra, teorie a historie užitých barev (např. odkdy se používá ultramarín s různými odstíny a pigmenty atd.). Na barvičky a jejich kombinování si potrpím, takže za mě úžasné. O množství obrazů, fresek apod. na každé stránce ani nemluvě. Nechybí citáty a jiné perličky a vychytávky. Nevím, jak se bude publikace líbit historikům, já jako laik jsem nadšená a doufám, že původně vypůjčenou knihu ještě seženu v knihkupectví, abych ji mohla mít doma. Z textového hlediska srozumitelné, poutavé a nezahlcující čtení.

"Umělec namaloval hrozny tak věrně, že ptáci slétali dolů a klovali do nich." Plinius st., Naturalis historia, 77

"Barva je má celodenní posedlost, štěstí i trýzeň." Claude Monet

A ještě si dovolím ocitovat názor svého parťáka.: "To je něco, člověče!" :)

Jen pro ilustraci, výběr z několika krátkých, povětšinou dvoustránkových až čtyřstránk.kapitol:
malování tuší, umělecká dílna (14-16.st.), kresba napříč časem, znázornění hloubky, lineární perspektiva, světské malířství, pokřivenost a invence, vzdušná perspektiva, krajiny Východu, dramatické světlo, klasická krajina, malování každodennosti, optika a zrak, Vermeerův poklid, čas uvolnění, vzestup portrétu, botanické akvarely, kaligrafická příroda, dřevořezy, japonské tisky, porozumění realismu, o impresionismu, koláže... jo, to jsem se zas rozepsala. To nejdůležitější zde zazní, možná ne zcela detailně (navzdory objemnosti knihy), mně to to však stačilo.

kaffa
25.08.2021 5 z 5

nechte se unášet na vlně umění :-) krásná publikace, množství nádherných a zajímavých obrazů.... rozhodně se nebudete nudit, ale jen kochat, kochat, kochat ;-)


ddkk
08.04.2021 5 z 5

Tentokrát anotace knihy skutečně odpovídá jejímu obsahu - na historii výtvarného umění se dívá z trochu jiné strany, než je obvyklé. Dověděla jsem se mnoho nového nejen o postupném vývoji kresby a malby, o nejvýznamnějších umělcích, ale také o materiálech, barvách i technikách a jejich vývoji. V detailech jsem mohla žasnout nad skvostnými podrobnostmi uměleckých děl, nad neuvěřitelnou jemností vyobrazených krajek, leskem saténů, měkkostí sametů, nad promyšlenými metodami perspektivní malby, nad komplikovanými způsoby míchání barev z přírodních materiálů i nad pracnými postupy přenášení kartuší na plátna i na stropy...A mnoho dalšího.

Krásná kniha, kterou doporučuji.

Štítky knihy

výtvarné umění dějiny umění

Autorovy další knížky

Andrew Graham-Dixon
britská, 1960
2010  87%Umění
2018  95%Velcí umělci: Jejich život a dílo
2020  93%Příběh malířství: Jak se dělalo umění