Příběh Fredyho Hirsche

Příběh Fredyho Hirsche https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60527/pribeh-fredyho-hirsche-60527.jpg 5 21 6

První česká monografie o Fredy Hirschovi (1916-1944), židovském pedagogovi, sionistovi, vášnivém sportovci, a především vychovateli a ochránci dětí v ghettu Terezín a vyhlazovacím táboře Osvětim. Autorka studie čerpá nejen z archivních dokladů, ale také z osobních vzpomínek a svědectví pamětníků. Tato studie vznikla v letech 1997–99 jako diplomová práce na Katedře žurnalistiky Fakulty sociálních věd UK. Hirschův život je v ní zachycen ve třech kapitolách: před Terezínem, Terezín a Osvětim-Birkenau... celý text

Přidat komentář

jituliste
16.02.2022 5 z 5

Je spousta lidí, kteří si zaslouží vzpomínku pro to dobré, co vykonali. Fredy Hirsch je jedním z nich. Krásně to vystihuje v úplném závěru pamětnice, která Fredyho Hirsche znala osobně, paní Zuzana Růžičková. Závěr dojal a my se na to můžeme přeci jen podívat z té lepší stránky, boj Fredyho Hirsche měl smysl, protože několik dětí přežilo jen díky němu. Děkuji paní Ondřichové za tuto útlounkou knížečku. Použila snad veškeré dostupné zdroje, které měla k dispozici.

Freedomova
09.07.2018 5 z 5

Knihu jsem si půjčila na základě dokumentu, který jsem viděla v televizi. Překvapilo mne, že o tak statečném a výjimečném člověku, jsem nikdy předtím neslyšela a chtěla jsem se dozvědět víc.
Tato kniha je nejkomplexnejším dostupným zdrojem informací o životě a nevyjasněné smrti Fredyho Hirsche, dva dokumenty dohledatelné v archivu ČT z ní do značné míry vycházejí a většina článků na internetu také. (Existuje ještě dokument. film izraelského režiséra, ale ten je bohužel na internetu nedostupný.)
Pokud se chcete o tomto výjimečném člověku dozvědět více, je tato kniha tím pravým zdrojem.
O mnohých statečných a obdivuhodných lidech, kteří v nejhorších dobách nelidsky zrůdné války, dokázali najít v sobě sílu, odhodlání, lidskost a vůli k sebeobětování, se nikdy nedozvíme. Díky této knize máme možnost seznámit se s osudem jednoho z nich a pocítit nejen vděk a obdiv, ale snad si z jeho vnitřní síly a odvahy vzít i příklad a tak jeho odkaz nést dál.


Mayy
07.02.2017

O Fredym jsem dost četla v knize Osvětimská knihovnice....

Pindrushee
14.10.2015 5 z 5

Tenoučká knížečka s obrovským množstvím informací. Pro mě jedna z nejzásadnějších knih s touto tématikou.

oolinkaa
10.10.2014 5 z 5

Krásně napsaný život F. Hirsche, který se zastával mnoha dětí v koncentračním táboře a dělal vše pro to, aby děti zapoměli na ty hrůzy kolem sebe, které vidí dennodenně. V knize též najdeme úryvky pamětí těch, co si Fredyho pamatují.

Chemiczka
25.01.2011 5 z 5

Útlá knížka o životě mladého muže, který pomohl zachránit desítky dětí v Osvětimi-Birkenau. Záchranou není míněn útěk z tábora nebo něco podobného, ale "pouhá" starost o děti v dětském bloku rodinného tábory v Osvětimi, ale také práce s mladými v Terezíně. Silný příběh o člověku,který se v bezvýchodné situaci koncentračního tábora nestaral jen o sebe a své blízké, ale naše odvahu starat se i o bezmocné děti, především sirotky.