Přepsali se a tak jsem tady. Příběh Dagmar Lieblové

Přepsali se a tak jsem tady. Příběh Dagmar Lieblové https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206405/bmid_prepsali-se-a-tak-jsem-tady-pribeh--206405.jpg 4 14 4

Vzpomínky překladatelky a dlouholeté předsedkyně sdružení Terezínská iniciativa. Dagmar Lieblová se narodila do asimilované židovské rodiny. Ničím nerušený rodinný život, finanční zajištění a jako kulisa Kutná Hora, poklidné středočeské město prodchnuté historií a vzácnou středověkou architekturou. To vše se zdálo být jistotou i do budoucna. Koncem třicátých let však politické události dostaly rychlý spád: nacistická okupace znamená pro Židy stále větší diskriminaci, ztrátu majetku, ponižování, tíživé otázky, co přinesou příští dny. Následuje deportace do terezínského ghetta a posléze tzv. rodinného tábora ve vyhlazovacím táboře Osvětim-Birkenau v okupovaném Polsku. Zde Dagmar, zdaleka ne dospělá, ztratí celou svou rodinu, ale ona samotná přežije. Čekají ji ještě další útrapy v pracovních táborech a také složitý poválečný návrat do normálního života, ve kterém dokázala pozoruhodně uspět.... celý text

Přidat komentář

EvaApple
10.09.2020 5 z 5

Převyprávěné vzpomínky paní Lieblové by se možná daly hodnotit spíš jako literatura faktu, ale tato nezlomná dáma taková jednoduše byla. Brala život pragmaticky s tím, jaký byl a co přinesl. Nejvíc jsem obdivovala její vnitřní sílu a chuť po tom všem, čím si prošla, žít nejen obyčejný, ale nakonec i hodně úspěšný a plodný život.

Zorka
26.04.2018 3 z 5

Nemohu v tomto případě hodnotit knihu jako literární dílo, protože vzpomínky Dagmar Lieblové jsou v podstatě krátkým shrnutím jejího života. Na konci knihy je zmíněno, že autorka při setkáních s mladými lidi vypravuje svůj příběh už tak trochu rutinně, stejně na mě působila její kniha. Byť jsou zážitky z koncentračních táborů bolestivé, jsou v díle podány bez emocí a čistě fakticky. Nic to nemění na tom, že jsou cenným svědectvím o době druhé světové války a také cennou regionální literaturou pro obyvatele Kutné Hory.


KristýnaMy
18.03.2018 5 z 5

Krásně zpracovaný příběh života. Mimo jiné jsem se dozvěděla něco dalšího o rodném městě.

martina2704
25.01.2017 3 z 5

Strašně nerada hodnotím knížky o vzpomínkách na koncentrační tábory nebo gulagy. S touhle knížkou jsem měla ten problém, že mi přišla dost neosobní. Paní Lieblová tak nějak rychle a s odstupem a vlastně i dost povrchně bez přílišných detailů převyprávěla svůj život, aniž by více popisovala, co v daných chvílích cítila (což je něco, proč považuji knížky o holocaustu za to nejsilnější, co se dá číst). Každopádně i tak jsem ráda, že jsem si tuhle knížku přečetla, protože si myslím, že na hrůzy druhé světové války by se nemělo zapomínat a každý takovýto memoár pomáhá současné generaci, která válku nezažila, nezapomenout.

Autoři knihy

Dagmar Lieblová
česká, 1929 - 2018
Marek Lauermann
česká, 1973