Přeměna

Přeměna https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154812/bmid_premena-MaN-154812.jpg 3 4 1

Příběh anglického chlapce, který má být vykastrován, aby byl zachován jeho krásný soprán pro církevní hudbu, se sice odehrává v roce 1976, ale v jiné Evropě, než známe. Autorem utvořený svět je výsledkem historického vývoje po jiné koleji. Někdy ve středověku se církvi podařilo zabránit rozvoji vědy, techniky a demokracie a dosáhnout izolace Evropy od ostatní části světa, zejména do Ameriky. Evropa živořící pod tlakem ideologie je terčem autorovy hořké kritiky, na niž čtenář ostatních Amisových knih není zvyklý.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Audiatur
Originální název:

The Alteration , 1976


více info...

Přidat komentář

Janadvorackova
31.08.2019 3 z 5

Silný vliv církve se ze středověku dochoval i do dnešní doby.
Elektřina se nepoužívá, věda je něco, o čem se sice ví, ale moc se to nepraktikuje. LIdé k přepravě používají koně, povozy, auta "prastarého" typu :).
Jde o takovou variaci na alternativní budoucnost. Jenomže ta není rozvedena.

Hlavní hrdina, jedenáctiletý Hubert, je díky svému talentu zpěváka, který by zničila nevyhnutelnost dospívání, vtažen do sporu mezi zájmy církve a jeho jako dítěte, kluka, budoucího muže.
Vykastrovat, nevykastrovat, to je to, oč tu běží :).

Románu by pomohlo proškrtání a více akce. Styl je utahaný a příběh vyžaduje pozornost. V podstatě tolik se toho nestane. Děj je lehce dobrodružný, hodně hloubavý, mírně detektivní, ke konci odhaluje jeden takový "ďábelský plán," ale ve výsledku na knihu brzy zapomenu.