Překupník na darknetu: Hon na miliardáře ze Silk Road

Překupník na darknetu: Hon na miliardáře ze Silk Road https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456968/bmid_prekupnik-na-darknetu-hon-na-miliar-VwY-456968.jpg 4 57 21

Neuvěřitelný, ale skutečný příběh muže, který vystavěl online drogové impérium v hodnotě miliardy dolarů z ložnice – a málem mu to prošlo. V roce 2011 spustil šestadvacetiletý libertarián, vystudovaný fyzik a amatérský programátor Ross Ulbricht dokonale svobodné tržiště Silk Road, kde mohli lidé obchodovat s čímkoliv – s drogami, hackerským softwarem, falešnými pasy, padělanými penězi, jedy – a být přitom skrytí před zraky vlády. Netrvalo dlouho a zvěsti o webu, kde mohl kdokoliv beztrestně nakupovat a prodávat pokoutné zboží, se rychle rozšířily. Federální vláda odstartovala impozantní dvouletý hon na nepolapitelného majitele stránky, aniž by měla stopu, svědky nebo vyjasněné pravomoci. Vyšetřovatelé věděli jediné: že člověk, který stránku provozuje, si říká Dread Pirate Roberts. Ze Silk Road se brzy stává podnik v hodnotě 1,2 miliardy dolarů a Ross přijímá svou novou roli drogového magnáta. Získává si loajální partu spojenců na vysokých i nízkých pozicích, kteří jsou závislí na nebezpečí a vzrušení z provozování nelegálního tržiště stejně, jako jsou jejich zákazníci závislí na heroinu, který je jim prodáván. Díky své síti se Ross dozvídá, že je hledanou osobou, a podniká drastické kroky, aby se ochránil, včetně objednání vraždy bývalého zaměstnance. Zatímco Ross spřádá plány, jak navždy zmizet, federální agenti svádějí boj s časem ve snaze chytit muže, o němž si ani nejsou jistí, zda existuje, a hledají jehlu v kupce sena globálního internetu.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Žurnalistika, publicistika
Vydáno: , Audiolibrix
Originální název:

American Kingpin: The Epic Hunt for the Criminal Mastermind Behind the Silk Road


více info...

Přidat komentář

jaroiva
22.04.2024 5 z 5

Jako jo, drogy jsou svinstvo, objednávat si vraždu taky, ale kdybych zapomněla na tyto dvě věci, tak mi úplně jako stejní šmejdi připadají aktéři Války o Uber nebo Bezonomie.
Je to podobný obchodní model. Ty druhé dva jsou možná v některém ohledu nebezpečnější, protože jsou legální.
Všechny tři knížky hodnotím vysoko. Jsou zajímavě psané a u Překupníka jsem dokázala úplně zapomenout na svět a jen hltala příběh. Musím vřele doporučit.

Kniha je hodně k zamyšlení. Právě při posazení vedle těch legálních "silikonových" start-upů se mi zdá, že těch rozdílů je relativně málo.

Nick Bilton mě dokázal opravdu zaujmout a kniha mě nepustila až do konce.

Dobrou půlku jsem Rossovi skoro fandila. A po dojití na konec knihy nemám o moc víc jasno v tom, jaký k němu mám vlastně postoj. Na jednu stranu chytrý chlapec s dobrými nápady. Na druhé straně se nechá zblbnout podivným filozofickým směrem, který by se dal částečně chápat, ale...
Přitom, když ví, na jak tenkém (temném) ledě se pohybuje, jeho postoj k bezpečnosti je přinejmenším svérázný. Snad představa o vlastní nepostižitelnosti?

Dvě doživotí jsou podle mě spíš exemplární trest. Dodnes nechápu ty americké násobky trestů. Jde pak třeba půl trestu odpustit, že by si jako odseděl jen jedno doživotí?

V každém případě děkuji dpxcz za tip na další knihu Zlá krev (J. Carreyrou), už se po ní poohlížím.

tlllk
20.04.2024 4 z 5

Výborne napísaný príbeh, plný zaujímavých myšlienok, a pohľadov z prvej osoby, ale keď sa na tým nakoniec zamyslím, možno bude dôvod prečo to Ross nakoniec neposvätil. Ale zhltol som mu to aj s navijakom, podobne ako Waltarimu. Ako audio to bolo fajn.


LN88
31.03.2024 5 z 5

Jedna z těch knížek kterou nechce člověk odložit!

tereza1964
20.03.2024 5 z 5

Kniha byla skvělá, příběh odsýpal, nebylo tam nic navíc.

katerina3633
14.02.2024 5 z 5

Trošku jsem se bála, že tam bude přehršel pojmů, které mi budou na hony vzdálené, tak se naštěstí nestalo a kniha mě okamžitě vtáhla. Bylo to napínavé, dojemné, smutné, a hlavně neuvěřitelně zajímavé – alespoň pro někoho, kdo o tom nevěděl ani zbla.

Jelitovna
24.01.2024 5 z 5

Odkdy není cedr jehličnan? A odkdy se zavírá za protinacistické protesty? Já vím, překlepy. Ale četlo se to samo.

Belanna
16.01.2024 4 z 5

Pro mě to bylo velmi zajímavé čtení.
Něco málo jsem o Ulbrichtovi a Silk Road věděla, ale toto zpracování mi umožnilo pohled i z jiné strany.
Oceňuji autorovu práci při shromažďování všech informací a podkladů a také to, že vše bylo popsáno a vysvětleno tak, že knížku může číst i naprostý počítačový laik. Občas jsem kroutila hlavou nad stylem práce federálů a nad systémem jako takovým, občas jsem se ponořila do úvah nad myšlenkami, které tu padly.
Přestože literárně to až taková sláva není, knížku doporučuji k přečtení.

Lady.Lucrezia
07.07.2023 5 z 5

Pro začátek musím uvést, že existují knihy a Knihy.

Blitonův Překupník na darknetu: Hon na miliardáře ze Silk Road je rozhodně ta s tím velkým K. Autor jako žurnalista má velký talent na práci s textem a investigativu. Myslím, že nikdo z nás si nedokáže ani představit jaké množství materiálu k soudnímu procesu bylo nashromážděno, natož abychom ho detailně procházeli. Nick to udělal za nás a zvládl toho ještě víc, za knihou nestojí jen nastudování podkladů, ale i stovky hodin rozhovorů s mnoha lidmi, kteří s případem souviseli.

Nehodlám spoilovat, ale věřte mi, když říkám že každý, kdo chce alespoň vzdáleně prozkoumat hlubiny internetu a jeho historie, by měl tuhle knihu přečíst/vyposlechnout. Tato kauza měla celosvětový dopad.

vodovodnice
12.05.2023 4 z 5

Na knížku jsem narazila tady a tak mne zaujala, že jsem si ji sehnala a vyplatilo se.

Je pro mne hrozně zajímavé číst o procesu pátrání po serveru, který je neviditelný a člověku o kterém nevíte jestli existuje.
Kniha mi dala nahlédnout jak tak " vysoce inteligentní" člověk, může být velmi naivní v důvěře lidem, které nezná a svým přátelům nevěří nebo ohledně internetového zabezpečení... A nebo mne překvapilo, jak snadno si celkem normální člověk, v průběhu času sám sebe přesvědčit, že je novodobý "spasitel" a zároveň mu přijde v pořádku rozhodovat o životě a objedná si vraždu.

Je v knize spousta věcí, které člověka zarazí, donutí přemýšlet nad smyslem a rozhodně je knížka velmi čtivá a nabízí vhled na témata většině lidí nedostupná. Je to velmi povedená knížka.

Swissman
28.12.2022 4 z 5

Beletristicky popsaný případ jednoho IT zločince, který se do digitální historie zločinu zapsal opravdu tučným fontem jedniček a nul. Napsáno přesně takovým jazykem, který ajťáka neurazí, a technicky neznalého člověka neunudí a neodradí.

Iki1
15.10.2022 4 z 5

Autor odvedl skvělou práci co se týče sběru faktů. Tady kniha tak nemá konkurenci. Literární zpracování malinko pokulhává, ale i přesto stojí za to si knihu vyhledat a přečíst. Já jsem si při čtení jen říkal, co byly Ulbrichovi platné všechny ty vydělané miliardy. Že si neuměl říct dost? Že už pak nešlo vyskočit z rozjetého byznysu? Nebo jsou všechny ty rádoby ideje z krajního politického spektra tak sebeužírající?

Marek82
30.06.2022 4 z 5

O Silk Road som nepočul, až doteraz. Ako dramatizácia príbehu Rossa Ulbrichta a pátrania po ňom, kniha funguje dobre. Dozvedel som sa mnoho informácií, ku koncu má naozaj zaujímalo, ako to dopadne. Literárne to však nebola žiadna sláva. Postavy boli od seba malo odlíšené, až do konca som mal problém sa orientovať v menách vyšetrovateľov. Napätie mohlo byť budované zručnejšie, z témy sa dalo vytiahnuť určite viac, aby to bolo podané záživnejšie, napinavejšie - menej ako literatúra faktu. Každopádne, knihu odporúčam, ak ste o Rossovi Ulbrichtovi ešte nepočuli, nepokazte si zážitok googlenim a vypočujte si najskôr túto knihu.

dpxcz
27.04.2022 5 z 5

Po přečtení knihy Zlá krev jsem dostal chuť si přečíst něco podobného a kniha Překupník na Darknetu byla výborná volba s velmi podobnou formou. Od začátku do konce mě bavila a nemohl jsem se odtrhnout.

Česneksmedem
29.03.2022 5 z 5

Když jsem ho při čtení pozoroval, tak bylo jasné, že Česneksmedem tuto knihu přímo žere. Chvíli se tvářil zadumaně, chvíli se usmíval i divil. Například slovo khat neznal a on je vždycky rád, když se něco nového dozví.
Ke konci knihy (přes týdenní strniště) utrousil něco o tom, že by mu Rosse mělo být líto, ale není. Drogy jsou sviňstvo!
Už zase něco čte, takže mám vyřídit jarní pozdrav a doporučení, ať si tuto laskominu sezobnete!

deathmen
21.01.2022 5 z 5

napisat takto detailne pribeh bez vypovedi hlavneho protagonistu a vymyslenych pasazi je uzasny vykon. Putavy dej ktory neni preafektovany zbytocnostami, lahko plynie az si clovek prestava uvedomovat ze toto sa realne stalo. super

Merlin_CZ
04.01.2022 5 z 5

tohle téma mě docela zajímalo (holt i trošku pracovně) takže jsem si čtení užil. Sice je vidět, že je to trošku až moc beletrie, uvítal bych trochu víc technických detailů, ale zase chápu, že to nemůže být návod pro další zakladatele.
takže za mě určitě doporučuji :)

leukjetezien
29.10.2021 4 z 5

A bit overrated.

Nosný příběh je zajímavý, to bezesporu, pokud člověk doposud nečetl o dark netu, tomu to otevře v některých ohledech oči ještě víc. Mám ale pocit, že se autorovi úplně nepodařilo naplnit potenciál, který to mělo.

Primárně za to podle mě může způsob vyprávění, který zvolil. Celá knížka se točí kolem Rosse, což by bylo v pohodě, pokud by to autor nepsal stylem, že mu vidí do hlavy, ví, co v určitý okamžik vnímal, dělal, jakou vlnu na pláži v Kalifornii sledoval při západu slunce atd. Někomu se to možná může líbit a uznávám, že to může být "živější", ale z mého pohledu to ubíralo na realitě. Na některých místech mi to přišlo dokonce až plytké, jako nějaká "výplň" v rámci vyprávění.

Osobně bych byl raději za víc fakticity (nemyslím nutně technickou stránku fungování webu) a méně domnělých pocitů, popisů počasí apod., ale jo, někomu se to může líbit víc takhle.

stesti.s.knihou
01.09.2021 4 z 5

Kniha pojednává o Rossu Ulbrichtovi, tvůrci prvního a nejslavnějšího tržiště Silk Road. Jedná se o beletrizovaný životopis, jistě vás tedy mile potěší, že se nejedná pouze o holá a nudná fakta. Při čtení se dozvíte vše o mladíkovi z Austinu, od vzniku první myšlenky týkající se neomezeného a necenzurovaného tržiště až po Rossovo zatčení. Kniha se částečně věnuje také policejnímu vyšetřování, místy tak máte pocit, že čtete zajímavý thriller - akorát že se jedná o realitu.
Pokud vás toto téma zajímá stejně jako mě, určitě se do knihy pusťte (je dostupná i v podobě audioknihy).

PFP
31.07.2021 2 z 5

Knížka mně nezaujala byť jsem na tenhle příběh byla hodně zvědavá. Dost jsem zápasila s jazykem, jakým je to psané. Zároveň mi to přijde až moc zjednodušené.

karaliene
09.03.2021 4 z 5

Za mě pomalejší rozjezd, hlavně proto, že dosti informací se vyskytuje v knize dupli triplicitně (od podstaty fungování darknetu, přes zdůrazňování Ulbrichtovy fascinace rakouskou ekonomickou školou, po opakované zmiňování, že na sebe navlékal staré oblečení).
Ale oceňuji jistě pracnou a poctivou přípravu, rešerše musely trvat měsíce čistého času. Celý příběh vyznívá velmi smutně: úpadek morálky, odcizení se ostatním i sobě, zrada vlastních principů - a život v nesvobodě a strachu, nakonec tedy karma a trest...
Hvězdu strhávám za slabší spisovatelský um.

Autorovy knížky

Nick Bilton
britská
2020  88%Překupník na darknetu: Hon na miliardáře ze Silk Road