Předměstí

Předměstí https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516568/predmestikhVk9G-qe2-.jpg 5 1 1

První oddíl sbírky Jana Žižky pojednává o čase, a to jak "jmenovitě, tak o jeho podobách, jménech i jeho neovlivnitelnosti. O tom, co přináší, i o tom, co odnesl. Čas je tím, čím je člověk, dokud žije, limitován a omezován, ale díky němu také poznává štěstí. Čas je naším pánem v každé situaci". Druhá část souboru, příznačně nazvaná Babylonská doba, pak reflektuje dnešní společenskou situaci: z textů zřetelně zaznívá určité rozčarování z politického a ekonomického vývoje i z úpadku morálního stavu. "Mám-li to nějak pojmenovat, řekl bych, že nastala babylonská doba", glosuje současnost autor a vzápětí dodává: "Doba plná neporozumění a bezohlednosti, kdy se lidé nejsou schopni domluvit, a nedá se tak dojít k ničemu dobrému".... celý text

Přidat komentář

čtenář017
21.03.2024 5 z 5

Přiznám se, že současnou poezii příliš nečtu. Mám často pocit, že většině děl rozumí leda autor sám. Tahle sbírka je však výjimečná v tom, že básně jsou srozumitelné, avšak ne doslovné, a popisují to, co prožívá většina lidí, plynutí času, různé mezilidské vztahy, společenskou situaci apod.
Navíc jsou psané rytmicky, vázaným veršem, což už dnes není příliš obvyklé. Nejedná se ale určitě o jednoduché rýmování, a pokud mohu posoudit, mají i uměleckou hodnotu.

Autorovy další knížky

Jan Žižka
česká, 1966
2021  100%Poezie z předměstí
2023  100%Předměstí