Prebúdzanie levov

Prebúdzanie levov https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/354948/bmid_prebudzanie-levov-Pqs-354948.jpg 4 52 16

Mladá izraelská spisovateľka zasahuje aktuálne témy ako korupcia a migrácia v príbehu s krimi detektívnym motívom odohrávajúcim sa v horúcom drsnom prostredí izraelskej púšte. Román oceňovaný za svoj presný a úderný štýl získal britskú cenu JQWingate prize 2017 a onedlho sa má dočkať seriálového spracovania v americkej produkcii. Gundar-Gošen je skvelá rozprávačka a prostredníctvom knižného thrilleru dáva priestor na politický a morálny presah. V interview, ktoré vo februári 2014 poskytla denníku Jediot achronot prezradila, ako sa v nej zrodil nápad napísať román Prebúdzanie levov : v akejsi ubytovni v severnej Indii upútal jej pozornosť sympatický mladý Izraelec, ktorý prakticky vôbec nespal. Okrem gitary nosil so sebou aj knihy dobrých autorov. „A potom mi povedal,“ hovorí autorka, „že pred niekoľkými dňami cestoval na motorke cez Himaláje, zrazil Inda, a pokračoval v jazde. Podľa mňa ani nevedel, či ten človek žije alebo zomrel.“ Túto príhodu rozvinula Ajelet Gundar-Gošen do širokého plátna s charakterom psychologickej detektívky, ktorá zároveň zoznamuje čitateľa so sociálnymi a etnickými napätiami v izraelskej spoločnosti a núti ho zamýšľať sa nad hlbokými všeobecne ľudskými etickými otázkami. Na dôvažok sa jej kniha vyznačuje všadeprítomným osviežujúcim humorom.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Artforum (SK)
Originální název:

Lehaʹir Arayot , 2014


více info...

Přidat komentář

Felidae
12.02.2024 5 z 5

Izraelská literatura je prostě jednička, zrovna jako filmy, seriály. Zkrátka Izrael je nositelem kvalitní kultury. Nakladatelé, prosím, překládejte další díla.

Starmoon
19.01.2024 5 z 5

"Čo ho definuje viac - po celý život opatrné šoférovanie, štúdium medicíny, nosenie nákupov starenkám zo samošky - alebo onen jediný okamih? Štyridsaťjeden rokov života, a naproti tomu jedna minúta, a predsa cítil, že táto minúta obsahuje viac než len šesťdesiat sekúnd, tak ako jeden článok DNA ukrýva v sebe celý ľudský rod. Áno, rozdiel je v tom, že on bol Eritrejčan. Lebo v jeho očiach vyzerajú všetci rovnako. Lebo ich nepozná. Lebo ľudia z inej planéty sú zákonite trošku menej ľuďmi. A je pravda, že to znie hrozne, ale on nie je jediný, čo tak rozmýšľa. On je len ten, čo náhodou jedného zrazil."

Veľmi silné. Niečo ako Zločin a trest, akurát menej vláčne a obohatené o prvky trileru. Kopec krásnych úvah o ľudskom údele, manželstve, rodičovstve, predsudkoch, pokrytectve. Román o maskách, ktoré nosíme, o voľbách, ktoré robíme, o levoch, ktorých v sebe tlmíme. A o tom, ako je to všetko krehké. A čo sa stane, keď sa náš starostlivo chránený sterilný svet infikuje. Keď sa rúca.

Autorke som verila každú postavu, každú úvahu, všetko. Mám prečítané všetky tri knihy, ktoré od nej u nás vyšli, táto však bola najzrelšia a asi aj najuniverzálnejšia. Lebo namiesto Eritrejčana si tam môžete dosadiť napríklad Róma a bolo by to o nás. Čiže taká kniha zrkadlo. A tentokrát aj s úderným záverom, ktorý núti premýšľať obdobne ako celé dielo.


Nofar197
31.01.2023 4 z 5

(SPOILER) Hvězdná noc, vylidněné ulice noční Be'er Shevy, vítr přicházející z Negevské pouště. Neurochirurga Eitana Greena dělí jen patnáct minut jízdy do Omeru, příjemného řekněme městysu poblíž tohoto velkoměsta. Jedna sekunda nepozornosti a jedno chybně rozhodnutí změní Eitanuv život........
Poté, co srazí eritrejskeho ilegálního migranta a v panice ujede, je vyhledan charismatickou Sirkit, manželkou mrtvého Eritrejce, která za své mlčení požaduje, aby Eitan poskytoval lékařskou pomoc ostatním ilegálním imigrantům. Eitan poznává svět tak rozdílný od jeho - primitivní podmínky života v přeplněném karavanu, těžká práce i sexuální násilí v Davidsonove restauraci.....
Autorka do hloubky vykreslila otázku viny, trestu, výčitek svědomí, ale i zásadní otázku proč, na kterou Eitan hledá odpověď během noční jízdy z Or Akivy.
" A možná neexistoval žádný důvod, proč nezastavil. Ne proto, že onen muž byl černoch a on běloch. Ne kvůli Liat. Ne kvůli dětem. Možná nikdy nenajde odpověď proč. Jediná věc, která zbývala, byla se stále znovu ptát proč. A to bylo jeho pokanim."
Eritrejka Sirkit je rozporuplná osobnost. Na jedné straně velmi silná žena, na straně druhé ani ona nejedná čistě nezištně, jak vychází postupně najevo, i ona je schopna zločinu. Místy jsem měla stále silnější pocit, že svým jednáním se chtěla prostřednictvím Eitana pomstít všem, ke kterým byl osud velkorysejší než k ní.
V jednom z dřívějších komentářů prispevovatel píše, že Eitan se zachoval sobecky a nechal Sirkit napospas v uteceneckem táboře. Izrael má jasné dané imigrační zákony. Ilegální přechod hranic je porušení oněch zákonů a migrant musí počítat s důsledky. Proč nikdo neodsuzuje např. internaci migrantů mimo území Austrálie, pokud byli zadrženi při pokus o ilegální vstup na australské území? Ale to jsem odbocila.
Kniha výborná, dala bych i pět hvězdiček, ale za popis Be'er Shevy - že je všude neustálý prach, v parcích poházené lahve a Univerzitní klinika Soroka připomíná betonovou džungli - jednu uberu.

Allla9
27.11.2022 5 z 5

Také hodnotím plným počtem hvězdiček. Názorná ukázka, kam nás dokáže zavést jedno chybné rozhodnutí.

strana1-100
10.02.2022 5 z 5

Výborně popsané psychické stavy, reakce a proměny postav. Nepřekvapuje mě, že je autorka psycholožka. Četla jsem knížku déle, protože mě stresovalo napětí z toho, co se stane, pokud všechno praskne, i co se stane, pokud to nepraskne. Krom toho je každý přečtený kousek výživný. Není to knížka na rychlé čtení, ale taky je to knížka, od které se neochází.

shootingstar
17.09.2021 5 z 5

Dobře vystavěný příběh, vše do sebe zapadá, pěkný jazyk. Na každé stránce najdete něco o lidské přirozenosti, co je "tak přesné". Tím mi kniha trochu připomínala Kunderu. Koho tento přemýšlivý styl baví, pochutná si.
Osobně jsem se trochu nudila, ale předesílám, že to je pouze můj problém:)
A opět řada chyb a překlepů, někdo by měl v těch nakladatelstvích už vymést pavučiny!!!

Imor
07.07.2021 3 z 5

Vynikající práce spisovatelky, příběh odehrávající se na okraji pouště, kde v Izraeli žijí nejen Eritrejci a další nelegální přistěhovalci, ale také jedna inspektorka a jeden lékař. Tato skupina tvoří takové nemalé noční psycho drama. Kniha se čte opravdu dobře, ale musela jsem občas zatnout zuby.

Zuzulet15
16.03.2021 4 z 5

V rámci žánru detektívka/thriller vyčnieva nad ostatné, ktoré som doteraz čítala. Primárne nie je založená na žiadnom wau a bububu efekte alebo pátraní po páchateľovi, ale na morálnych princípoch. Z poslednej tretiny sa síce nakoniec vykľula riadna kovbojka, ale aj tak je základnou otázkou správnosť rozhodnutí a ich motivácia. Veľmi originálne.

Jizi
08.03.2021 3 z 5

Možná jsem se těšila příliš dlouho, možná jsem si ji příliš dlouho šetřila, ale když jsem se ke Gundar-Gošen konečně dostala, nenašla jsem v ní to, co jsem očekávala.
Probudit lvy pro mě bylo úmorné čtení. Absence dialogů a postav, které by mě přiměly do nich citově investovat, mě mořila, stejně jako nesmírně pomalu se posouvající děj, v němž se v zásadě nic neděje (a to, co se děje, není dvakrát uvěřitelné).
Stejně jako u jihokorejské Kim Čijong ročník 82, i u Lvů jsem měla neustále pocit, jako kdyby si autorka napsala na papír všechna témata, která chce ve svém román nějakým způsobem zpracovat, a pak je jedno po druhém odškrtávala. Všechny situace a momenty jako kdyby jen sloužily k tomu, aby mohla autorka prezentovat nějakou stránku lidské duše a vzájemných vztahů, postojů izraelské společnosti (kde panuje stejný rasismus a šovinismus jako všude jinde).
Snad kdybych knihu četla v jiné době, v jiném rozpoložení. Byl by výsledný dojem lepší, protože je tu všechno, co mám jinak opravdu ráda.

hanci07
18.03.2019

(SPOILER) Kniha se zabývá několika tématy existence člověka. Pro mě je na prvním místě uvědomění si, že člověk sám sebe nepozná (i když je přesvědčený, že ano), až když se ocitne v mezní situaci. I pak je to velmi namáhavá cesta a hodně bolestivá, když si postupně uvědomuje, jaký skutečně je - a nejdůležitější je, jak s tímto poznáním naloží pro budoucí život. Další velké téma je rasismus - nadřazenost jedné rasy nad ostatními. Stejně tak perfektní rozebrání velmi složitých poměrů v rodině, v partnerství a v neposlední řadě vztah dětí a rodičů a naopak. Závažné téma utečenců, jejich boj o přežití, drogové mafie......... Pro mě - na rozdíl od ostatních tady zveřejněných komentářů - je konec velmi realistický a pravděpodobný - sobeckost hlavního hrdiny se prolíná celou knihou - a nakonec i zvítězí. Bez ohledu na to, že ho žena - Eritrejka - fyzicky i duševně (je to velmi silná osobnost) přitahuje, a přestože ona ho nezradí, on jí nepomůže a nechá ji v marasmu utečeneckého tábora všanc pravděpodobně velmi smutnému osudu. Je vidět, že knihu napsala psycholožka.

000nugatovej
10.03.2019 5 z 5

Trochu nepravděpodobný příběh. Ale v jeho laboratoři reálné postavy, jejich psychologie, osudy. Nakolik známe své nejbližší? Nakolik známe sami sebe? Kdy se v nás probouzejí lvi? Provokativní čtení. Vynikající sonda do rozporuplné duše každého z nás.

tereza0319
09.03.2019 4 z 5

Moc dobře rozehrané intimní drama. Snad jenom příliš akční a málo uvěřitelný konec mi zkazil výsledný dojem.

soukroma
16.02.2019 4 z 5

(SPOILER) Román o vině, rodině, životě a nevlídném světu (Eritrejci versus beduíni versus domácí Izraelci), kupodivu (a dobře že tak) bez jakékoli zmínky o víře či náboženství.
Výborný začátek, rozmělněná druhá část, akční konec a poněkud neuvěřitelný závěr (či spíš neuvěřitelné poučení).
Výborně byly vylíčeny hrdinovy myšlenkové pochody spolu s přístupem k medicíně, s mnoha (černo)humornými průpovídkami i z dob medicinských studií a začátků. Rozjímání nad vlastním činem. Zásah na solar z druhé strany...
Druhá část se ale poněkud rozplizla, přibylo dalších pocitů (zde je to slibované velmi mírné erotično) a dalších osob, dle mého zcela zbytečně podrobně popsaných, při tom se zabíhalo do minulosti všech zúčastněných (celé hrdinovy rodiny i Eritrejky) a odehrálo se pár neočekávaných scén, které vedly už nevyhnutelně k akčnímu závěru. V něm se velice rychle vyjasnily pozice a motivace všech a jakkoli to nebylo často černobílé, bylo to v každém případě ošklivé.

Samotný závěr ale autorce nevěřím:
"Je krásné vědět, že se zeměkoule otáčí, jak má. Je příjemné nechat se kolébat tím pohybem. Zapomenout, že se kdy otáčela jinak. Že se to vůbec mohlo stát."
Po tom, co se hrdinovi stalo, na tohle - návrat sama sebe k normálu - nemohl přece ani pomyslet...

MartinaP
09.01.2019 5 z 5

Skvělá kniha. Velmi zajímavá, dobře se vyvíjecí zápletka.
Asi až na straně 200 jsem pochopila, proč se kniha jmenuje, tak jak se jmenuje. Každý z nás může nahlédnout do hlubin své duše a není to vždy příjemná podívaná. A je jedno, jestli je Arab, Eritrejec nebo Evropan. Doporučuji moc!

lentolog
08.05.2018 5 z 5

To najlepšie zo súčasnej izraelskej literatúry.

Lessana
12.10.2017 4 z 5

Dej románu sa odohráva v atraktívne exotickom prostredí Izraela, ktoré dáva nahliadnuť do úplne iného života, ako je ten náš, do života ľudí rôznych skupín, národností, zvyklostí, kultúr... Tento žáner bežne nečítam, no to nemení nič na fakte, že ide o napínavý thriller písaný štýlom, ktorý nedovolí pustiť knihu skôr, než ju dočítate do konca. Je to, dá sa povedať, pohľad do hlavy a srdca hlavného hrdinu, ktorý urobí niečo, čo ho samého prekvapí, o čom nevedel, že je toho schopný. Táto udalosť na seba nabaľuje ďalšie, poriadne sa to zamotáva, napätie rastie a vy len čakáte, čo z toho "vylezie". Je to zároveň sonda (a treba povedať, že nie povrchná) do psychiky rodičov (v, na prvý pohľad, ideálnom až idylickom manželstve), ale i detí a v neposlednom rade do života a vnútorných poryvov utečencov. Z niektorých príbehových odbočiek som ale mala pocit, že tam boli akosi umelo, nasilu vložené, a zrejme i preto neboli dokončené. Tiež som sa trochu strácala v prelínaní prítomnosti a minulosti, funkciu ktorého som nie vždy chápala. No a trochu ma sklamal záver príbehovej linky, čakala som, že sa to vyvŕbi inak... Ale i tak je Prebúdzanie levov románom napísaným veľmi pútavo, jeho príbeh je zaujímavý, námet neošúchaný, nechýba napätie, prostredie je "neokukané", postavy nie sú plytké, ale rozvité v celej paráde - vyznávači tohto žánru si teda určite prídu na svoje! A nepochybujem, že sfilmovanie má kniha zaručené. Priam si o to žiada :).

Štítky knihy

rasismus izraelská literatura

Autorovy další knížky

Ajelet Gundar-Gošen
izraelská, 1982
2023  96%Tam, kde číha vlk
2017  85%Prebúdzanie levov
2019  81%Klamárka

Kniha Prebúdzanie levov je v

Právě čtených1x
Přečtených75x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených5x
Knihotéce43x
Chystám se číst73x
Chci si koupit9x