Pravda o první republice

Pravda o první republice https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379448/bmid_pravda-o-prvni-republice-1Hj-379448.jpg 2 9 6

Kniha Václava Junka a Tomáše Hejny se snaží přinést čtenáři čtivou formou klíčové otázky ohledně První republiky i celkový historický pohled do doby, ovšem nikoli z tradičního pohledu, ale z kritického úhlu, přitom však tak, aby kniha nemohla nikoho urazit. Pouze na základě faktů a zpětného pohledu připomínají, že ne vše, co se o První republice všeobecně mezi lidmi šíří, je tak růžové, jak se na první pohled zdá. Autoři se tak zabývají například problémem celkového vzniku republiky, otázkou autonomie Slovenska a Podkarpatské Rusi, problémem sudetských Němců, rozporem mezi obrazem tehdejších poměrů v dobových filmech a reálným světem zmítaným krizí, problematikou navrátivších se legionářů, kteří byli dva roky po válce již nadbytečnou vojenskou silou, ne vždy čistým politickým bojem tehdejších politiků a dalšími aspekty doby.... celý text

Přidat komentář

Anjin
06.05.2022 4 z 5

Hodnocení (spolu s kolegy komentujícími) zdá se ukazovat, kdo zejména tuhle knihu čte. Tj. fanoušci První republiky (snad kvůli lehce provokativnímu názvu), kteří ostře nesouhlasí s její kritikou. Ona ale vůbec není tak špatná. Ano, něco působí opravdu až zarputile, některá zjednodušení jsou až trochu hloupá. Ale pokud přijmeme, že jde o knihu, která se programově snaží demytizovat, tak to vůbec není špatné (a propos, v mnohém má pravdu).

j.cechur
14.03.2019 3 z 5

Pasáže pana Junka jsou hodně jednostranné, ale na to sem si už u něj zvykl. Zbytek knihy mě ale zaujal, je tam vidět snaha o nadhled. Jen škoda, že druhý autor občas moc paušalizuje, ale to je asi výsledek snahy o čtivost pro běžného člověka. Jednu hvězdu navíc dávám za skutečně zdařilou grafiku :)


Darleen
10.12.2018 1 z 5

Jednu hvězdu dávám čistě za vizuální podobu knihy a obrazový materiál. Obsahově je to naprostá katastrofa - dlouhatánská nabubřelá souvětí, která mi často vůbec nedávala smysl a názory pana Junka jsou pro mě naprosto nepřijatelné. Jedna z mála knih kterou jsem ani přes veškerou snahu nedokázala přečíst celou.

Iki1
02.11.2018 3 z 5

Lze tu najít dost materiálu k vlastnímu úsudku, doplněno přehledem, přílohami, obrazovým materiálem.

Daydreamer
01.11.2018 odpad!

Vše podstatné již napsal uživatel Chvatěrubský. Ono je tu ale více takových pisálků - Krystlík například...

Chvatěrubský
02.10.2018 odpad!

Další škvár z pera amatérského pseudohistorika, který se snaží vnutit čtenářům svou představu o báječné a kvetoucí habsburské monarchii, jež byla vystřídána úpadkovou a zavrženíhodnou Československou republikou. Nenávist k Masarykovi a zejména k Benešovi se prolíná všemi jeho knihami... Je příznačné a úsměvné, že autoři obdobných historických slátanin dávají do titulku slovo "pravda".

Štítky knihy

Československo první republika, 1918-1938

Autoři knihy

Václav Junek
česká, 1950
Tomáš Hejna
česká, 1991

Kniha Pravda o první republice je v

Přečtených9x
Knihotéce2x
Chystám se číst1x
Chci si koupit2x