Pravda o cukru

Pravda o cukru https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514281/bmid_pravda-o-cukru-W2a-514281.jpg 5 119 31

Deset triků, díky kterým si vyrovnáte hladinu glukózy v krvi bez držení diety a můžete dál jíst své oblíbené potraviny. Chcete zlepšit svůj zdravotní stav, lépe spát, mít lepší náladu, více energie, lepší pleť, snížit chuť na sladké i svou hmotnost? To vše je možné. Díky jednoduchým fintám, které vám ve své knize představí biochemička Jessie Inchauspé, ve virtuálním světě známá jako Glucose Godesse, zpomalíte stárnutí organismu, ale přitom se nebudete muset vzdát svých oblíbených jídel, které vám dělají radost. Jessie vychází jak z ověřených vědeckých poznatků, tak ze svého vlastního výzkumu, díky čemuž se naučíte kontrolovat hladinu krevního cukru, což bude mít výrazný dopad na vaše zdraví a náladu. Glukóza neboli krevní cukr je malá molekula v těle s velkým vlivem na naše zdraví. Když jíme potraviny bohaté na škrob a cukr, uvolňuje se nám do krve. Devadesát procent z nás má v krvi příliš vysokou hladinu glukózy – a řada z nás o tom nemá ani tušení. A jak se to projevuje? Neodolatelnou chutí na sladké, únavou, neplodností, hormonálními problémy, akné, vráskami… A po nějakém čase může dojít k rozvoji závažnějších obtíží, jako je cukrovka druhého typu, syndrom polycystických ovarií, rakovina, demence nebo kardiovaskulární problémy. Jessie sestavila deset srozumitelných a originálních triků, díky kterým si hladinu glukózy v krvi vyrovnáte, a zbavíte se tak nepříjemných projevů, které její zvýšenou hladinu doprovází. Přitom ale nebudete muset držet dietu a můžete dál jíst své oblíbené potraviny.... celý text

Přidat komentář

joanb
23.02.2024 5 z 5

Kniha se mi líbila a vědecký základ rad je moc fajn. Rady se dají užívat v běžném životě a podle popsaných příběhů pomáhají se snižováním glukózových špiček.
Překvapila mě informace o fruktóze (ovoci), že není úplně ideální.
Jen za mě je také důležité mít nižší příjem než výdej, to prostě "neočůráš".

Petrush
19.02.2024 4 z 5

První část knihy vysvětluje, co je glukóza, jak vzniká, proč je důležitá. Druhá část popisuje, proč jsou prudké vzestupy a poklesy glykemické křivky škodlivé. Často je řeč také o fruktóze a o tom, že škodí víc než glukóza (což neznamená, že nemáme jíst ovoce, ale že ho máme jíst celé a ne ve formě smoothie, džusů a fruktózových sladidel). Třetí část představuje 10 triků, jak glykemickou křivku zploštit a vyhnout se tak negativním následkům nevyrovnané glykémie jako jsou neustálý hlad, neodolatelné chutě, chronická únava, špatný spánek, akné, artritida, deprese, srdeční onemocnění, cukrovka atd. atd.
Autorka doporučuje např. jíst jídlo v pořadí vláknina, pak bílkoviny/tuky a až nakonec sacharidy, hlídat si vyrovnanou glykemickou křivku především ráno, sladkosti připojit k jídlu jako dezert a nejíst je jako samostatnou svačinu, hýbat se po jídle, dát si před samostatnou sladkostí sklenici vody s lžící octa, sacharidy konzumovat v kombinaci s bílkovinami a/nebo tuky apod.
V knize je spousta příběhů posbíraných na instagramu autorky a spousta grafů. Kniha je čtivá, místy vtipná a velmi srozumitelná (někdy se mi zdálo zjednodušené vysvětlení na úkor přesnosti). Autorka se odkazuje na studie, takže koho zajímá víc, může si dohledat další zdroje.
Faktem je, že nejvíc glykemickou křivku zploštíme, když vynecháme sacharidy. Ale toto doporučení by většina lidí nestrávila. Takže jde autorka mírnější cestou, snaží se o relativní přístup (zda je dané jídlo pro nás vhodné nebo ne záleží mj. také na tom, co bychom si dali jiného místo něho) a říká, že i malá změna je lepší než žádná změna.
Kniha je vhodná hlavně pro ty, kdo chtějí pro své zdraví (a obvod pasu) něco udělat, nechtějí svůj životní styl ani stravu nijak zásadně měnit a jsou ochotní k malým změnám. Některé z doporučovaných triků jde skutečně zařadit velmi snadno. Většina triků je vlastně v souladu se současnými výživovými doporučeními - zařadit zeleninu, nebát se tuků, jíst pestře, sportovat.


superZ
14.02.2024 4 z 5

Kniha je psaná svižně, přehledně a čtivě i pro ty, kteří o fungování těla čtou poprvé. Je zde krásně stručně vysvětleno základní fungování těla v závislosti na cukru, nicméně tato zjednodušená forma má svá omezení. V několika tématech jsem narazila na informace, které až tak úplně nesedí (nevím, jakou měrou přispěl i překlad)
Každopádně to nijak nesnižuje sdělení knihy, kdo má zájem o hlubší porozumění, může si vše snadno dohledat.
Rady a tipy z knihy jsou opravdu snadno aplikovatelné, neomezují a mohou pomoci zbavit se nezdravých návyků a přejít ke stravě, která dělá člověku dobře.

gabriela05
10.02.2024 5 z 5

Kniha je skvělá, vtipně a čtivě napsaná. Složitější vědecká a lékařská témata jsou opravdu srozumitelně popsána. Kniha obsahuje základní informace o fungování glukózy a inzulínu v těle. Autorka mnohokrát píše, že je potřeba zploštit své glykemické křivky a předkládá 10 jednoduše aplikovatelných triků, jak toho docílit, aniž by bylo nutné radikálně omezovat jídelníček. Celé mi to dává smysl a triky reálně aplikuji a aktuálně zkouším i CGM senzor na měření glukózy.

Leontyn123
04.02.2024 5 z 5

SPOILER ALERT: Na kaloriích nezáleží ! Opakuji hlášení: na kaloriích nezáleží.

Kniha o prevenci a o tom mít se rád a naslouchat svému tělu.

Jsme zemí tlouštíků a cukrovkářů. Dobrá zpráva je, že ten stav můžeme změnit a cukrovku dokonce vyléčit. I tu druhého stupnẽ. Nemusíme čekat na doktora až nám předepíše bobule a začleníme se do zdravotnického systému. ale můżeme hodně změnit prevencí.
Tahle kniha vám otevře oči a pomůže.

iceVS
14.01.2024 5 z 5

Myslím, že velmi inspirativní, takhle po vánočním hřešeníčku...
Uvidíme, vyzkoušíme :-)

Kampal
25.12.2023 5 z 5

Výborná, čtivá, vtipná, užitečná.

Olous1
11.12.2023 3 z 5

No já nevím, mě zase kniha moc nového nedala. Občas jsem i přeskočila stránku. Ale určitě si své příznivce najde.70%.

Paulika
01.12.2023 5 z 5

Kniha me nadchla. Hned vyzkousim vsechny popsane triky. Na knize je velmi skele to, ze je pomerne utla, strucna a vystizna. Neupada, tak jak vetsina ostatnich knih, svoji zbytecnou ukecanosti, i kdyz si take neodpousti jisty zpusob vypraveni zkusenosti na pratelich autorky. Prvni pulka knihy je vylozene vecna, informativni a poucna. Vzhledem k tomu, ze jsem nedotcen cukrovkou - nastesti, ale v mem okoli se o teto problematice dosti mluvi, tak ted vim o cem se moji kolegove, pratele bavi a nejsem odsouzen jen k nepochopeni.
Audiokniha je trochu toporneji namluvena, ale jinak ok. Pozor obrazky, co jsou v knize, bohuzel jako prilozene PDF k audioknize nedostanete!

monika0181
29.11.2023 3 z 5

Vše je vždy o úhlu pohledu. Jistě ho lze mít jako seržant_vrbno, na druhou stranu jsou i jiné pohledy. Kdy se v problému stravy "plácají" a hledají rozumné stravitelné a hlavně pochopitelné informace. Vlastně i seržant_vrbno souhlasím, jenže to prostě není pro každého, seknout s tím úplně, každý na to nemá disciplínu. A pro někoho i malé kroky, kroky jsou. Kdo stravování měnit nechce ani kniha ho nezachrání, vždy je to o tom vystoupit ze zóny komfortu a něco udělat.
Co je pro mě důležité, kniha je psána velmi srozumitelně i mě dala nové informace. Na druhou stranu mohla být klidně kratší, brala jsem to tak, že se informace opakují jen v jiných příbězích. Opakování je matka moudrosti, třeba se někomu rozsvítí až po x-tém přečtení principu.
Kniha má jistě potenciál rozšířit obzory, jak na cukr. A za mě důležité informace jsou stravitelní i pro laika. Jsme ráda, že jsem si ji koupila, rozhodně ji nepovažuji za zbytečnou. Pro mnohé bude přínosem.

seržant_vrbno
24.11.2023

Asi jako: "Pravda o nikotinu. 10 triků, díky kterým si vyrovnáte hladinu nikotinu a dál si můžete vychutnávat své oblíbené cigárko." Není ještě lepší prostě přestat kouřit? Je, že, ale komu se chce tuto nepříjemnou pravdu sdělovat kuřákům.
Zkrátka, kdo chce mít trvale rozumnou hladinu glukózy, optimální "trik" je vyhnout se úplně jednoduchým cukrům (mouka, těstoviny, rýže, mléčné výrobky atd.), resp. jídlům s vyšším glykemickým indexem i vyšší glykemickou náloží a konzumovat hlavně zeleninu, ovoce, luštěniny, ořechy a houby.
A mimochodem, co má ještě vyšší glykemický index než bramborová kaše? Bramborová kaše s masem. Proteiny z masa hladinu inzulínu ještě zvyšují.
Než mne ukamenujete, zdůrazním, že každý svého štěstí strůjce a ať každý jí, co chce, ať kdo chce kouřit, kouří atd. Jen mi přijde "šišaté" vymýšlet triky, díky nimž mohu dál dlabat zdraví škodlivá jídla a mít pocit, že jsem něco udělal pro své zdraví.

adela5732
20.11.2023 5 z 5

Úžasná knížka. Doporučuji každému kdo se zajímá o zdravou výživu. Může být třeba jiného názoru než autorka avšak myslím si že si čtenář rozšíří obzory. Navíc se krásně čte a je srozumitelně napsaná.

TiredLikeDog
30.10.2023 5 z 5

Malo knih Vas nenasilne donuti jednat.
Jessie nestrasi, ale prijemne vysvetluje a da vam nastroje, jak zmenit sve stravovani postupne a bez dramatu. Uzasna kniha, kterou rozhodne neposlu dal, ale budu se k ni vracet.

veruptackova
13.10.2023 4 z 5

(audiokniha)

K tomu, abyste dosáhli lepší nálady, ale i zdravotního stavu přitom není nutné vyloženě vysadit cukr. Jessie ve své knize vychází z vědeckých studií i ze svého vlastního výzkumu. Díky jejím radám se možná lépe naučíte kontrolovat hladinu svého cukru. A ne, tohle není kniha pro diabetiky, ale pro běžné jedince, kteří se považují za zdánlivě zdravé. No věřte, že i já se během poslechu v mnoha věcech našla, a to nejen sebe, ale zdravotní neduhy i svých blízkých. Rozhodně pár triků zkusím zařadit do běžného života, protože podle mě Pravda o cukru není jen další knihou o výživě, kterých je na trhu opravdu velké množství. V této opravdu vidím využitelnost pro běžný život bez nějakých striktních omezení.  

Pokud se také chcete zbavit menších či větších zdravotních neduhů, rozhodně vám audioknihu k poslechu doporučuji. A záměrně píšu audioknihu, protože tohle je přesně ten tip knihy, kterou bych louskala měsíce. Zkrátka podobné informace lépe nasávám, když mi je někdo předčítá, proto jsem i já v tomto případě sáhla raději po audioknize než papírové knize. :-)

Sitting-Bull
04.10.2023 4 z 5

To, co autorka vysvětluje z mého oboru, tak sedí, ač tedy ona to bere pro široké masy opravdu velmi zjednodušeně. Mohu tedy předpokládat, že i to, co není z mého oboru, více-méně sedí... Takže proč něco z toho nevyzkoušet, že? :-)
Jediné, co mi v tom jejím konceptu naprosto nedává smysl, je to, že autorka výslovně tvrdí, že je jedno, jak rychle za sebou sníme vlákninu, bílkoviny a sacharidy. Možná si něco ze základky nepamatuji, ale to, že žaludek přijatou potravu nejen rozmělňuje, ale i promíchává, si pamatuji, což do toho autorce z mého pohledu celkem hází vidle, protože pokud vše slupnu rychle za sebou, stejně se to v žaludku promíchá a do střev jde již spolu. Nicméně si její koncept mohu přizpůsobit svým znalostem, v tom mi nikdo nebrání.

Dandy1
24.09.2023 5 z 5

Kniha obsahuje jednoduchá pravidla, která vedou ke zlepšení životosprávy. Určitě je vyzkouším. I když jíst jídlo v "rozloženém stavu" asi nebude moc uspokojivé.

Pasadenka
15.09.2023 3 z 5

Jess si hraje s cukrem. A jak to tak bývá, cukr si hraje s její hladinou inzulínu. :) Knížka, která je jakýmsi rozšířením její internetové iniciativy pod značkou Gloucose Goddess. To si zapamatujte, v knížce bude odkazů spousta. :)

Průměrně to však neznamená špatně napsaná knížka, která představuje jeden z pohledů na stravování a jeho redefinici pomocí hlídání si hladiny cukru v krvi a zplošťování křivek hormonů, které cukr zpracovávají. Autorka nás za pomoci osobního příběhu a její motivace uvede do problematiky, následně nás zásobí nějakou vědou, aby nám v závěru ukázala tipy a triky, jak si správně nastavit své stravovací návyky, tak, aby naše tělo fungovalo co nejoptimálněji.

Knížka celkem dobrá, jen až zbytečně dlouhá, neboť smysl jezte jídlo tak, že jako první si dáte vlákninu převážně v podobě zeleniny, nebo když to nelze, si dáte lžičku octa ve sklenici s vodou, na to proteiny a na závěr sacharidy, čím docílíte, že vše, co jste snědli se bude trávit pomaleji a hlavně pozvolněji a zároveň vám kolísající hladina inzulínu nebude narušovat fungování vašeho metabolizmu a přestanete nabírat tuk a získáte energii, se mi právě podařilo napsat do tohoto, sic dlouhého, ale souvětí. :D Dál jsou to jen omáčky a příklady kolem, které mají tento systém stravování víc validovat a lépe prodat. To, jak se k tomu ten, který čtenář postaví, je čistě na něm.

Jenny46
25.08.2023 5 z 5

Kniha se dostala ke mně jaksi omylem, ale jsem s ní spokojená, ráda si přečtu odborné informace ohledně zdraví. Vědecky podloženo a určité analýzy ověřeny ze začátku to vypadá hodně odborně než se vysvětlí o co jde...
Ale rady jsou užitečné a každý pochopí, jako u všeho stravování. Je to začarovaný kruh, pokud nezačneme poslouchat tělo a opravdu se věnovat svému tělu, ulevit mu jen tak bezdůvodně nejsme unaveni, bez energie a bez nálady. Aby všechno fungovala jak má nesmíme spěchat trochu trpělivost...

mysterygirl
22.08.2023 4 z 5

Určitě některé řady vyzkouším,jako je rozdělení potravin a správné pořadí při konzumaci

katerina6763
19.08.2023 5 z 5

Velmi čtenářsky přívětivě a srozumitelně popsáno, co se s naším tělem odehrává při konzumaci jídla. Jednoduché, a věřím, že i zdraví prospěšné rady, jak začít lépe komunikovat se svým tělem a udělat něco pro své zdraví a psychickou pohodu.

Štítky knihy

zdraví cukrovka, diabetes

Autorovy knížky

Jessie Inchauspé
francouzská, 1992
2023  92%Pravda o cukru

Kniha Pravda o cukru je v

Právě čtených21x
Přečtených176x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených17x
Knihotéce96x
Chystám se číst124x
Chci si koupit36x
dalších seznamech5x