Přátelé, to si poslechněte

Přátelé, to si poslechněte https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122219/pratele-to-si-poslechnete-122219.jpg 4 4 4

Přátelé, to si poslechněte je další, devátou knihou Petra Rittera. V jejím záhlaví autor předznamenává: Příběh, který nemá vypravěče, se nestal. Následuje jedenatřicet rychlonohých příběhů, které psala náhoda, komické a žalostné shody okolností, smůla i štístko… - vynalézavý osud. Odehrávají se v naší aktuální současnosti politických skandálů, nafukovaných a přifukovaných fám o hrozících smrtících epidemiích, obcházení nespravedlivých daní, pokusů jak zbohatnout… Při jejich čtení některá místa skutečně probouzejí nutkání zavolat na své blízké: Přátelé, to si poslechněte! O tom, jak protřelý podvodník spolu se zkušeným policejním inspektorem naleznou nad balíkem peněz svou vlastní spravedlnost. Nebo o tom, jak umírají soudci bez svědomí. O symbióze právnické bitvy před soudem a sexu v hotelovém pokoji, když proti sobě náhoda svede protřelého advokáta a hříšně krásnou advokátku. O tom, že představa nahánění lidí do plynu může být zábavná - jsou-li naháněnými současní náckové. Jak napsal literární kritik v jedné ze svých dřívějších recenzí: Ritter je vidoucí a vědoucí spisovatel a odmítá to zastírat, bez ohledu na to kolik nepřátel si tím způsobí.... celý text

Přidat komentář

Merlinit
27.08.2023 4 z 5

Povídky. Některé povedené, jiné méně, ale jako celek poměrně vydařená knížka.

KalamityJane652
13.10.2022

Do myslenky to ma hodne daleko.Hrisne-krasna advokatka to jisti.Autor sazi na svoje zkusenosti a mylne predstavy.


soukroma
10.06.2021 4 z 5

Krátké příběhy se zločineckými prvky, občas i vtipné (často v duchu "co je zakázáno, lze i provést", ovšem snad nejlepší jak nováčkovi v podnikání radí úspěšný podnikatel ... chystající se ohlásit bankrot), ale vlastně vesměs dost smutné. Prostě naše domácí realita od špiček po dno.

I vtipné to občas bylo (Makrobiotik masař):

"Až vám bude líp."
"A myslíte, že bude? Nejlíp mi bylo, když jsem byl ještě v kočárku. To byl život. Všichni mě nosili, krmili, přebalovali."
"Jen počkejte, však ono se to zase brzo vrátí."
"Asi jo. Jen to tehdejší nadšení celého okolí se z toho už asi vytratí."

"Makrobiotici jsou jako sběratelé. Jako filatelisté. Jen místo známek sbírají roky. Nezáleží přitom, jestli jsou ty jejich exempláře pěkné, nebo ne, jestli se jim líbí, jde jim o to, aby jich bylo hodně. A pak také - kdo jich nasbírá víc."

triatlet
14.07.2013 4 z 5

Jedenatřicet příběhů, které nejen pobaví, ale vedou k zamyšlení. Většina příběhů má výraznou pointu. Autor zdařile pracuje s názvem souboru a v úvodu každé povídky vypravěč oslovuje čtenáře, jako by byl v jeho bezprostřední blízkosti.
Jazykově i stylisticky pestré.

Autorovy další knížky

Petr Ritter
česká, 1950
2013  80%A poslední přišel kat
2010  77%Studovali práva
1989  66%Na hraně
1989  80%Advokát ex offo
2016  65%Vina soudce Brennera