Kuňkadlení

Kuňkadlení https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475442/bmid_kunkadleni-m5C-475442.jpg 3 23 6

Prapodivné potíže série

1. díl >

Čerstvě osiřelý šestnáctiletý mladík zdědí panské sídlo po svém podivínském dědečkovi. Spolu s domem však musí přijmout i povinnost, že pořídí soupis nepřeberných kuriózních sbírek, jež jeho předek nashromáždil v rozlehlých sklepeních. Jonathan si přizve na pomoc dva spolužáky a srdnatě se pustí do díla. Záhy však zjistí, že šlo jen o záminku, jež ho má dovést k jeho pravému poslání – a tím není nic menšího než ochránit náš svět před vpádem černé magie. Ta se totiž zhoubně šíří alternativním univerzem, do nějž vedou jedny ze dveří ukrytých v podzemí. Ve světě jménem Aurora je všechno vzhůru nohama, historické události i postavy se v něm bláznivě pomíchaly, Alt-Evropu drancuje okultistický diktátor Aleister Crowley a jeho moc stále sílí. Španělsko a Itálie leží v troskách, Paříž je dobyta a posledními ostrůvky odporu zůstává Anglie a Praha...... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Argo
Originální název:

A Peculiar Peril , 2020


více info...

Přidat komentář

evineckY
14.02.2023

Tato kniha je spíše pro kluky a milovníky nelogické fantasy.
Za mně je tam hodně politiky a boje a proto nedočteno.

lucakuca
19.12.2022

Nedočetla, zvládla jsem pouze 1. kapitolu a ztratila jsem se přitom. :-)
Nebudu hodnotit.


Shaxx
28.10.2022 1 z 5

První kniha roku 2022, které slavnostně uděluji jednu hvězdičku.
Já mám ráda divnoknihy, ale co je moc, to je moc. A tohle bylo příliš. Je to přehlídka totálního chaosu, mišmaš nápadů, které jsou do sebe zapletené a tuhle je mrkev s bramborou, tady pampeliškové chmýří, tady jedna useknutá Napoleonovská hlava (ano, jako ta Nixonova v Simpsnových)...A dohromady je to prostě neorganizovaný bordel. Po chvíli čtení jsem měla pocit, že se mi přehřívá mozek a roztéká se. Postavy - o těch škoda mluvit. Dialogy mezi teenagery vypadají, jako když je napsal někdo, kdo už si stěží vzpomíná na to, jaké to bylo být puberťák a působí to křečovitě. Třeba když postava použije pro svého kamaráda označení hošík. Nebo jinoch. Nevím, kolik tady má za vinu překlad, který si jinak kreativně poradil s názvy (přeci jenom Kuňkadlení zní geniálně)...Ale prostě to nefunguje. Až to zabilo i to natěšení, že se tam občas mihne česká postava a v rámci alternativní historie chce Aleister Crowley zničit Prahu....
Jsem ráda, že jsem to dočetla, protože nerada nechávám nedočtené knihy, ale celkově jsem měla nechuť k tomu číst dál.

zanetkov77
07.07.2022 4 z 5

Tohle byla tedy velmi zábavná a vskutku prapodivná roztomilost, teda jako na míru pro mě! Oficiálně to spadá někam do young adult, ale vlastně to z běžné produkce téhle kategorie hodně vybočuje a potěší to kdejakého dospělého (s přetrvávající troškou dětské naivity).
„Od první chvíle, kdy Jonathan Lambshead vkročil na dědečkův pozemek, se začaly dít podivné věci, a bylo to čím dál horší.” Hned první věta je trefa do černýho. Začne to starým domem plným nejroztodivnějších předmětů, které má protagonista se svými přáteli po dědečkově smrti zkatalogizovat na aukci. Jenomže mezi sbírkama stojanů na deštníky, lodních kufrů, ptačích klecí, všemožných součástek a podivných map, najdou i dveře vedoucí do jiných světů, v nichž se alternativní Aleister Crowley snaží dobýt Řím, zničit Anglii a ovládnout Prahu, přičemž jeho vrchním generálem je nesmrtelná obživlá hlava Napoleona. A vůbec v tomhle světě všechno funguje trochu jinak a magie tu není nikomu cizí.
V první části budete jen valit oči, cože se to tam sakra všechno děje a jakej to má krucipísek smysl, ale nenechte se odradit. V druhé části se tyhle dva světy začnou pomalu proplétat a všechno (aspoň v rámci možností nonsensu) začne dávat větší smysl. Od části tři se už rozbíhá i solidní napínavej příběh za záchranu světů (samozřejmě) před psychotickým Crowleym (nebo snad ještě někým jiným?). Potkáte mluvící sviště, špionážní chmýří z pampelišek i nestvůru à la demogorgona a mnoho a mnoho dalšího.
Jediný, co je trochu škoda, je, že je to jenom první část, která je useknutá v podstatě vprostřed děje a druhá kniha je tak pro kompletní zážitek naprostou nutností. Tak doufám, že bude brzy dopsaná!

Finn69
15.04.2022 5 z 5

Přiznávám prvotní šok (TOHLE PŘECE SAKRA FIX NENÍ VANDERMEER), ale jakmile jsem tohle překousnul, už jsem si to jen užíval. Je to totiž chytrý, vtipný, plný fantazie a krásně se to čte. No už ten název, co to sakra je, to "kuňkadlení"? Potkáte tu i čarodějky z Prahy, osiřelou hlavu Napoleona Bonaparta a řadu dalších zajímavých postav i oblud, z nichž musím vypíchnout svou oblíbenou Brutu Lítou a její záhadnou brašnu.
Ano, je to asi pro mladší čtenáře než jsem já, nejde ale o žádnou Alenku v říši divů, spíš trochu něco do Barkerova Abaratu. Temnější, složitější, zajímavější než běžná YA fantasy. A především je to vážně dobrá kniha a těším se na dvojku.

DreamerX9
12.03.2022 4 z 5

Tahle kniha je skutečně něco jedinečného. Myslím že tolik pestrobarevné fantazie v jedné knize jen tak nenajdete a jak už napovídá název, jde o něco výjimečného. Jonathan je vlastně taková Alenka v říši divů a tuhle knihu musíte číst spíš pro tu prapodivnost a všechny bytosti než pro nějaký napínavý děj. Kniha byla na delší čtení ale tím, že byla takovou skříní do Narnie tak na lehké večerní čtení byla ideální :) Takže:
"Vzhůru do nadpřírodně nadpřirozeného nukleárního soumraku"
"Co hledáš, se vždycky nachází nad tvou hlavou a hluboko v oceanu"
"Nikdy neprocházej druhymi nebo třetími dveřmi, dokud se neujistíš, že se těmi prvnimi můžeš vrátit"
"Starej se o ptačí děti, jak nejlépe dokážeš. Nebo se ony postarají o tebe"
"Skříň s pojistkami je ve sklepě po tvé levici"
"Pomoc přijde z končin, odkud bys nečekal"
"Spojence si pěstuj, když na ně narazíš"