Praktikum práva sociálního zabezpečení

Praktikum práva sociálního zabezpečení
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534662/bmid_praktikum-prava-socialniho-zabezpec-65fad36d67ad6.jpg 1 1 1

Cvičebnice Praktikum práva sociálního zabezpečení byla vytvořena s cílem procvičit teoretické znalosti, které studenti získali v průběhu přednášek z práva sociálního zabezpečení a studiem povinné učební pomůcky k tomuto předmětu, na praktických otázkách a příkladech.

Přidat komentář

Set123
předevčírem 1 z 5

Takhle... upřímně si nejsem jistý, zda si tahle knížečka zaslouží být v černých číslech. Fakt nevím. Upřímně přiznávám, že prostě nemám ten obor rád. Navíc nemám rád samotný koncept praktik. Na právech podle mě nemlže být nic větším plýtváním papírem – sakra, když se chceme podívat na reálné případy, podíváme se na judikaturu. O to víc tohle nemám rád, že bylo předepsané jako povinné uprostřed semestru potom, co nám byly jiné příklady zadávány skrz interaktivní osnovu. Takový tah na studenta přirozeně působí jako tahání peněz.

Pokud jde o jeho kvality – utekly mi. Podivejte se, ono to je asi fakt tím, že nemám rád praktika, ale... Kurňa tohle je tak hloupé... Ale dobře, popořadě. Struktura jednotlivých kapitol je v zásadě taková, že máte úvodem nadefinovat patřičnou oblast sociálního zabezpečení (což opíšete v učebnici, tady jsme ještě OK), potom nadefinovat obsažené pojmy (to opíšete z definičních ustanovení zákona, taky OK, připadáte si při tom jak dementi, ale to nevadí – od toho sociální právo zjevně je) a potom jste dotázáni na příklady, které nemají řešení v učebnici, která má být pro její řešení zdrojem, a tak jako idioti hledáte v chaosu zákonů (nejhorší to jednoznačně bylo v případě VZP), dokud nenajdete odpověď, kterou si nemáte jak ověřit, protože tahle knížečka řešení neobsahuje. To všechno navíc graficky zpracováno tak, že na definici pojmu "společně posuzované osoby", což uděláte odkazem na zákon, protože se vám to už nechce potřetí opisovat, máte stejně množství prostoru, jako na otázky k rozsáhlým příkladům. Mimochodem, to místo... Grafická úprava knihy zajistila, že má dvojnásob stran, než by musela mít, polovina jsou prázdné stránky, asi aby se to mohlo dráž prodávat. Vážně, nebylo by lepší vzít si k tomu prostě sešit? Ale co už.

Musím k tomu přidat imbecilní "práci s judikaturou", což vypadá tak, že si máte sami najít celý judikát, ten celý přečíst, a segmentovaně ho přepsat do téhle ptákoviny. To je úplně k ničemu ("Dobrý den, jsem student čtvrtého ročníku právnické fakulty a ještě jsem se nenaučil pracovat s judikaturou, mohli byste mě to naučit tím nejhloupějším možným způsobem?" To se asi nestane, že ne... Doslova každý, komu je to praktikum určeno, už s judikaturou umí pracovat a každý to dělá trochu jinak! Tohle je pedagogicky i prakticky prostě hovadina!), nepředává to žádnou hodnotu a doslova nikomu to nepomůže – a přitom by to mohla být deviza praktika, kdyby, dejme tomu jako praktikum korporací z naší fakulty, dávala studentovi přehled judikatury k jednotlivým tématům a nudila ho reálně pomocí ní řešit jednotlivé úkoly! Ale ne, autoři ro prostě museli udělat hloupě – a zároveň tak, aby to dalo pro ně samotné co nejmíň práce.

K tomu můžeme přihodit některé idiotské otázky, typu "Jak se... změnilo oproti loňskému roku?", což praktikum činí aktuálním přesně na rok (gratuluji) a z autorů činí nekompetentní bandu (gratuluji na druhou).
Já fakt nevím... tohle je tak strašně zbytečná věc...

Štítky knihy

sociální zabezpečení

Autoři knihy

Michal Blažek
česká, 1994
Jana Komendová
česká, 1980