Prahou bratří Čapků

Prahou bratří Čapků https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/437265/bmid_prahou-bratri-capku-nuJ-437265.jpg 5 17 5

Literární bedekr si všímá míst spojených s životem, dílem a odkazem slavné sourozenecké dvojice. Bohatě obrazově vybavená příručka věnuje pozornost lokalitám, kde Josef a Karel Čapkové bydleli, pracovali, kde se konaly premiéry jejich divadelních her, kde žili jejich přátelé a lásky. Kniha nás přivádí mimo jiné na Vyšehrad, kde je hrob Karlův a symbolický hrob Josefův, či na Olšanské hřbitovy, místo posledního odpočinku jejich rodičů.... celý text

Přidat komentář

Apo73
16.04.2024 5 z 5

Celá tato edice Průvodců je parádní. A pokud kromě Prahy estébácké, stalinistické, nebo bigbeatové máte rádi první republiku, pak jsem na jiné místě vychválil do nebes Prahu avantgardní a jako podskupinu bych dal tuto Prahu batří Čapků. Pan Slomek je dlouholetý kulturní redaktor různých periodik a tak jeho zastávky na jednotlivých místech, kde bratři působili, jsou zasvěcené a nejen kompilační, proložené různými citáty a svědectvími. myslím, že to funguje nejen jako průvodce, ale i takový netradiční vhled do jejich života - stačí se postavit na Náměstí Míru a jen se rozhlížet, Čapci působili skoro v každém rohu - není divu, že tam je ten skvělý Opočenského pomník. Takže člověk se skrze tuto knihu i tak nějak dotkne obou bratrů a tomu dávám pět hvězdiček a ještě doporučuju.

Rade
23.11.2023 5 z 5

Knížka s mapkami a mnoha fotografiemi. Pro milovníky Prahy i obdivovatele bratří Čapků; propojení pražských míst s životem obou bratří je výborný nápad.
Po návštěvě památníku Karla Čapka ve Strži na jaře 2022 jsem dál a dál pátrala o podrobnostech o životě Čapků, tahle kniha pro mě navazuje na ty už přečtené. Čím víc toho o obou bratrech vím, tím víc mám chuť se nořit nejen do čtení o nich, ale do doby počátku 20.století a celé první republiky. Až při čtení knih o životě Čapků jsem pochopila, jak moc byli spolu bratři spjatí a jak moc byla i jejich díla propojena.
Při četbě se projdeme tam, kde Čapkové společně bydleli, kde studovali, kde se ženili, kde se bavili...
Namátkou:
Dům v Říční ulici, první společné bydliště bratrů v Praze. Dvojdomek v dnešní ulici bratří Čapků na Vinohradech - chodím kolem něj často a říkám si, kdy bude konečně, jak dříve přislíbeno, zpřístupněna Karlova polovina domu veřejnosti? Divadlo Na Vinohradech, Národní divadlo. Palác Lažanských, z jehož oken celá Čapkova rodina shlížela na průvod v čele s T. G. Masarykem v roce 1918. Slavná kavárna Union, po které už dnes nezbylo vůbec nic, ani dům, a za jejíž záchranu Karel Čapek volal již v roce 1923...
Při četbě knihy procházíme Prahou, s jakou se dnes už nesetkáme, a nakoukneme ještě podrobněji do života Čapků. Třeba výborným sloupkem Karla o amerických kamnech v bytě v Říční ulici (Řeřavé srdce domu) z roku 1922, nebo veršovánky při příležitosti svatby bratra Josefa s Jarmilou Pospíšilovou v r. 1919. Nebo vtipný příspěvek Josefa do Lidových novin Ó radostné stěhování z roku 1923...
Moc doporučuji!
*
„Vše se rozběhlo a snad jsou tam teď jiné mladé hlavy, jež jednou žalostně skončí na profesorských a jiných oficiálních místech; ale Unionka je a měla by zůstat chráněnou rezervací. Měl by se zákonně chránit její tajný recept na záhadnou černou kávu, její vzduch, zápach kyselých rybiček na schodech, Paterův úvěrní systém, jeho... jeho poněkud příslovečné slovní formy, zkrátka celý ten genius loci – protože to je vpravdě locus genii.“ (Karel Čapek, 1923)
----------
A ještě drobnost: Pomník bratří Čapků Pavla Opočenského na „Míráku“ (kamenný monolit se jmény), jenž je také v knize zmíněn, je možná zajímavý, ale přece si pomník pro Čapky představuji jinak (líbí se mi i ten klasický v Malých Svatoňovicích, kde Karel drží zcela neklasicky kropicí konev...).
Co takhle zrealizovat návrh sochaře Jana Simoty, jehož zmenšený návrh je k vidění na pobočce Městské knihovny na Opatově? Nebo návrh sochařky Ellen Jilemnické, který vytvořila právě pro soutěž pro nám. Míru, ten se mi líbí moc moc, škoda, že se pro něj nenašlo někde ve veřejném prostoru místo.
Bratři Čapkové by si to zasloužili, a Praha jakbysmet.


Iki1
08.07.2022 5 z 5

Toto putování mě opravdu potěšilo. Perfektně zmapované, vyzdrojované, doplněné fotografiemi, citáty z dopisů či různých dobových článků. K tomu výborně graficky upravené. A podobně jako Čapci mířící přímo k jádru, bez zbytečného balastu.

Péťa1950
29.11.2021 5 z 5

Nádherně zpracovaná publikace. Místa, kde v Praze žili a pracovali bratři Čapkové, proložené články Karla a Josefa a také jejich přátel, spolupracovníků a rodinných příslušníků. Vše tvoří krásný celek. Kniha provází čtenáře až do konce života obou bratrů k místům jejich věčného spánku. Josef zemřel v koncentračním táboře. Na Vyšehradském hřbitově má vymezené místo se jménem jako hrob v dáli.

Sidonka3
31.03.2021 5 z 5

Je to nádhera! To byla první myšlenka, která mi napadla, když se mi literární bedekr „Prahou bratří Čapků“ dostal do rukou. Vymazlenost! Křídovej papír a na něm v nejvyšší kvalitě fotografie různých budov, od vilek, divadel, škol, kostelů, historického centra až po kavárny, které měly co do činění s K+J nebo jejich nejbližšími. Do toho různé portréty, sochy atd., no řeknu Vám, Academia se zase jednou vytáhla.
Pan Slomek také nezklamal, k textu jsem se ovšem dostala až posléze. Pozval nás na známá i méně známá místa spojená se slavnou sourozeneckou dvojicí, oživil je citacemi osobností, sloupky, no prostě, nekupte to, i když třeba nejste zrovna z Prahy. Názvy „kapitol“ jsou výmluvné. Je to „Zastavení první“ až po „Zastavení čtyřiatřicáté.“ Pod nápisem je jméno ulice s číslem popisným a dole text, jak se daná lokalita váže k umělcům nebo třeba jejich příbuzným, zda tu měl Josef výstavu či z jakého důvodu se tu o ní píše (scházeli se zde třeba s přáteli atd.). Na protější stránce je pak maličká mapa s ukázkou, kde se místo nachází.
Na bedekr jsem se těšila - a nezklamal. Už se těším, jak se teď na jaře vydám po stopách těch, co nás předcházeli a o mnohé nás obohatili.

Štítky knihy

průvodce mapy Josef Čapek Karel Čapek, 1890-1938 bedekry

Autorovy další knížky

Jaromír Slomek
česká, 1958
1997  89%Život snů a skutečnosti
2020  93%Prahou bratří Čapků
2007  90%Řeč neřeč
2017  96%Prahou Jaroslava Seiferta

Kniha Prahou bratří Čapků je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce6x
Chystám se číst16x
Chci si koupit9x