Pozvání do sociologie: Humanistická perspektiva

Pozvání do sociologie: Humanistická perspektiva https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64332/pozvani-do-sociologie-humanisticka-perspektiva-64332.jpg 3 26 4

Kniha amerického sociologa Petera L. Bergera patří dnes již mezi klasické práce a na mnoha světových univerzitách je doporučována studentům jako nejlepší úvod do sociologie. Kniha vychází v českém jazyce ve druhém vydání a v novém překladu. Práce je doplněna o závěrečný dodatek z roku 2002, v němž se autor vypořádáva s některými negativními tendencemi v sociologii, které se objevily od doby, kdy jeho kniha vznikala.... celý text

Literatura naučná Sociologie, společnost
Vydáno: , Lukáš a syn (Barrister & Principal)
Originální název:

Invitation to Sociology


více info...

Přidat komentář

Cink262
04.01.2021 5 z 5

Z tradičních úvodních "učebnic" sociologie (Bauman, Giddens, Berger popř. Keller pro české čtenáře) mi Bergerovo Pozvání přijde nejčtivější. Není tak zevrubný jako Giddens ani tolik nedává důraz na hledání sociologie v každodennosti jako Bauman. Zato však zasazuje sociologii do širších struktur historie, filosofie, umění i mýtů. Velké množství přirovnání a metafor z ní dělá i stylisticky velmi čtivou knihu. Berger píše vtipně (v obou hlavních smyslech toho slova) a esejisticky. Někomu to nemusí vyhovovat - určitě je k četbě třeba základní kulturní orientace; na předzkouškové učení taky není nejlepší - ale rozhodně si nemyslím, že je kniha zastaralá nebo trpí na to, že ji napsal americký sociolog zasazující mnohé jevy do americké společnosti v situaci Studené války. Důležitější mi přijde to, že je to kniha, v níž se její autor snaží koncipovat sociologii zvnějšku (jako humanitní disciplínu) a její filosoficko-vědeckou problematiku spojuje s etikou - jeho koncept humanistické sociologie je tak jedním z posledním záchvěvů vědecké a zároveň humanistické koncepce v sociálních vědách (vliv fenomenologie a existencialismu je u Bergera velmi zřetelný) před postmoderním marasmem, či - chcete-li - postmoderním procitnutím.

2032
14.12.2020 4 z 5

Kniha je příjemně psaná i pro lajka, nejedná se úplně o odborný celistvý úvod, ale spíše o popis konkrétního autora a jeho náhled na vývoj sociologie v druhé polovině 20. stol. I když autor o dané problematice píše velmi dobře, tak je jakož to americký autor se zaměřuje na sociologii právě z větší části z pohledu amerického sociologa.


ZNellyZ
07.11.2020 odpad!

Povinná kniha k seminární práci, která nemá být učebnice, ale rozhodně tak působí. Složité pojmy a vysvětlování naprosto triviálních věcí. Jelikož neustále mluví o americké společnosti, která je mi stejně tak blízká, jak dějiny Severní Koreje, tak vlastně mi to nepřidalo nic nového.

Joges
28.01.2018 2 z 5

Musel jsem ji přečíst jako studijní materiál. Peter Berger v úvodu uvádí: „Kniha byla napsána, aby se četla, nikoli studovala,“ otevírá se tak široké veřejnosti, přesto se druhá část hemží složitými pojmy a pojednáními, které mi toho moc neřekly. Autor se z převážné části zaměřuje na americký systém a společnost pojímá jako drama či divadlo, v závěrečné fázi dokonce i jako loutkové divadlo. Kniha mě v několika směrech a rozhledech sice obohatila, ale sám od sebe bych ji číst asi nezačal. Pozvání do sociologie by mě neupoutalo zřejmě ani v době svého vzniku.

Štítky knihy

sociologie

Kniha Pozvání do sociologie: Humanistická perspektiva je v

Právě čtených1x
Přečtených41x
Doporučených1x
Knihotéce10x
Chystám se číst9x
Chci si koupit4x