Povstalci II. - Mogila

Povstalci II. - Mogila https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373243/bmid_povstalci-dil-ii-mogila-RSj-373243.jpg 5 3 3

Přidat komentář

hanzmb
07.06.2021 5 z 5

Začátek 2.dílu není tak akční, jak předchozí končící bitvou u Zborova. Ale kronika musí zaznamenávat vše, i ty klidnější pasáže. On to je ostatně jen klid před bouří. Vše kvasí a najednou jsme oběma nohama v začátku anabáze do Vladivostoku. Strašné kvantum informací o situaci v Rusku díky tomu, že se autor nezaměřil jen na své vzpomínky, ale čerpá i ze vzpomínek a deníků dalších přátel.

braunerova
15.12.2018 5 z 5

Táborové historky vojáků mě moc nebavily, ale na vítězství našich u Zborova můžeme být právem hrdí. Ruská fronta se pod vlivem bolševické propagandy hroutí. Legionáři mají pocit, že velký podíl na tom mají ruští Židé, a to nejen mezi bolševiky, ale také premiér Kerenskij.

"Jed německo-bolševické agitace působí na neuvědomělé, zatemnělé masy zemljáků. Trneme hrůzou nad osudem, který by mohl postihnout naši brigádu, neustoupí-li včas do zázemí a zatínáme bezmocně pěsti."

Rudé gardy nemilosrdně popravují nepřátele revoluce, podezřelé i nevinné. Mezi legionáři agitují čeští bolševici. Trockij žádá odzbrojení legií, k bolševikům se přidávají němečtí a maďarští zajatci.

"Bolševická svoboda rozkvétá ruskému národu, topí ho ve vlastní krvi, plivá a šlape po lidskosti, právo na život má dnes jedině žhář a lupič, lepší kabát je průkazem způsobilosti, aby ten, jenž jej nosí, byl okamžitě zastřelen."


OlafSveinsson
08.03.2018 5 z 5

Druhý díl je stéle velmi čtivý, ale je o poznání dramatičtější než první, už jen proto, že začíná slavnou bitvou u Zborova a pokračuje pohnutými událostmi kolem ruské bolševické revoluce, které nutí naše legionáře ustoupit dále na východ.