Povinnost kapitána

Povinnost kapitána https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183385/povinnost-kapitana-q7h-183385.jpg 4 26 26

Osmý duben roku 2009 začal pro kapitána Richarda Phillipse jako další běžný den – alespoň do chvíle, než na jeho plavidlo, zhruba dvě stě mil od Afrického rohu, zaútočili somálští piráti vyzbrojení puškami AK-47 a vnikli na jeho palubu. Kniha, podle které byl natočen i film v hlavní roli s Tomem Hanksem, zachycuje skutečný příběh o novodobém pirátství, hrdinství a o přežití na širém oceánu. Příběh obyčejného člověka, který dělal to, co považoval za svou povinnost, a tím se stal hrdinou.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Thrillery
Vydáno: , CPress
Originální název:

A Captain's Duty , 2010


více info...

Přidat komentář

jan7760
17.09.2021 5 z 5

Zaujimavy pohlad do myslenia somalskych piratov a zajatca zaroven. Tema novodobeho piratstva laka k dalsiemu badaniu na nete. Co som sa docital, tak to az tak velmi nebola pravda /ak vobec/, ako sa choval kapitan po ataku piratov. Ako pravy americky hrdina bol vykresleny vo filme a knihe... kde je pravda, ako vzdy niekde uprostred...

Silmarien
21.08.2017 4 z 5

Konkrétny príbeh o novodobom pirátstve v oblasti okolo Somálska. Loď obchodného námorníctva USA prepadnú piráti. Posádka zareaguje a schová sa, zvyšok mužov sa vďaka kapitánovi tiež dostane do bezpečia, takže napokon je jediným rukojemníkom on. Ako sa celá situácia počas piatich dní vyvíjala, na to spomína, samotný Richard Phillips.
Ten sa okrem samotného prepadnutia retrospektívne vracia k iným častiam vlastného života a dohromady to dáva slušný príbeh.
Občas som sa pri podrobných opisoch lode a popisoch konkrétnych situácií strácala, až mi niektoré veci nedávali logiku, ale inak to pre mňa bol veľmi zaujímavý vhľad do oblasti, o ktorej som nemala žiadne bližšie vedomosti.


Peter.Melon
23.03.2017 4 z 5

Pěkné dílo a také příběh,který je také filmový...

Lukinsons
05.06.2015 5 z 5

Povedený a napínavý. Nejvíc se mi líbilo líčení chování pirátů :) U toho jsem se párkrát i nahlas zasmál, protože to museli být fakt magoři a k tomu stav mysli kapitána Phillipse musel být taky něco :) Kapitán je určitě sympaťák.

milamarus
24.05.2015 5 z 5

Nechci být ke svému dosavadnímu životu nevděčná, a proto říkám, že mi přálo mimořádné štěstí. Včera jsem sledovala zprávy a měla radost z toho, že nám nevykradli byt, že mě při cestě z práce nikdo neoloupil a především, že nikdo neusiloval o můj život. Jinými slovy převážná většina těch s nimiž přicházím do styku jsou dobří, inteligentní a tolerantní lidé.

Richard Phillips takové štěstí neměl. Jako kapitán nákladní lodi se stal (jako vůbec první Američan) zajatcem pirátů, kteří už pár staletí razí cestu: když něco potřebuju a nedostává se mi to, zaopatřím si to tou nejkratší možnou cestou. Kapitánovu porážku ale nečekejte. Rozhodl se je vyburcovat k poznání, že tohle není případ „jak to vždycky chodí“.

Přitažlivá kniha!

SladkaK
14.10.2014 5 z 5

Videla jsem nejdrive film a tato kniha je nemene kvalitni, navic je to pekne zpestreni, nebot jak to byva, je tam hodne veci navic. Autor pridava spoustu svych davnych zazitku.

danekdj
20.09.2014 4 z 5

Úžasná kniha, která byla pro mě spíš doplněním filmu. Film překonal hodnoty a Tom Hanks se ukázal jako skvělý kapitán, ale až po předloze právě Kapitána Phillipse. Kniha se tedy pro mě stala čtením předlohy. Pokud vydržíte některé protáhlé pasáže, určitě skvělá kniha, doporučuje 9/10 kapitánů.

callahanh
10.07.2014 4 z 5

Velice zajímavá a čtivá kniha o události, kterou většina z nás bohudík nezažije. Oceňuji Phillipsův věcný styl psaní, kdy se ničím příliš nezabývá a pouze popisuje věci tak, jak probíhaly. Nějakými úvahami se zabývá jen minimálně, což je v jeho nastoleném stylu jedině dobře. Nevadily mi ani odbočky do života jeho manželky, které bych řekl, že jsou taky zachyceny velmi citlivě a zároveň jednoduše. Phillips také velmi umně představí sám sebe a svůj život a to, jak se vůbec k námořnictvu dostal. Vzhledem k rozsahu knihy to udělal výborně, protože to nedělá nijak zdlouhavě, ale jen stručně a jasně vyzdvihuje pouze ty nejdůležitější milníky v cestě k funkci kapitána. Možná, že tu mohlo být trochu víc jeho psychologie, ale to by pak nejspíš kniha ztratila na spádu a čtivosti. Vzhledem ke všemu výše zmíněnému se pak dá odpustit i fakt, že popisy se mu moc nedaří a jednotliví piráti se mi představovali jen velmi těžko (a stále mi tam nabíhali filmoví představitelé), takže jsem měl občas problém odlišit, kdo je kdo. Víceméně se dá říct, že román slouží jako výborný doplněk excelentního filmu, v němž bylo jedině dobře, že se scenárista soustředil jen a pouze na samotné přepadení. 80%

marshall
03.01.2014 4 z 5

Na přelomu letošního roku spatřilo světlo světa hned dvojí zpracování autobiografického příběhu Američana Richarda Phillipse, kapitána obchodní lodi Maersk Alabama, přepadené léta páně 2009 při své platbě na jih skupinou somálských pirátů. A jak to tak (ne)bývá, film natolik nadchnul, že jsem sáhl po knižní předloze. Předně je třeba zdůraznit, že dějově ani faktograficky si spolu jedno či druhé vyprávění nezadají a jdou téměř až puntičkářsky ruku v ruce; zkrátka vše sedí /podobný názor zastává i vlastní hlavní hrdina R. Phillips, viz. jeho (polo)oficiální zpovědnice pod kometnářem/. Klasický moderní přímočarý styl psaní je svěží, velice čitelný a lehce stravitelný; autor se v líčení veškerého dění na palubě vyjadřuje racionálně a uvážlivě a jeví se tak jako velký profesionál. Problém nastává až ve chvíli, kdy se v "flashbackách" vrací do svých prepubertálních a adolescentních let a vyprávění dostává nádech autorova medailónku, který je hlavně opředen takovou mě velice složitě interpretovatelnou nesympatičností a absencí charizmatu. Zkrátka mi ho nepřišlo vůbec líto. Tam, kde ve filmu exceluje Tom Hanks a člověk si může ukousat nervozitou nehty, bude v knižní předloze patrně ještě vsunuta stránka, dvě sentimentálních poznámek doma u rodinného krbu strádající manželky. Dobře věděl scénarista, kde popustit uzdu a vyhnout se lichým místům. Úplně jsem nad osobou Richarda Phillipse zlomil hůl ve chvíli, kdy na dotaz v interview, jestli by v duelu kdo s koho s Tomem Hanksem zvítězil on či herec, odvětil, že jednoznačně on, nejen protože je o 40 liber těžší, ale taky proto, že je dle jeho slov hollywoodský herec "big crybaby", tedy jakýsi uplakánek nebo poseroutka. Skutečnost že velmi čtivě zpracoval takto poutavé a atraktivní téma to nikterak nemění!

slíbený odkaz pro zájemce: http://www.reddit.com/r/IAmA/comments/1p2csm/i_am_captain_richard_phillips_whose_story/

Charlie Esprit
29.12.2013 5 z 5

Knihu rozhodně doporučuji!

Autoři knihy

Stephan Talty
americká
Richard Phillips
americká, 1955