Povídky jemné i tajemné

Povídky jemné i tajemné
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/196389/povidky-jemne-i-tajemne-Vfg-196389.jpg 4 4 4

Kniha je určena spíše pro dospělé, kteří se nechávají rádi překvapit nečekaným koncem. Soubor povídek rozdělených do čtyřech částí. Na inteligentní Sci-fi bez krve a vesmírných stříleček, dále na povídky tajemné, ve kterých na Vás dýchne atmosféra čehosi na pozadí našeho světa, dále jsou zde povídky jemné a zvláštní, které by Vás mohly překvapit nečekaným dějem a zápletkou a nakonec na povídky o lidech a jejich osudech. Zde jsou povídky, které mají svůj základ čerpán ze života lidí kolem mne.... celý text

Vydáno: , Nová Forma
více info...

Přidat komentář

Marekh
24.02.2021 4 z 5

Děkuji autorovi za poslání knihy v elektronické podobě ve formátu PDF. Těšil jsem se až si přečtu tuto knihu. Kniha se dělí na 4 části: Na SCI-FI, povídky tajemné, povídky jemné a zvláštní, a nakonec povídky o lidech. Všechny žánry se v povídkách prolínají. Celkově se v knize vyskytuje 26 povídek. Líbila se mi také PŘEDMLUVA. Uvedu alespoň pár vět z předmluvy: „Nelekejte se prosím, nejsem spisovatel! Jen jsem se po dlouhé době vrátil ke psaní a vytáhl ze šuplíku stará díla. Mým jediným cílem je čtenáře pobavit, mile překvapit, nebo aspoň trochu zaujmout. Vždy mi stačilo, když se mi podařilo potěšit alespoň jednoho čtenáře. Pokud jich bylo více, byl to pro mne malý bonus.“ Tato předmluva působí skromně, ale je míněna upřímně a myslím si, že pokud čtenáři mají v oblibě knihy, ve kterých se nacházejí povídky, tak by se jim tato kniha povídek mohla líbit. Jedná se o autorovu prvotinu, kniha byla vydána v roce 2009 a v současnosti je v klasické tištěné podobě těžko sehnatelná. Snad by se kniha dala sehnat v nějakém antikvariátu. Knihu hodnotím na 70 %.

Povídky jsou krátké, jsou odpočinkové, celkově se četly dobře. Nejdelší povídkou je povídka s názvem Neexistující. Celkově se mi povídky líbily, ale jak to už bývá u tohoto žánru, některé povídky se mi líbily více, jiné méně. Když jsem si zrekapituloval přečtené povídky, tak se mi 18 povídek líbilo a 8 povídek se mi líbilo méně. Je zřejmé, že většina povídek se mi líbila a z podílu povídek, které se mi líbily a které mne příliš neoslovily, vyplývá celkové hodnocení 70 %, což určitě není v mých očích špatné hodnocení, když přihlédnu k faktu, že se jedná o první knihu, kterou autor vydal. Povídky Portrét a Já se vrátím vyšly také v knize MRAZENÍ, kterou autor vydal v roce 2019 jako e-knihu a tyto povídky se mi líbily. Povídka Bojler se mi také hodně líbila a tato povídka byla zveřejněna také v knize RYBOLOV V SRDCI, kterou autor vydal v roce 2014. Myslím si, že povídka Telepatie se také vyskytovala v knize Rybolov v srdci, ale nejsem si už jistý, ale tato povídka mne příliš neoslovila.

Pokud bych si mohl vybrat alespoň 8 povídek, které se mi nejvíce líbily, byly by to následující povídky: Křeslo, Neexistující, Já se vrátím, Meditace kouře, Bojler, Pomsta, Kytara, Černá nebo Bílá. Určitě by se daly vyjmenovat další povídky.

V některých povídkách se vyskytují zamotané zápletky, některé povídky jsou tajemné a zvláštní a některé jsou lidské a při jejich četbě si člověk uvědomí, že se ve svém životě mohl dopustit skutků, na které není pyšný a mohl svým chováním druhému člověku ublížit, ale pokud to jenom jde, vždy můžeme požádat dotyčného člověka o odpuštění, a tím se uleví našemu svědomí a záleží na druhém člověku, jestli omluvu přijme či nikoliv. Určitě omluvou nic nezkazíme a budeme mít sami před sebou čisté svědomí. Nejhorší ze všeho je, když člověk zemře a my jsme se mu nestačili omluvit a po celý život si to pak můžeme vyčítat. Povídky také nutí k zamyšlení, abychom nebyli pasivní, když kolem vidíme nějakou nespravedlnost a zasáhli, když cítíme, že někdo někomu záměrně ubližuje. V danou chvíli půjdeme sice proti všem, ale člověk, na kterém byla páchána křivda, nám bude vděčný, že jsme mu pomohli. Někdy je lépe být s davem a do ničeho se neplést, pokud nemusíme, ale dokážeme se sami sobě podívat do očí?! Můžeme o sobě říci, že máme srdce na pravém místě, když nezasáhneme a jen netečně přihlížíme? Jiné povídky nutí k zamyšlení, co by mělo být pro nás v životě důležité a neměli bychom zapomínat na svou rodinu, stanovit si priority, abychom jednoho dne nelitovali času, který jsme nevěnovali rodině. Některé závěry povídek byly překvapivé a nahnaly po mém těle mrazení.

Určitě nelituji, že jsem si knihu přečetl. Autor určitě umí psát povídky, které mne oslovily a hodně se mi líbily, některé povídky by si určitě zasloužily větší propracovanost, ale celkově hodnotím knihu pozitivně.

Autorovy další knížky

Jiří Pešaut
česká, 1972
2020  81%Ten druhý
2011  79%Elena
2014  100%Rybolov v srdci
2018  64%Rybářské detektivky
2019  73%Mrazení