Povídky

Povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/128478/povidky-128478.jpg 5 38 8

Soubor třinácti povídek představuje básníka, prozaika, esejistu a překladatele Jana Zábranu (1931-1984) jako mimořádného autora povídek, průkopníka užívání hovorového jazyka a slangu v české próze a významného prozaika let padesátých, kdy povídky vznikly. V knize je obsaženo sedm povídek již dříve knižně vydaných, jedna povídka publikovaná časopisecky a pět zcela neznámých prozaických textů. Hrdiny Zábranových povídek jsou většinou mladí lidé, pracující na počátku padesátých let v dělnických profesích či pohybující se na okraji společnosti. Povídky jsou dokonale vystavěné a mají strhující tah. Klíčový je též jejich jazyk, v jehož užívání byl Jan Zábrana suverénním mistrem. ... celý text

Přidat komentář

boticelli
12.12.2023 4 z 5

Cením si jazyka knihy i docela reálně popsanou Prahu a její obyvatele nesympatických padesátých let. Dvě povídky (Psovid Gerža, peklo peněz) si snad někdy přečtu znova, zbytek mi ničím moc neučaroval - často mi chyběla pointa a opakující se téma fabrik a zoufalých mladíků mě prostě v této míře moc nezabavilo. 3,5*

JamaicaJo
24.09.2022 5 z 5

Talent od Boha co udusili a zmarnili primitivní soudruzi, typy lidí, co se nedávno sešli na Václaváku na demonstraci proti křehké demokracii, za kterou Jan položil svůj talent!
Neplýtvá slovy a přesto s chirurgickou přesností a jemností neurochirurga zasáhne cíl a vystihne podstatu . . .
Díky


Crimble
22.09.2022 5 z 5

Krásně napsané. Lehce, poutavě, výstižně. Talent od boha.

tonysojka
04.12.2021 5 z 5

Za mne čtenářské překvapení.Povídky vnímám jako vybroušené drahokamy a přitom drsné a surové,krásné syrovou realitou popisovaných padesátých let minulého století.
Několikrát jsem rozečetl Zábranův "Celý život " a odložil,protože mne odrazovala častá skepse(oprávněná) vyzařující z textu, a také počet stran.
Ale v povídkách z popisované šedi a beznadějnosti problýskává humor,vytříbený jazyk,nádherný slang(pro mne jako karviňoka s kratkim zobakem zábavný a osvěžující) a i jakási naděje....
V době, kdy Kundera a spol . pochlastávali po různých spisovatelských sjezdech a psali básně a ódy na totalitní režim,Zábrana makal a psal takovýhle pecky.
Čtenářský zážitek.

los
11.10.2020 4 z 5

škoda těch nedokončených textů, Zábranovy pointy jsou fakt silné; a ten přebohatý jazyk v tolika rovinách a ta atmosféra (z té buzerantské pasáže v Psovodu Geržovi se mi dělalo zle)

martineknatasa
28.06.2020 2 z 5

Kniha mi nějak nesedla, musela jsem přerušit čtení, abych ji vůbec dočetla.

Delicius
18.03.2016 5 z 5

Psovod Gruša. Jedna z nejlepších povídek/novel co jsem kdy čet.

jan.svancara
14.04.2014 5 z 5

Ukázka skutečného literárního mistrovství.