Potulný kovboj

Potulný kovboj https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/244164/bmid_potulny-kovboj-oz7-244164.jpg 4 22 10

Zachmuřený běloch jménem Shalako umí být lstivý jako indián. Nedůvěřuje ničemu tak jako své zbrani a svému koni. Teď se potulný kovboj Shalako chystá úplně sám přejet bezútěšnou Sonorskou poušť, území ovládané Apači. Nečekaně mu však zkříží cestu skupina lovců z Evropy a krásná bezbranná žena v úzkých. Kovboj se k nim nemůže otočit zády. Protože někde v poušti číhá nebezpečný apačský náčelník a ten pro ně plánuje nejkrutější možnou smrt…... celý text

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Shalako , 1962


více info...

Přidat komentář

Cassidy.L
01.08.2023 5 z 5

Další super příběh z divokého západu. Opět mě L.L. nezklamal a měla jsem to, co jsem od knihy i příběhu očekávala - napětí i šťastný konec.

alekis
24.03.2022 5 z 5

SPOILER

Stačil jen pohled
Spatřila v jeho očích tu velkou širou zemi...
a poznala, že jenom on je jediný mezi všemi...

Romantickou linku máme za sebou. Prozradím jen, že je subtilní a nenápadná, ale táhne se celým příběhem. A teď o knize něco málo víc. Splnila co měla: pobavila a poučila mě a děkuji příteli encyklopedii, který mě na ni upozornil. Stojí za přečtení. Popisy přírody a prostředí jsou perfektní a děj je dramatický! Hodně dramatický!
Teď už díky autorovi vím, jak bojovat s Apači a žádný nadutý pruský generál, přivyklý drilu, parádemaršům a bubnování mi to nevyvrátí. Neokouzlí mě pozvání na lov do divoké pouště se sluhy, večeří na stříbře a zteplalým šampaňským, a o dámách v toaletách ověšených šperky si pomyslím své. A budu si jistá, že když dojde na lámání chleba, dokáže i slaboch v sobě najít kus statečnosti, kdežto ten, kdo má tu "lepší" modrou krev, může při prvním nebezpečí hrůzou zezelenat. A opět platí, že není radno věřit nikomu než sobě, neb člověk neví, kdy natrefí na podrazáka či zločince a vůbec nejhorší je to v indiánském teritoriu. Tam se to padouchy jenom hemží!
My, odkojení Vinnetouem, tohle všechno dobře známe a proto milujeme hrdiny! Hrdinů nikdy dosti!

Poznámka ke dvěma zdejším "odpadům!". Nechápu, proč někdo přečte celou knihu, kterou pohrdá, aby ji nakonec hodnotil jako odpad! To je nesmírné plýtvání časem, ale vzal to nešť. Každý podle svého. Takže čtenář kilometr by hrdinu knihy zfackoval - tak to chci vidět na vlastní oči, kdo komu nafackuje, haha! A co ten další odpad!? Česká, možná i moravská, slezská atd. kotlinka je líhní troufalých odborníků na vše, tedy i na Divoký Západ! Po přečtení dvou westernů kolegyně čtenářka ví, jak to tam chodí a co je správné a co ne, a trhá se smíchy! Haha!

K porovnání Potulného kovboje a zmíněné Osamělé holubice. Porovnávat nelze! PK je kniha mapující na malém prostoru jeden krátký časový úsek s poměrně málo postavami. OH je hodně rozsáhlý, dost složitý román, zachvacující širší období, s množstvím postav (a taky krav), s četnými příběhy přítomných jednotlivců, a podle mého je to velmi slušný obraz části historie Ameriky.
V závěru PK je stručný životopis autora. Louis L'Amour nejen, že umí psát, což dokazuje obrovské množství jeho vydaných knih, ale za svůj život prošel ledasčím a soudím, že své zkušenosti a zážitky poctivě zúročil.
Knih tohoto autora je neúrekom, není co čekat: vzhůru na Divoký Západ! :-)


Luigi1
07.08.2020 5 z 5

(SPOILER) Shalako jede pouští,když mu cestu skříží stopy okovaného koně.S opatrností sobě vlastní jde po ní a našel armádního zvěda Pete Wellse mrtvého.Udělěli to Apači kteří utekli z rezervace.S překvapením zjistil,že po Sonorské poušti se projíždí žena jménem Irina Carnavorná jedna z evropanů kteří se usadili na opuštěném ranči.Byli bezstarostný a z omylu je vyvedl Shalako,že se na ně chystají indiáni,ale vysloužilí generál baron Frederick von Hallsstatt mu nevěřil a byl přesvědčený,že si s nimi jejich parta poradí.Shalako odjel,ale nadalo mu to rozhodl se evropany zachránit.Doporučuju.

kilometr
24.05.2017 odpad!

Naprosto zoufalé dílo!!Jestli tohle byl western,tak mi je až do pláče.Jestli to měla být romantika,tak se jdu opít.Až potkám Shalaka,tak mu dám přes držku!!0%.
P.S. Kdo dal více jak 2 hvězdičky,určitě četl jinou knihu.

kaja77
04.04.2017 odpad!

božinku, to bylo dílo. naivita neuvěřitelná, mohla jsem se místy smíchy potrhat. můj druhý western v životě, ale když knihu srovnám s osamělou holubicí, tak prostě rozdíl je propastný.

Etule
27.10.2016 4 z 5

Byla jsem zvědavá, jak se mi bude kniha číst, protože tento žánr nečtu. Kupodivu mě překvapila, ale jen v tom nejlepším. :) Děj odsýpal, postavy byly sympatické.
Rozhodně si od autora přečtu i další knihy.

sackettboy
05.08.2016 5 z 5

Vždy som sa divil, že ma tato kniha veľký úspech v USA a nedokázal som z opisov zistiť ako spojil Louis buržoáznu európu s divokým západom, ale predsa len sa mu to podarilo, a dielo je ako už tradične kvalitné. V najbližšej dobe si už konečne budem môcť filmové spracovanie.

Martin1974
10.01.2016 5 z 5

Pri románoch Louisa L´Amoura nedokážem dať menej ako 5 hviezdičiek..

alnahu
03.01.2016 4 z 5

Trošku jiný žánr, než obvykle čtu ,ale slušný western z divokého západu.Měla jsem půjčeno z knihovny a zrovna se mě hodila ,abyh splnila jeden bod z čtenářské výzvy-kniha má 176 stran.Ale četla bych ji i tak, mám ráda dobrodružné knihy.

witko
12.08.2015 5 z 5

Po přečtení tohoto westernu mám chuť se podívat na filmové zpracování. Další dobrý western.

Autorovy další knížky

Louis L'Amour
americká, 1908 - 1988
2000  77%Sackettova zem
1992  85%Vzdálené modré hory
1993  89%Jubal Sackett
2005  87%Osamělý jezdec
1992  89%Hondo

Kniha Potulný kovboj je v

Přečtených26x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce36x
Chystám se číst8x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x