Potopení a zachránení

Potopení a zachránení https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15126/bmid_potopeni-a-zachraneni-okZ-15126.jpg 5 18 6

Vo svojej slávnej eseji Potopení a zachránení (1986) Levi zhrnul štyridsať rokov svojich úvah o fenoméne holokaust...

Literatura světová Fejetony, eseje
Vydáno: , Agora
Originální název:

I sommersi e i salvati , 1986


více info...

Přidat komentář

jankor
15.09.2023 5 z 5

Ač by se dala zvládnout za jedno odpoledne, doporučuji si na tuto knihu udělat čas a nenechat se rušit..... je třeba opravdu začít předmluvou a dávat si pauzičky k přemýšlení. Přehluboké pravdy. Pak se snad ani člověk nediví, kolik lidí po návratu z koncentračních táborů ukončilo svůj život dobrovolně, když jejich okolí nebylo ochotné slyšet o těch hrůzách. Toto pojednání je světectvím o degradaci lidství až na dno. Člověče, pokoru!

DreamerX9
27.07.2023 5 z 5

Knihy o koncentračních táborech obvykle nečtu ale tahle byla velice zajímavá není to kniha na jedno přečtení to na delší zamyšlení zároveň přináší jednu myšlenku za druhou a je neskutečně skvěle zpracovaná nabízí pohled jak nadobro tak na zlo tak zároveň na různé životní etapy místy je až filozofická jinak neskutečně hloubavá


netopýr088
04.02.2021 5 z 5

Nemožno popierať ani odpustiť genocídu, ale ako ju pochopiť? Dnes, po tak dlhej dobe už vieme, že mnohí pochybovači v tom období, nemohli uveriť obludnosti holokaustu, a tak umožnili jeho priebeh a realizáciu. Primo Levi bez nenávisti a pátosu v tejto silnej eseji, premýšľa a ukazuje spôsoby ako pochopiť udalosti, ktorých bol svedkom a obeťou zároveň.
On dokázal preklenúť priepasť medzi obeťou a nami, ktorí už nemáme kontakt s bolesťou, ktorú svedok zažil. Priepasť, ktorá sa neustále rozširuje, pomáha autor premostiť touto knihou, nech už sa rozšíri akokoľvek veľmi. Knihou všeobecne platnou...

DědaMráz
12.11.2020 5 z 5

Pro tuhle knihu nemám adjektiva, která by ji neurazila. Opatruji ji ve své knihovně. Nic upřímnějšího od srdce a tak bolavého jsem asi nečetl.

Ptah25
04.02.2016 5 z 5

Není to jednoduchá kniha na čtení, je to hodně depresivní. ale navštívil jsem koncentrační tábor Oswiecim a rozhodl jsem dozvědět ještě více. Samotná návštěva bývalého koncentračního tábora je pro mne poměrně silný zážitek - vidět to vše na živo a dočítat se o hrůzách, které se tam odehrály, vidět to co tam zůstalo - kufry, vlasy, protézy, kabáty, kartáče atd., navštívit popravčí místa a pece, to v člověku zanechá silné emoce...tato kniha není jiná, eskort z Itálie, ponížení po příjezdu do tábora, ponížení od stejně postižených spoluvězňů, kteří si o sobě myslí že jsou tam měsíc a tak jsou mazáci. Bití, nedostatek jídla, špatná hygiena, degradace samotného lidství....co více dodat, je potřeba si to přečíst, je potřeba předávat dalším generacím hrůzy, které se děly poměrně nedávno.

Bruklinka
10.07.2015 5 z 5

Skvělé, autorovo nejlepší dílo.