Postel u okna

Postel u okna https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/190974/postel-u-okna-2oQ-190974.jpg 4 72 15

Českým čtenářům není třeba představovat autora známých knih Nevyšlapanou cestou, V jiném rytmu nebo Duchovní růst ve věku úzkosti. Psychologický román s detektivní zápletkou Postel u okna se svou formou od ostatní Peckovy tvorby poněkud liší. Podobně jako v ostatních svých dílech se i v této knize Peck zabývá problematikou dobra a zla, duchovního růstu a hledání sebe samého, mezilidských vztahů a lásky, která mění život jednotlivce, a tím trochu i celý svět. Také v této knize autor využívá bohatých zkušeností své dlouholeté psychoterapeutické praxe.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Portál
Originální název:

A Bed by the Window , 1990


více info...

Přidat komentář

rejka79
01.03.2024 3 z 5

Je to takový trochu bizár..., ty postavy jak jsou posedlé nejakou sexuální uchylkou včetně starých žen, do toho furt Bůh a podivná psychologie postav...no, autor to ma v šišuli asi dost pomotane... Bůh/duchovno x sexualita, potřeboval by trochu méně chodit do kostela a vic k psychoterapeutovi. ...Ufff a to vyústění jakože ďáblem posedlý pachatel, který se snaží zničit světlo v duchovně pokročilém jedinci...no, bizár, ani mě to 2x literárně nechytlo.

Petiz
14.02.2024 3 z 5

Knížku jsem přečetla jedním dechem. Bavila mě. Zajímavá zápletka, prostředí, lidi. Bylo tak hodně moudrých myšlenek, ke kterým bych se i někdy ráda vrátila. Na druhou stranu mi někdy připadalo, že je toho v téhle knížce až moc, jen aby to bylo přecpané. Ale čtení dobrý


Sůvazknihovny
11.05.2022 5 z 5

Skvělý psychologický román.

Jodys.63
16.11.2021 4 z 5

Příjemná změna v rámci detektivního žánru díky autorovým praktickým zkušenostem, dějově tak 3-hvězdičkové, ale díky prostředí dávám o hvězdičku víc

Eldar80
27.08.2020 4 z 5

Hodně zvláštní zážitek. Nechci tomu moc křivdit, ale faktem je, že je to nejvíc úchylná kniha, kterou jsem četl za poslední dva roky. Předtím to byl Houellebecq. Ani jsem o sobě nevěděl, jak moc jsem vlastně prudérní. :)
Tedy ne že by mě vadil sex v knize. Jenže to fakt není, co by člověk očekával. Uvítal bych knihu přirozenější. Nečtu severskou krimi ani podobné thrillery a tak mě nakonec pohorší psychologický román. :D
Zpracování je zvláštní. Dlouho je to tak nějak povrchní. Detektivní zápletka to oživí jen částečně. Po literárně umělecké stránce slabé. Psychika postav schematická. Právě zjednodušení postav bych u takového románu nečekal.
Je to však vystavěné jinak. Příběh se odehrává v sanatoriu a tak se řeší hlavně závěrečná část lidského života. A všudypřítomná smrt. Sledujeme životy pacientů a zdravotního personálu, který se musí s prostředím nějak vyrovnávat.
Ponoření do příběhu přijde nečekaně. Pacienti na detektivní vyšetřování různě reagují a nutnost vypořádat se tragickou událostí je nutí přehodnotit vlastní životy. U pacientů a personálu tak začne docházet k přirozenému osobnímu růstu.
Pozitivně hodnotím kvůli tomu jak je kniha ke konci dojemná. Sice jsem si toho moc neodnesl, ale jsem rád, že jsem to četl. Ta divná zkušenost stála za to. Rozhodně mě tento žánr zaujal a chci si podobných knih přečíst víc. Třeba mi to jen nesedlo. 80%

momo01
15.07.2020 4 z 5

Nosná myšlenka by se asi dala shrnout takto: „Pokud vidíme jenom to, co je na povrchu, moc toho nevidíme.“
Nejen z celého příbehu, ale i od každé z postav se dá něco naučit.
Například od Heather, že je skvělé starat se o druhé, ale nesmíme se zapomínat na sebe;
od Stephena o tom, že nikdy nejsme bezmocní.
od paní Grochowské, že když je naším životním scénářem „chci být dokonalá a všem se zalíbit“, tak to nefunguje;
a od doktora Kolnietze se dá okoukat trpělivost a víra v druhé.
Pátá hvězda chybí jen proto, že na konci přece jen až moc lidí došlo ke katarzi a duchovně vyrostlo.

Ventimiglia
03.03.2019 5 z 5

Silný zážitek, určitě se ke knize ještě vrátím. Koupila jsem si ji - a to už něco znamená!:)

ecila13
06.11.2017 4 z 5

Pěkně vykreslené postavy, prostředí léčebny, terapie...
(Detektivní zápletka byla podle mě zbytečná.)

Tyet
16.06.2017 2 z 5

V knize psychologa Morgana Scotta Pecka postavy přemýšlí, jednají a mluví jako z učebnice psychologie. Schematické pojetí příběhu jakoby ze skutečného života, neobsahuje žádný nadhled, pochybnosti o roli psychologie, natož špetku humoru. Ačkoliv se může zdát, že kniha je hlubokomyslná (je plná Boha, duše, podvědomí a tak dále), opak je pravdou. Možná může sloužit studentům psychologie jako soubor modelových situací, se kterými se mohou v praxi setkat. Kniha se mi nelíbila ani obsahem, ani použitým jazykem.

bookemma
02.06.2017 5 z 5

Výborná, velice mě zaujala, přestože ze začátku jsem jí tak úplně nevěřila. Ale někdy na sté straně mě plně vtáhla do děje. Asi i kvůli tomu, že v znám prostředí domovů důchodců i léčebny, dokázala jsem se do prostředí poměrně dobře vcítit. Psychoterapie mi byla také velice užitečná, uvědomila jsem si, co jsou skutečné neurózy, a jejich nebezpečí. Vývoj hrdinů byl prostě skvělý. Nevěřím však tomu, že v reálném životě by se všichni tak "obrátili k lepšímu". Nejvíce nepravděpodobné mi to přijde v případě Heather, bohužel.

raffi
13.04.2017 5 z 5

Pekná kniha a pre mňa príjemne prekvapenie. Románu vôbec neuškodila detektívna zápletka, autor aspoň mohol ďalej rozvíjať myšlienky dobra a zla (či už v podobe podstaty samotných ľudí alebo ich činov). Zaujímavé prostredie domova pre seniorov a rôznorodosť postáv využil dokonale a kto má rád psychologické romány, pravdepodobne nebude po prečítaní sklamaný.

Gabi13
19.02.2017 5 z 5

Moc mě detektivky nelákají, ale tady jsem udělala změnu. Prostředí knížky mě velmi zajímalo a rozklíčování jednotlivých postav mě v ději moc bavilo. Pěkně se to četlo.

kamise
12.10.2015 3 z 5

Kniha není špatná, je čtivá a celkem napínavá, ale konec je už na můj vkus příliš černobílý, autor opravdu příliš moralizuje a zápletka, nejspíš úmyslně, naopak není jednoznačně vyřešená. Pravděpodobně tím chtěl autor naznačit, že identita vraha není podstatná a že někteří lidé (zlí) jsou schopni vraždit a jiní (hodní) toho schopni nejsou, konec příběhu však díky tomu dle mého názoru působí poněkud nerealisticky.

Moška
09.09.2015 4 z 5

Nejprve jsem byla zklamaná, když se v románu o životě v domově pro seniory objevila detektivní zápletka. Celkem rychle mne to přešlo. Kniha čtivá, inteligentní, avšak jednotlivé charaktery, především klientů, mi připadaly popsány dost povrchně, stejně jako změny jejich myšlení a chování se dály na můj vkus snadno a rychle. A možná by v knize mohlo být méně poměrně okatě moralizujících pravd, nicméně tohle příběhu neubralo.

Pro Cagbel:
Myslím, že právě ty pochybnosti v nás chtěl autor zanechat. Také jsem byla na vážkách a vlastně dosud jsem...

vhumanik
23.07.2013 5 z 5

Tahle knížka mě dostala. Od začátku jsem se hodně zabral nejen do čtení ale i doo přemýšlení nad psychologií jednotlivých postav a trošku mě pak zklamalo, když se příběh přehoupl do detektivky. Nicméně po pomalém rozjezdu to i v té "detektivkové" části začalo být velmi zajímavé a já knihu doslova zhltal do posledního písmenka. Vřele doporučuju!