Vzorek bez ceny a Pan biskup

Vzorek bez ceny a Pan biskup https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92099/bmid_vzorek-bez-ceny-a-pan-biskup-y24-92099.jpg 5 11 11

Posledních sto let série

1. díl >

První díl románové trilogie čerpá ze skutečných životopisných zápisků dědečka Morice.

Přidat komentář

jana14
02.08.2021 5 z 5

Jako velmi mladá dívka jsem při svém obvyklém pátraní v naší malé, zaprášené knihovně narazila na poklad. V regále stály v otrhaných hnědých obalech (kdo pamatuje ?) knihy z rodinné ságy Norberta Frýda - Vzorek bez ceny a Pan biskup, Hedvábné starosti a Lahvová pošta. Vše podle skutečných událostí, inspirováno zápisky dědečka, tatínka i životem autora.
Jméno spisovatele Norberta Frýda jsem již dříve znala z výborného historicko-životopisného románu Císařovna.
Pro mne byla četba mladém věku takovým prvním setkáním se světem českých Židů (mimo holokaust). V těch dávných dobách byl život pro většinu lidí těžký. Pro Židy, kteří chtěli zachovávat svá náboženská přikázání a tradice, ještě složitější...Kniha byla přitom velmi milá, nechyběl ani humor. Krásný obraz života jedné rodiny v Rakousku-Uhersku, trochu z jiného úhlu pohledu... Moc bych si přála, aby celá sága vyšla znovu. Určitě by si našla své čtenáře i dnes.

sika444
20.05.2020 5 z 5

Jedinečná kniha - kronika. Jako obyvatel Tachova navíc oceňuji skvěle vylíčenou atmosféru Tachovska a Mariánskolázeňska z doby, kdy zde žili úplně jiní obyvatelé než dnes.


milan3144
05.12.2018 5 z 5

Tak prvních sto stran jsem dost tápal a hledal ke knize jakýsi přístup. Přeci jen jakožto ateistu, který má k náboženství vztah složený z určité směsice až despektu, shovívavosti a zvědavosti, mi tento počátek vyprávění o předcích autora, hojně prokládaný názvy různých židovských svátků, rituálů a konání, nepřipadal až tak poutavý.
Ve chvíli, kdy se na scéně ocitá Alfréd, na mě kniha začala dýchat tou atmosférou starého mocnářství, jakou jsem pociťoval i z knížky "Můj strýc Odysseus". Tady jsou ale osudy a zážitky postav ještě jiné v tom, že oni sami žijí (z důvodů víry) jiný život, než většina okolních lidí a ten je nutí k ať už dobrovolnému, či nucenému vyčleňování. Jak dobře víme, a to nejen v případech náboženských, většinová společnost dokáže odlišnost v ideálních případě oficiálně tolerovat, ale ve chvíli kdy nastane ten "správný" čas a podmínky, jsou ti odlišní terčem všech možných útoků, podnícených za jakoukoliv záminku.
Dávám pět hvězd a těším se na další pokračování.

witiko
28.10.2017 5 z 5

Nikdy bych nečekal, že obyčejné životní příběhy rodinných předků bez jakékoli nápadné stylizace, dramatizace a fabulace potáhnou jako ten nejlepší román. Norbert Frýd dokáže vdechnout kdysi žijícím postavám literární nadčasovost, aniž by to přestával být věrný dokument doby, lidí a poměrů. Umí lidský život podat jako příběh, odhalit jeho skrytý smysl a směřování, vystihnout paradoxy i osudové okamžiky, ve kterých naše celoživotní usilování směřuje ke zmoudření. A v tom se nelze nenajít, do toho se nelze nezačíst. Opravdu skvělá kniha.

MichelleS
03.06.2016 5 z 5

Pestré vzpomínky autorova otce a dědečka na život u nás za Rakouska-Uherska. Moc se těším na pokračování, doufám, že se Alfréd přestane toulat po světě a zůstane v Budějcích. Chci si zavzpomínat na svoje město.

WEIL
16.10.2011

Druhý autorský vrchol, tak si toho cení dobrá socialistická kritika. A ta dnešní? Nevím.