Poslední přednáška

Poslední přednáška https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15542/bmid_posledni-prednaska-0ck-15542.jpg 4 87 14

Každý z nás snil v dětství o místech, která by chtěl navštívit, o lidech, které by chtěl potkat a o činech, které by rád vykonal. Některé sny jsme si v omezené míře splnili, ale ty největší se zdály být zcela mimo náš dosah a hodní lidé kolem nás – učitelé, rodiče a přátelé – nám radili na ně zapomenout. Ovšem právě tyto sny se mohou stát nejdůležitějším motorem našich životů. Randy Pausch, profesor informatiky, věnoval svou proslavenou přednášku uskutečňování dětských snů a překonávání překážek. Mluvil o radosti ze života, o čestnosti, poctivé práci, vděčnosti i pokoře. Jeho přednáška je naplněna moudrostí, ale i jeho typickým humorem. On sám ji považoval za „vzkaz v láhvi“ pro budoucí generace.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

The Last Lecture , 2008


více info...

Přidat komentář

Shindy
18.09.2023 5 z 5

Je to má nejoblíbenější kniha, která v mé knihovně zaujímá čestné místo, a já se k ní opakovaně a ráda už řadu let vracím. Vždy v ní najdu nové moudro, novou symboliku, poselství. Neuvěřitelně silný životní příběh na několika stránkách.

endroo25
09.10.2018 4 z 5

K teto knize jsem se dostal, jak slepy k houslim. Vybral jsem si ji na jednom blesim trhu, protoze se mi libila ta raketka. Kniha byla uz bez prebalu, takze jsem ani nevedel, o cem to bude. Po precteni prvnich par stranek jsem to zjistil a behem tri dnu ji precetl celou. Jakozto manzel a otec trileteho ditete jsem u cteni hodne premyslel o svem vlastim zivote... Me emoce z knihy pak jeste umocnilo video prednasky na YT.


Divotvůrce
23.10.2017 5 z 5

Super kniha! Každého donutí alespon trochu se zamyslet nad svým životem. Randy musel být skvělý člověk.

Analady
19.10.2017 3 z 5

Randyho Pausche považuji za skvělého a inspirativního člověka. Nejdřív jsem na YouTube viděla jeho Poslední přednášku. Byla jsem jí tak moc nadšená a dojatá, že jsem si musela koupit i tuto jeho knihu. Zážitek z ní už pro mě nebyl tak moc intenzivní, ale každopádně i ona určitě stojí za přečtení.

Bomartina
02.06.2017 5 z 5

"Když se o vás muži ucházejí, stačí udělat jednoduchou věc. Ignorujte všechno, co říkají, a pečlivě si všímejte toho, co dělají."
Tohle vtloukat holkám do hlavy už od školky!

skrob
03.05.2017 1 z 5

Za mně je to jenom přeslazený životopis. Jasně má rakovinu, ale jinak je to jako procházka růžovým sadem. A ohledně motivace - kromě běžných klišé jsem si žádné nevšiml.

adelinka
06.07.2016 5 z 5

veľmi silný príbeh. Randymu zistia rakovinu....má ženu a tri malé deti.....žena chce, aby sa radšej venoval deťom, aby si ho zapamätali. Deti sú malé aj tak by si ho nepamätali, rozhodne sa uskutočniť svoju poslednú prednášku - Ako skutočne splniť si svoje detské sny - prednáška sa nahráva a to má byť aj spomienka pre jeho deti, keď budú väčšie a môžu si túto prednášku pozrieť......skutočný príbeh....

HannyC
06.02.2016 5 z 5

... pokud chcete svým dětem věnovat "trvalou hodnotu" ... a dát jim do života to "zdravé" (ne nutně to nejlepší) know-how, pak vřele D O P O R U Č U J I inspirovat se touto knihou nebo přímo "živou" přednáškou dnes již mrtvého muže, který v životě dokázal mnohem víc než většina "moudrých" učenců ...

... báječná knížka u které pocítíte skutečné emoce: veselí, dojetí, smutek, ale především hlubokou lásku, kterou touto knihou dokázal Randy předat svým dětem :)

vikaa
29.12.2015 5 z 5

Přestože se jedná o knihu motivační, má tato kniha soukromý přesah. Randy Pausch, který věděl, že umírá na zákeřnou chorobu a zbývá mu již jen pár měsíců života, uskutečnil poslední přednášku na své domovské univerzitě a poté sepsal tuto knihu především jako vzkaz pro své tři malé děti, kterým už nebude moci poradit s jejich životy a plány. O to více je jeho povídání plné moudrosti, víry v sebe sama, ale i pokory působivější. Popisuje svoji životní cestu, kdy se ze sebestředného mladíka díky dobrým lidem, kteří ho na jeho cestě nenásilně formovali, stává vyzrálým mužem, který si nejen plní své sny, ale také se snaží pomáhat druhým. Doufá, že i jeho děti potkají své vlastní životní učitele, kteří jim pomohou kráčet správným směrem. Jako odkaz předává lidem vzdělávací program formou hry, ale především své žáky nenásilnou formou motivuje k tomu, aby se stali lepšími lidmi. Stejně inspirující je i jeho "smíření" se s vlastní smrtelností ve věku, kdy ví, že by mohl ještě mnohé dokázat... Pro mě výjimečná kniha!

_Michelle_
11.07.2014 5 z 5

Kniha, kterou má smysl číst.

reluisante
10.02.2014 3 z 5

záznam poslední přednášky Randyho Pausche: http://www.youtube.com/watch?v=ji5_MqicxSo

padre
17.09.2012 4 z 5

Niektoré myšlienky stoja naozaj zato, určite prínosná kniha, stojí za prečítanie :)

monifta
29.03.2011 4 z 5

Úplne súhlasím s Márinkou :) veľmi pekná kniha. V niektorých častiach som mala aj slzu v oku ( hlavne vtedy keď opisuje svoj nádherný vzťah s manželkou - klobúk dolu :) ) . Určite odporúčam prečítať (ale nečakajte zázraky ako ja) ;)

Márinka
30.11.-0001 4 z 5

Knihy "radičky" moc nemusím. Ale tato je laskavá a uvěřitelná.

Štítky knihy

rakovina, nádory životní styl inspirace

Autoři knihy

Randy Pausch
americká, 1960 - 2008
Jeffrey Zaslow
americká, 1958 - 2012

Kniha Poslední přednáška je v

Právě čtených3x
Přečtených119x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených18x
Knihotéce44x
Chystám se číst179x
Chci si koupit41x
dalších seznamech2x