Poslední láska císaře Karla

Poslední láska císaře Karla https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405411/bmid_posledni-laska-cisare-karla-iSW-405411.jpg 4 37 37

Román Poslední láska císaře Karla pojednává o pozapomenutém osudu Guillauma, jediného historicky doloženého levobočka císaře Karla IV. Český král a římský císař se s Guillaumovou matkou seznámil patrně v roce 1365 při jedné ze svých cest do Avignonu. Karel IV. tehdy stál na vrcholu moci a přednedávnem uzavřel výhodný politický sňatek s Alžbětou Pomořanskou. A přesto si nyní, téměř v padesáti letech, uvědomil, že mu v životě chybí hluboký citový vztah. Ve chvíli, kdy se snu o osobním štěstí téměř vzdával, potkal půvabnou a urozenou Margaretu z Arles. Prožil s ní idylické dny a po návratu do Prahy se dozvěděl, že mu Margareta porodila syna Guillauma. S napětím budeme sledovat nelehký osud Margarety z Arles a jejího syna Guillauma, který se se svým císařským otcem setká až na prahu dospělosti, při poslední cestě Karla IV. do Francie. Staneme se svědky Guillaumova nesnadného hledání vztahu k vlivnému, milovanému, ale vždy vzdálenému otci, které se odehrává na pozadí dvorských intrik a převratných dějinných událostí 70. a 80. let 14. století.... celý text

Přidat komentář

Bája89
10.01.2023 2 z 5

Odposlechnuto jako audiokniha ve skvělém provedení Jakuba Saice. Nicméně...těšila jsem se na historický román a dostostala uvzdychanou červenou knihovnu. Ne, že by to bylo špatné, každá věc si najde svého čtenáře/posluchače, ale nečekala jsem, že narazím na historickou cukřenku.

Le Chat
29.11.2021 5 z 5

Tuto knihu od H. Whitton jsem si opravdu užila, proto uděluji 5 hvězdiček. Četlo se samo. :-)


malýčtenář
10.10.2021 5 z 5

Opět další povedená kniha od autorky, která snad nikdy nezklamala. Na podkladě snad historických faktů, vypráví o krásné ,ale trochu smutné lásce. Velmi čtivý příběh.

LiKa00
14.09.2021 5 z 5

Moc krásná kniha. Nemohla jsem přestat číst, jak to bylo zajímavé a jak moc jsem se chtěla dozvědět, jak to nakonec dopadne. Příběh levobočka v té době nebylo nic překvapivého, ale překvapilo mě jaký císař Karel byl, že ho dokázal uznat svým synem, což se u některých říct nedalo. Také se mi moc líbilo, jaký měl vztah ke svým dětem, ať to byla dcera či syn. To mnozí také nedělali, pro ně byli důležití jen synové. Moc krásný příběh plný lásky, ale i smutku. Tak to bohužel v té době chodilo, nikdo nemohl být s tím, s kým chtěl.

evelýny
27.06.2021 3 z 5

Audiokniha: čte Jakub Saic, přebitě nadnesené

Historie všeobecně známá, Google by mohl vyprávět.
Alžběta Pomořanská, nucená koalice s Polskem, vzteklá a žárlivá.
Margareta z Arles, historie mlčící, fantazie nekonečná.
Stalo se, nestalo?
Jediná listina důkazem osudu.
Láska vzdychá a pláče, povinnost volá.
Setkání věrnosti, první i poslední.
Láska však nekončí.
Láska je věčná...

Mystifikace, spekulace, fabulace?

Romance s historickým podkladem.

A co když ruku spisovatelčinu vedla duše samotného římského císaře a českého krále Karla IV. ?
I císaři prožívají krizi středního věku.

P.S.: Gillaumus Lucemburský - levoboček cisařský - pak může vyprávět...

lenyleny
07.05.2021 3 z 5

Čtivý román - ano, historický - již méně. Kniha ani nezklamala, ale ani nenadchla. Já si pod pojmem historický román představuji trochu něco jiného. Ale to neznamená, že by se mi kniha nelíbila, nebo že by byla špatná. Jen se k ní asi již nevrátím.

Isew
24.12.2020 3 z 5

Poslední láska císaře Karla aneb co všechno se dá vyfabulovat z jediného dopisu, kterým císař Karel IV. uznává svého levobočka Guillauma za svého syna. Román, který ač se historicky nemá (kromě zmíněného dopisu) o co opřít, je velmi čtivý a zajímavý. Přestože je celý vyfabulovaný, je možné, že část příběhu se tak opravdu stala. Ráda jsem se znovu podívala do doby Karla IV., do Avignonu, na dvůr Karlova nevlastního bratra Václava a vůbec do 15 století - do doby Avignonského zajetí a začátku papežského schizmatu.

Lenka339
11.12.2020 4 z 5

Opět velmi pěkná kniha od Hany Whitton. Dobře se čte.

bagel
02.03.2020 3 z 5

Zajímavý příběh o historické osobě, která není moc známa.

jahudka68
02.02.2020 5 z 5

Opět H. Whitton nezklamala. Přečteno jedním dechem.

alnahu
12.01.2020 5 z 5

Příjemný romantický příběh z historie o osudu levobočka Guillauma jehož otcem byl Český král a římský císař Karel IV.I přestože byl krátce ženat se svou čtvrtou manželkou Alžbětou Pomořanskou ,bláznivě se při své cestě do Avignonu zamiluje do krásné Margarety s kterou zplodí syna .Oba si uvědomují své postavení a proto jejich vzájemná láska zůstane pouze na korespondenci.Za mě opět pěkné čtení.

VendulaB
02.01.2020 4 z 5

Typická příjemná kniha Hany Whitton - možná trochu moc romantická, ale je-li tématem nemanželský syn Karla IV., asi to ani jinak nejde. Příjemné, věrohodné, čtivé, doporučení hodné.

zuzana2599
05.11.2019 4 z 5

Zase jednou jsem si udělala knižní výlet do české historie. Tyto výlety mám moc ráda, a tento o osudu levobočka císaře Karla IV., se mi hodně líbil. Kdo byl vlastně Guillame (česky Vilém) ? Na tuto otázku vám dá odpověď čtivý a zajímavý román Hany Whitton. Zavede čtenáře do 14. století, do doby kdy se císař Karel VI. zamiloval naposledy.
Těším se na další knihy této autorky !