Posláni na sever: Češi na nucené práci v Norsku

Posláni na sever: Češi na nucené práci v Norsku https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500768/bmid_poslani-na-sever-cesi-na-nucene-pra-rx6-500768.png 5 10 10

Téměř dva tisíce Čechů se během druhé světové války ocitly v Norsku, kam je proti jejich vůli poslali nacisté v rámci takzvaného nuceného pracovního nasazení. Na severu Evropy zažili nacistickou zvůli, těžkou práci v tvrdých arktických podmínkách, odloučení od rodiny, ale také uchvácení krásou skandinávské přírody a setkání s přátelskými a nápomocnými místními obyvateli. Po válce si říkali „Noráci“ a až do vysokého věku se scházeli, aby společně vzpomínali na tuto drobnou, ale pozoruhodnou kapitolu českých, ale i norských dějin druhé světové války.... celý text

Přidat komentář

Atlantis
15.01.2024 4 z 5

Nucená práce za druhé světové války. Tisíce mladých z Protektorátu byli posíláni na různá místa Reichu, aby se zapojili do válečné mašinerie pracemi na obraně, vyzbrojování a tvorbě infrastruktury. Tohle téma mě vždy zajímalo, protože mezi nuceně nasazenými byl i můj praděda. Vím, že šel v jedné z posledních vln, takže kopal zákopy podél hranic. Ale že byli Češi posíláni i do Norska a dokonce až za polární kruh, jsem nevěděl.
Posláni na sever je fascinující publikace. Nabitá dobovými materiály, deníkovými zápisy účastníků a možná až příliš detailními informacemi. Dozvíte se, kde Češi pracovali, v jakých podmínkách, na jakých projektech (tady mne zaujal ponorkový bunkr) a jak se třeba (ne)úspěšně snažili utéct.
Jedinou vadou na kráse je fakt, že si touhle publikací asi někdo potřeboval udělat akademickou čárku. Podobným stylem bývají psány disertační práce. Opakování informací, zástupy zbytečných drobností, nic neříkající fotky dokumentů. Osekat a zlaikovatět, prosím.
Posláni na sever je unikátní knížka. Pokud vás tohle téma aspoň trochu zajímá, nenechte se znechutit nepřístupnou formou a vyzkoušejte. Na tohle se nesmí zapomenout.

pajaroh
06.11.2023 5 z 5

Výborně zpracovaná publikace o méně známé části historie. Osobně jsem před přečtením měla jen mlhavé informace o Češích nasazených v Norsku a kniha mi rozšířila povědomí především o vztazích mezi národy, místech a podmínkách k práci i životu a poválečných následcích. V knize je mnoho fotografií a úryvků z deníků z pozůstalosti. Vždy oceňuji dobrou práci autorů v případech, kdy je od začátku jasné, že se nebude jednat o výdělečný bestseller. Doporučuji.


Teclaireddy
03.08.2023 5 z 5

Skvěle zpracovaná kniha - zajímavé téma, které je poutavě podané a doplněné mnoha dokumenty a fotografiemi.

Anitram22
26.02.2023 5 z 5

Jelikož můj děda byl takto nuceně nasazený v Norském Trondheimu a s autory se moje rodina setkala a poskytla dokumenty a fotografie, je mi kniha asi více citově blízká. Umožnila mi spojit si dědovo vyprávění, když jsem byla malá s tím, jak to ve skutečnosti vypadalo a bylo. Kniha je plná fotografií a dokumentů, které vás vtáhnou více do dané prblematiky. Je rozdělana na jednotlivá období s popisem, jak vše probíhalo, plus doplnění výpovědí samotných akterů, díky dochovalým dopisům, záznamům a deníkům... Je jen škoda, že autoři přišli s tímto projektem dle mého názoru pozdě. Vše je sepsáno v době, kdy už většina nuceně nasazených mužů nežije. Bylo by asi více osobité a autentické, mít jejich přímé výpovědi a svědectví, než svědectví jen z fotografií a dokumentů a od jejich dětí a vnoučat...ikdyž je dobře, že se na takové události nezapomíná...