Porota

Porota https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/289866/bmid_porota-5sR-289866.jpg 4 198 24

U soudního dvora v Biloxi ve státě Mississippi se chystá projednávání neobvyklého případu - pozůstalí po osobách zemřelých na následky kouření žalují o náhradu škody finančně nesmírně silnou společnost vyrábějící tabákové produkty. Jejich stranu právně zastupuje neméně silná a vlivná organizace, která se hlavně opírá o veřejné mínění a ohání se vysoce humánními a morálními pohnutkami, ale přitom jedná pouze ve vlastním komerčním zájmu. Rozehrává se případ plný intrik, zneužívání zákonů a korupce. Žalující i žalovaná strana vytvářejí početné štáby nejlepších právníků, odborných poradců a organizátorů, kteří za astronomicky vysoké honoráře vypracují jedinou taktiku - soustředí se na soudní porotu ve snaze zajistit, samozřejmě podle naprosto odlišných hledisek obou soupeřících stran, její rádoby optimální složení. Pracovní štáby připravují soudní proces pečlivě několik let, vždyť v sázce jsou desítky milionů dolarů. S důslednou vytrvalostí a důmyslnými metodami zcela nezákonně prověřují navržené členy poroty, bez ustání je sledují a zjišťují jejich postoj k případu. Celá tato složitá, nákladná i riskantní příprava však vyznívá naplano, během procesu začne totiž porota jednat proti všemu očekávání.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Runaway Jury , 1996


více info...

Přidat komentář

Luigi1
24.10.2023 5 z 5

Kniha i film se opravdu povedly

Jindra99
12.04.2023

První kniha od Grishama, kterou jsem nedočetl. Možná zajímavé téma, ale strašná nuda. V půlce jsem to vzdal.


gossipavlina
13.06.2022

Chtěla jsem napsat úplně to stejné jako borsalino_csfd :-D
Že bych nevěřila, že mě kniha pana Grishama může někdy nudit.
borsalino má palec nahoru, já to ani nedočetla. Přečetla jsem čtvrtinu a déle čekat na rozjezd už nebudu. Nevím, co se stalo, ale v případě Poroty chemie mezi námi vůbec nezafungovala.
Tak snad příště, pane Grishame.................

borsalino_csfd
14.02.2022 1 z 5

Nevěřil jsem, že bych to někdy u knihy pana Grishama napsal, ale jsem rád, že je konec. Mám plné zuby superhrdinů, ještě chybělo, že Marlee relaxovala při konstruování raketoplánu, což hravě stihla mezi studiem bengálštiny a trasplantacemi mozků mimozemských bytostí na Marsu. Naštěstí je hlavní zlý muž dílem naivní, dílem praštěný pavlačí a dílem upovídaný, takže se to nahrávkami na smeč jen hemží. Myslím, že největší trest jsem dostal já sám...

MatoPalkes
27.01.2021 5 z 5

Jedna z mojich najobľúbenejších od autora. Rovnako dobre sa vydaril aj film.

AsiUrčitě
05.01.2021 2 z 5

První kniha od autora a nemyslím si, že to byla dobrá volba. Četlo se mi to velmi špatně, především proto, že autor hodně přeskakuje mezi postavami. Odstavec začne z pozice jedné postavy, pak se tam objeví další, tak přesuneme k ní, a pak se klidně opět přesune k první, aniž by zmínil jméno toho, ke komu se text váže. Podmět je jen se zájmenem on/ona, což orientaci moc neusnadní. Takže jsem měla pocit, že text stále patřil té předchozí postavě, i když už to tak nebylo. Musela jsem číst některé odstavce vícekrát, abych pochopila, co kdo udělal nebo si myslel. V knize je také hodně nepřímé řeči, což v kombinaci s předešlým mi ztěžovalo čtení ještě více. Děj byl psán spíš popisně a prosté otázky, kdo to je a proč to dělá, mi zde k tomu, aby mě to zaujalo, nestačily. Dozvíte se hodně o kouření, co způsobuje, a jak jednají tabákové společnosti, ale to bohužel moc záživné čtení není. Zajímavý tak byl akorát vhled do právnického prostředí a toho, jak to u amerických soudů s porotou chodí.

lencin
27.09.2020

Slabší než jiné jeho knihy.
(2014)

andrii24
13.02.2020 4 z 5

Žaluji. Nechť můj žal s milionovým právníkem vaší firmy hrobem. Případ: Klient. Jsem otřesen. Nikdo nebude ušetřen. Každý člen je otřen, svému kostlivci ve skříni vystaven. Naším detektorem od vrchu dolů prosvícen. Odhalíme každé slabé, citlivé místo, tajemství, které se vine pod kůží 12 rozhněvaných, kteří se v zasedací místnosti na verdiktu usnesli. Žádná emoce v soudní síni nezůstane u ledu. Zákulisní praktiky nepostrádají zákeřného jedu. Stačí jeden pokyn bance, platba za nervy ze železa a... šach mat. Podrážděné hnízdo hada. Kremace jeho profese.

Jack Bauer
02.09.2019 4 z 5

Kniha je velice čtivá, jak vše okolo poroty funguje, když jde o velké peníze, plná intrik a překrucovaných pravd, dokazování, zda je kouření škodlivé a návykové nebo ne apod. Grisham je sice skvělý vypravěč a každá jeho kniha z právnického prostředí je velice zajímavá, přesto mám radši ty s kriminální zápletkou a napětím.

Medasek
16.08.2019 4 z 5

Zajímavá kniha plná nečekaných zvratů

JosefKomensky
16.07.2019 5 z 5

Uuzasnaa kniha. Rychlyy spaad - clovek se rozhodne pri cetbe nenudii. Naviic se pri ctenii teehle knihy dozvii I lecos zajiimaveeho co se tematiky kourenii tyyce. Kazdopaadne by me zajiimalo, jak by ta kniha vipadala, kdyby mela byyt napsaana ted ;-)

konicekbily
11.01.2019 5 z 5

Jedna z mých prvních knih tohoto autora, moc se mi líbila. V knize přesně vystihl americký soudní systém, jak se bojuje o spravedlnost. Nejde o to, kdo má pravdu, ale kdo vyhraje soudní spor. A rozhoduje kromě soudce dvanáctičlená porota. Hra na spravedlnost začíná!

Kerberos
20.09.2018 4 z 5

Četla jsem knihu i viděla film,oboje se mi líbilo,je to ještě ten starý Grisham,poslední knihy mě moc nenadchly.

baterka.gs
27.01.2018 4 z 5

Velmi napínavý a kvalitní příběh, bohužel vysoké množství postav a jmen zapříčinilo, že mi kniha hůře četla. Chápu, že to pozadí kolem všech porotců a právníků bylo nutné, avšak díky tomu se čtení táhlo. Čeká mě film a nepochybuji, že bude velmi příjemným doplněním.

Kunki
01.01.2018 5 z 5

První Grisham. Děj přeplněn postavami (vypsal jsem si přes 30 jmen).
Poté jsem si pustil stejnojmenný film, na který odkazuje i obálka knihy, ale ten jsem otrávený po 20 minutách vypnul. Hlavní zápletka filmu vůbec nekoresponduje s knihou... alespoň jsem konečně pochopil, proč je v popředí obálky pistole - ačkoliv děj knihy opravdu žádným akčním thrillerem není.

RenkaB
10.12.2017 3 z 5

Přečteno v polštině - Ława przysięgłych, ISBN 978-83-241-3105-1, r. 2008. Knihu jsem dostala dárkem a nezklamala. V češtině ji už ale číst nejspíš nebudu. Jednou stačilo.

Metroušek
16.06.2017 3 z 5

S posledními knihami Johna Grishama mám docela problém. Hodně zhuštěné, přehlcené fakty, postavami, jmény, plné dialogů... Nevím, proč se rozhodl - podle mého názoru - změnit styl, ale k lepšímu to podle mne není. Radši si přečtu vícekrát jeho již dnes klasické věci, než jedenkrát či dvakrát ty novější.

ses3
03.04.2017 3 z 5

Upřímně jsem celou dobu čekala, že se dozvím něco šokujícího o Marlee, ale nakonec byl ten konec spíš takový suchý mi přišlo. Takže za mě pěkná čtivá kniha, ale mezi své favority ji asi nezařadím.

tulip131
23.07.2015 3 z 5

Zápletka poutavá, avšak toto není klasicky Grisham, dost pasáží, kde se dlouho jen popisovalo. Kdyby tam nebyly, vůbec by nechyběly, kniha by mela o několik malo stran min, ale rychlejší spád, tak jak to Grisham umí.

feex8
05.12.2014 4 z 5

Dobra kniha, aj ked clovek vie vytusit, ako asi dopadne.

Moje hodnotenie: 80%