Pořiďte si druhý mozek

Pořiďte si druhý mozek https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516803/poridte-si-druhy-mozekYJR6SW-0Zy-.jpg 3 12 4

Poprvé v historii mají lidé okamžitý a snadný přístup k veškerému vědění — zpravidla se nachází jen několik kliknutí myší od nás a mohlo by se zdát, že tato lehká dostupnost nám umožňuje snadnou práci, že se nám díky ní lépe tvoří, učí a posouvá dále. Jaká je realita? Neumožňuje, naopak se díky této dostupnosti často cítíme spíše zahlceni a paralyzování obrovským množstvím informací, názorů a možností, které na nás ze všech stran útočí. Často pak jen ukládáme další a další články, weby a videa na později — abychom se k nim už nikdy nedostali, nebo hůř, aby se jejich obsah z našich hlav v informační záplavě do několika dnů vypařil. Často jsme tak zahlceni množstvím drobných povinností a myšlenek, že na kreativní či efektivní práci, které bychom se rádi věnovali, nám již nezbývá mentální kapacita, čas ani energie. A to je škoda! Řešení?Pořiďte si druhý mozek. Tiago Forte ve své knize přichází se snadnou a praktickou metodou, díky níž si vytvoříte jednoduchý a přehledný systém poznámek, ve kterém vždy snadno dohledáte, co zrovna budete potřebovat. Navíc vám umožní nahlížet na věci z různých perspektiv, uvolní vám ruce pro vaše kreativní projekty a především — už nikdy nebudete nic začínat od nuly. Pořiďte si druhý mozek vás krok za krokem provede dvěma jednoduchými systémy, na jejichž základě se naučíte třídit, ukládat a kategorizovat informace a následně s nimi efektivně pracovat. Pomůže vám uspořádat si digitální svět konečně tak, aby vás nezahlcoval a uvolní prostor pro váš tvůrčí potenciál. Zkrátka, všechny užitečné informace budete mít na dosah ruky v moment, kdy je skutečně potřebujete.... celý text

Přidat komentář

BojácnéKuře
08.10.2023

Poznámky všech možných věcí jsem si dělala už před čtením knihy, tudíž jsem čekala jen nějaké zajímavé tipy, těch se mi ale vůbec nedostalo. Autor sám v knize tvrdí, že ta myšlenka poznámek není vůbec nová a myslím si, že na veškeré metody, které autor uvádí, si člověk dokáže přijít sám.
Kniha prostě podává starý koncept, přidá k tomu spoustu omáčky, snaží se čtenáře přesvědčit, že digitalizace všeho je tou správnou cestou, ale nezapomene tvrdit, že vlastně žádný správný ani špatný postup není.

jaroiva
09.07.2023 3 z 5

Z knihy si odnáším jednu zajímavou radu - má cenu si zaznamenat to, co mě překvapilo. To, co mě nepřekvapilo, už na nějaké úrovni vím.
Celá metoda je šitá na digitální nástroj. Předpokládám, že na stránkách, na které kniha mnohkrát odkazuje, bude k zakoupení nějaký další "prémiový" obsah. Ale nezkusila jsem tam ani klikat. Chápu, že se v digitální podobě lépe vyhledává, ale ocenila bych nějakou alternativu z analogového světa. Už proto, že jako inspirativní příklad autor uvádí Octavii Butler, která si svoje poznámky zapisovala do zápisníků.
Autor mě zdaleka nenamotivoval k tomu, abych odhodila svůj milovaný papírový Bullet Journal a vzdala se pokusů o digitální minimalismus. Vcelku ráda jsem si to přečetla, ale používat uvedené postupy mě neláká.


Leontyn123
26.06.2023 3 z 5

Dvě metody jsou vysvětlitelné ve dvou kapitolách. Zbytek je omáčka. Na knihu to nemá ani náhodou, ale chápu pana Forte, že pokušení monetizovat svůj napad bylo velké. Slabé čtení.

FrutyZ
12.06.2023 4 z 5

Než kniha přejde do zajímavých a praktických částí, vyžaduje to určitou dobu. Jakmile se však k nim dostanete, autor vám představí různé postupy, scénáře a tipy. V knize je důkladně popsány autorové metody PARA a CODE, mnohem podrobněji než jeho newsletteru nebo na webových stránkách.

Pokud chcete vybudovat svůj druhý mozek, tato kniha by měla být první. Následně by jste měli sáhnout - "Jak si dělat chytré poznámky" od Sonde Arhense (vydáno v Jan Melvil Publishing.

Autorovy knížky

Tiago Forte
americká, 1985
2023  68%Pořiďte si druhý mozek

Kniha Pořiďte si druhý mozek je v

Právě čtených10x
Přečtených21x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce14x
Chystám se číst28x
Chci si koupit13x